Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dissabte, 17 de novembre

L'Obra Social ”la Caixa” i l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans restauren la Riera de Caldes

2 de març de 2010Abel Julien, regidor de Sostenibilitat i Medi Natural de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, i Francesc Cantó, Director d'Àrea de Negoci de “la Caixa” al Vallès – Granollers, han presentat aquest matí les jornades de voluntariat mediambiental que es portaran a terme a la Riera de Caldes, per recuperar un tram de la riera de 2 quilòmetres de longitud al seu pas per Palau-solità i Plegamans.

 

L'Obra Social “la Caixa” i l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans han organitzat unes jornades amb voluntaris per restaurar la Riera de Caldes. Qualsevol persona que estigui interessada en participar ha d'omplir una butlleta que es poden trobar a les oficines de “la Caixa” de Palau-solità i Plegamans. Aquesta riera té una funció rellevant com a connector biològic entre espais protegits com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i els cingles de Gallifa, i espais agroforestals de la plana vallesana incloses a la proposta d'Espai Agroforestal de Llevant (EALL).

 

Les obres de canalització realitzades durant els anys 80 i 90, i la forta urbanització dels últims 25 anys han malmès la qualitat ecològica de la riera. El bosc de ribera pràcticament ha desaparegut i, en determinats trams, el riu presenta símptomes de degradació. “L'Ajuntament té el fort compromís de recuperar zones degradades i per això té engegats diversos projectes, com aquest, amb el que restaurarem el bosc de ribera a la Riera de Caldes alhora que recuperem l'eix natural de la riera per a què en gaudeixi la població”, ha destacat Abel Julien. “Hem d'agrair molt sincerament a l'Obra Social “la Caixa” i a tots els voluntaris que hi participaran amb el seu temps i el seu esforç per ajudar-nos en la recuperació d'aquest tram de la riera”, ha afegit el regidor Julien.

 

Tipus d'actuacions

A través de l'associació de voluntaris de “la Caixa” i voluntaris de la població, i amb la col·laboració d'Accionatura (entitat dedicada exclusivament a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat), s'organitzaran els propers dissabtes 6 de març i 10 d'abril unes jornades de voluntariat mediambiental on es realitzarà una neteja de la zona i una plantació amb espècies autòctones de ribera, s'innovarà un sistema per combatre la canya (espècie invasora), es farà un manteniment de les plantacions... “El més important és que col·laborem des de diversos àmbits i unim els nostres esforços per fer realitat projectes com aquest, de recuperació de la qualitat ambiental, i en d'altres de caire social”, ha subratllat Francesc Cantó.

 

L'Obra Social “la Caixa” ha col·laborat amb aquest projecte amb 9.000€, que es destinaran a la gestió de les jornades de voluntariat i a la compra del material necessari (arbres, plantes, arbustos...). Aquesta actuació s'emmarca dins el projecte Riera Viva, que està executant l'Ajuntament i que té com a finalitat recuperar la fauna i la flora de l'hàbitat fluvial, així com crear un eix verd al llarg de 5km de riu que potenciï el seu ús social. “El més important, però, no són els diners, sinó la feina que fan les persones voluntàries, que aporten feina desinteressada”, ha comentat Francesc Cantó.

 

L'Obra Social “la Caixa”, amb les necessitats de la societat

L'Obra Social ”la Caixa” posà en funcionament fa cinc anys el seu programa d'Espais Naturals a través d'un primer conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona, que, posteriorment i a causa de l'èxit d'aquesta iniciativa, ha complementat mitjançant la signatura de convenis amb les Conselleries de Medi Ambient de les Comunitats Autònomes. El programa promou la integració sociolaboral de persones amb dificultats per accedir al mercat de treball a través del desenvolupament d'accions vinculades a la protecció i gestió del medi ambient i dels espais naturals, un sector emergent dins del camp de la inserció. El programa té, en aquest sentit, un objectiu doble: la millora i el manteniment dels espais naturals i la reinserció de persones en risc d'exclusió social.

 

Els beneficiaris del programa de Conservació i Millora dels Parcs Naturals del Programa de l'Obra Social ”la Caixa” responen a una tipologia diversa: persones amb baixa formació o escassa experiència; membres de famílies en situació de pobresa; víctimes de violència domèstica; homes i dones amb alguna mena de discapacitat; persones que han superat la drogodependència però que no troben feina; reclusos/es i exreclusos/es; joves immigrants amb manca d'habitatge després d'haver sortit del Centre d'Acollida…

 

Voluntariat Corporatiu de “la Caixa”

El programa de Voluntariat Corporatiu de ”la Caixa” disposa en aquests moments de més de 3.000 voluntaris (empleats en actiu o jubilats, com també els seus familiars i amics) implicats en la realització de tasques solidàries. A tot Espanya hi ha 45 associacions provincials de voluntaris de ”la Caixa”.Imatges relacionades

  • Abel Julien explica el projecte de recuperació de l'hàbitat de la riera acompanyat de Francesc Cantó

    Abel Julien explica el projecte de recuperació de l'hàbitat de la riera acompanyat de Francesc Cantó

  • Tram de la riera on els voluntaris plantaran vegetació de ribera, a tocar de la Ronda Verda que està traçant l'Ajuntament

    Tram de la riera on els voluntaris plantaran vegetació de ribera, a tocar de la Ronda Verda que està traçant l'Ajuntament