Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 13 de novembre

La Setmana de la Mobilitat s'ocupa de la sostenibilitat ambiental

18 de març de 2010Aquesta tarda es dedicarà a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes, amb l'educació viària en l'àmbit familiar


La I Setmana de la Mobilitat arriba avui a la seva penúltima jornada, dedicant íntegrament el matí a la sostenibilitat ambiental aplicada a la mobilitat. A la tarda, arribarà el torn per a una xerrada dedicada a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) que anirà a càrrec d'Ana M. Campo, Presidenta d'Honor de STOP Accidents i que tractarà sobre l'educació viària en l'àmbit familiar.


Abel Julien, regidor de Sostenibilitat i Medi Natural, ha estat l'encarregat d'inaugurar la jornada tècnica de medi ambient i mobilitat. Julien ha recordat “la importància d'afavorir hàbits de mobilitat que facin reduir els nivells de contaminació, com utilitzar el transport públic o moure's en bicicleta o a peu”. Julien ha detallat que els ajuntaments tenen força responsabilitats en aquest aspecte, tot i que ha puntualitzat que sovint tenen “molt poc marge d'actuació per dependre d'infraestructures i de nivells de decisió supramunicipals”. Això no treu, segons Julien, que els ajuntaments engeguin projectes amb l'objectiu d'incentivar uns hàbits de mobilitat més sostenibles i segurs alhora que es millora l'entorn i la qualitat de vida. El regidor ha explicat al públic assistent, format de forma majoritària per tècnics de Medi Ambient de diversos municipis, els projectes que ha engegat recentment l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans perseguint una major sostenibilitat en la mobilitat dels palauencs.


Iniciatives palauenques

Julien ha citat “la creació de la línia d'autobús urbà” així com “la xarxa de carril bici que connectarà els principals equipaments i centres educatius del municipi”. El projecte de carril bici es finançarà amb el Fons Estatal d'Ocupació i Sostenibilitat Local (FEOSL), encara que “si no haguessin concedit el FEOSL l'hauríem finançat amb altres recursos perquè és un projecte molt important per a aquest equip de govern”, ha subratllat el regidor, qui també ha recordat la iniciativa de la Ronda Verda de la Riera “que està gairebé enllestida i que ja estan utilitzant nombrosos ciclistes i vianants del municipi”. A banda d'això, Julien ha esmentat altres accions endegades per l'Ajuntament palauenc, com l'aprovació d'unes ordenances fiscals que beneficien els vehicles menys contaminants, la promoció d'iniciatives per compartir cotxe o la compra de vehicles municipals elèctrics .


Ponències tècniques

Després de l'exposició del regidor palauenc, la jornada ha continuat amb diverses ponències. En primer lloc, Meritxell Margarit (DMAH – Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya) ha parlat dels nivells de qualitat de l'aire als diversos territoris de Catalunya i de quines actuacions caldria valorar per situar-lo en els paràmetres que estableix la Unió Europea en favor de la salut de la ciutadania. Margarit ha exposat el Pla General de Qualitat de l'Aire, que estableix diverses mesures en l'àmbit de la mobilitat.


Ha continuat Antoni Bedoya, enginyer de Camins, Canals i Ports del Programa per a la Mobilitat i Grans Infraestructures, per explicar com respectar al màxim el medi ambient a l'hora de realitzar infraestructures de mobilitat. Després ha aportat coneixements Ester Agell, de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, sobre com una mobilitat més sostenible pot fer molt per frenar l'escalfament del planeta. Després ha arribat el torn de Salvador Fuentes, de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. A banda de tocar altres temes, Fuentes s'ha centrat en la creació de camins escolars per tal que els nens puguin anar a peu a l'escola, sols, en grup, o acompanyats per monitors d'una forma segura i incentivant la seva autonomia i el seu creixement personal.


Per últim, Betina Veger, cap de Planificació del Servei de Mobilitat de l'Ajuntament de Terrassa, i Ferran Rueda, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Just Desvern, han exposat les experiències que s'han dut a terme a les seves poblacions en favor de la mobilitat respectuosa amb el medi ambient. Veger ha exposat el Pla de Mobilitat de la ciutat de Terrassa, que s'ha elaborat situant la sostenibilitat i la prevenció d'accidents al centre. Rueda ha explicat l'experiència de Sant Just Desvern en la implantació de camins escolars, una iniciativa que al principi va haver-se d'enfrontar a fortes reticències, sobretot d'una escola, però que ara s'ha implantat amb molt d'èxit, participació i satisfacció per part de la ciutadania, especialment per part de la comunitat educativa de l'escola que al principi era més reticent.


Un cop els ponents han acabat les seves exposicions, han participat en una taula rodona per debatre i posar en comú les diverses experiències. En aquest punt, el públic també ha pogut participar exposant els seus dubtes i valoracions. En el debat s'ha fet palès com les administracions públiques són en l'actualitat el principal motor que engega iniciatives a favor de la mobilitat segura. Han constatat que sovint aquestes iniciatives han de vèncer reticències i objeccions de la ciutadania perquè sovint impliquen canvis d'hàbits i costums.


Tot i aquestes reticències inicials, un cop les iniciatives s'han dut a terme, la ciutadania les acull amb satisfacció i hi participa, sense que ningú arribi ni a plantejar-se desfer les actuacions i retornar a la situació anterior. Un exemple que s'ha posat a sobre de la taula és la conversió de carrers en Zona de Vianants. Sovint, aquestes iniciatives han de superar fortes oposicions ciutadanes però en tots els municipis que han transformat els seus carrers per fer-los només per a vianants ningú acceptaria tornar enrere, ja que sempre han donat resultats positius en qualitat de vida, en dinamització del comerç i en la mobilitat sostenible, entre altres aspectes.


PROPERES SESSIONS DE LA SETMANA DE LA MOBILITAT:

DIJOUS 18 DE MARÇ, SESSIÓ DE TARDA

19.00h. Xerrada ‘L'educació viària en família' per a les AMPA (Associacions de Mares i Pares d'Alumnes). A l'Auditori de la Masia de Can Cortès. A càrrec d'Ana Maria Campo, Presidenta d'Honor de STOP Accidents.


DIVENDRES 19 DE MARÇ

11.00h. ‘Road Show' per a joves de 4t d'ESO de Palau-solità i Plegamans i Caldes de Montbui. Al Teatre de la Vila. Representació multimèdia d'impacte amb resultats molt eficients i formació en Seguretat Vial. Implica els joves en un simulacre teatral d'un accident de trànsit amb l'objectiu d'evitar accidents reals.


17.30h. Festa de l'Educació Viària. Al Pavelló Municipal d'Esports Maria Víctor. Amb la participació de la Policia Local de Palau-solità i Plegamans, STOP Accidents, Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), Mossos d'Esquadra, Protecció Civil de Palau-solità i Plegamans, Bombers, Fundació Mapfre, Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i Honda.


**EXPOSICIÓ DE STOP ACCIDENTS: ‘Vianant, no travessis la teva vida! Conductor, tu ets qui decideixes!'

Durant tota la Setmana. Fins al dijous, a Can Cortès. Divendres es trasllada al Pavelló Municipal d'Esports Maria Víctor.Imatges relacionades

  • El regidor Julien inaugura la jornada

    El regidor Julien inaugura la jornada

  • Una de les ponències tècniques sobre mobilitat i sostenibilitat

    Una de les ponències tècniques sobre mobilitat i sostenibilitat

Documentació adjunta