Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dijous, 16 d'agost

L'Alcaldessa ratifica el compromís palauenc contra el canvi climàtic al Parlament Europeu

6 de maig de 2010L'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Mercè Pla, va participar en la cimera del Pacte Entre Alcaldes contra el Canvi Climàtic que es va celebrar aquest dimarts al Parlament Europeu amb els representants de 1.680 ciutats i municipis que s'han compromès a augmentar la seva eficiència energètica i reduir les seves emissions de gasos contaminants.

 

“Tots i totes ens hem d'esforçar per mitigar el Canvi Climàtic i reduir els nivells de contaminació”, subratlla Mercè Pla, qui afegeix que “els pobles i ciutats hem de dur a terme iniciatives locals, braç a braç amb els ciutadans i ciutadanes, i sumar-les, aconseguint així efectes globals”. A banda d'alcaldes i representants locals de països d'arreu d'Europa, en la cerimònia van participar-hi també el President del Govern Espanyol i President rotatiu de la UE, José Luis Rodríguez Zapatero; el President de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso; el President del Parlament Europeu, Jerzy Buzek; el Comissari Europeu d'Energia, Günther Oettinger; i el primer vicepresident del Comitè de les Regions, Ramón Luis Valcárcel.

 

El Pacte i el municipi

La Unió Europea ha llistat una sèrie d'objectius comuns a través de diverses iniciatives, com l'Actuació climàtica de la UE i paquet d'energies renovables, que obliga als Estats membre a reduir les seves emissions de CO2 en un 20% com a mínim d'aquí a l'any 2020. Els signataris del Pacte entre Alcaldes contribueixen a aquests objectius a través d'un compromís formal per anar més enllà d'aquesta fita mitjançant la implementació del seu Pla d'Acció d'Energia Sostenible.

 

En concret, l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ja té gairebé enllestit el Pla d'Acció d'Energia Sostenible local, que es preveu aprovar en els propers mesos al Ple Municipal. Entre les mesures que s'estan recollint al pla palauenc s'hi inclouen iniciatives com la renovació progressiva de la flota de vehicles del consistori amb vehicles elèctrics o que redueixin considerablement l'emissió de gasos. També s'instaurarà un sistema de certificació d'eficiència energètica per als equipaments municipals, que també es veuran beneficiats amb la renovació dels tancaments (portes, finestres...) per millorar l'aïllament i, per tant, l'eficiència energètica.

 

De la mateixa manera, el Pla d'Acció local, que s'ha de desenvolupar des de la seva aprovació i fins al 2020, inclourà altres mesures per potenciar accions a favor de l'estalvi energètic, tant en l'activitat quotidiana de l'Ajuntament com a través d'altres projectes, com la substitució dels sistemes antics d'enllumenat públic per d'altres més eficients, com les làmpades de vapor de sodi o de tecnologia led, acció que ja s'ha iniciat. Entre altres iniciatives, el Pla d'Acció de Palau-solità i Plegamans també implicarà el consistori en la conscienciació de la ciutadania difonent i incentivant accions favorables a l'estalvi energètic i a la reducció de l'emissió de gasos.

 

Administracions en xarxa

Tal i com preveu el Pacte d'Alcaldes, l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans té dret a rebre el suport d'altres administracions per dur a terme el seu Pla d'Acció. En concret, Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona va destacar l'acord a què ha arribat l'administració provincial amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) a través de dues entitats financeres que canalitzaran i distribuiran un fons de 500 milions d'euros en tres anys. Ho va fer en la seva intervenció a la cerimònia del Pacte d'Alcaldes celebrada al Parlament europeu. La cita de Brussel·les va servir també per a què Antoni Fogué signés en nom de la Diputació de Barcelona el contracte del Programa ELENA (European Local Energy Assistance) amb Günter Oettinger, comissari Europeu d'Energia.

 

El programa ELENA és un projecte pioner per encàrrec de la Unió Europea de manera que a través BEI es puguin destinar diners a fons perdut (subvencions) per ajudar, des de la Diputació de Barcelona, a desenvolupar treballs tècnics del Pacte d'alcaldes en un termini de 3 anys. Des de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació s'ha aconseguit un contracte de 2 milions d'euros dels 15 milions totals d'inversió del programa. La Diputació ajudarà als ajuntaments a fer els projectes previs que es finançaran amb els crèdits del BEI.Imatges relacionades

  • 100506 alcaldescanviclimatic2

    100506 alcaldescanviclimatic2

  • 100506 alcaldescanviclimatic1

    100506 alcaldescanviclimatic1

Documentació adjunta

Enllaços relacionats