Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
dimarts, 25 de setembre

Diversitat sexual: relacions amb la salut

23 de juliol de 2010Els darrers dies del mes de juny han estat marcats per les nombroses manifestacions arreu del món per la igualtat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB). A Barcelona, el tema central de la manifestació d'aquest any ha estat “Pel dret al propi cos 1975-2010”, i tenia com objectiu posar en discussió la igualtat de drets de tots i, de forma més específica, del col·lectiu transsexual.

Hem pogut veure als mitjans de comunicació i pàgines d'organismes governamentals i no governamentals, notícies tractant del tema de la igualtat del col·lectiu LGTB. Al mateix temps, hem pogut veure notícies que defensaven la “cura” de l'homosexualitat, fet rebutjat per científics i col·legis professionals de diverses àrees del coneixement.

Ara mateix, alguns de vosaltres deuen estar-se preguntant: què té tot això a veure amb la salut? La contestació és: tot!

Al parlar de diversitat sexual, estem parlant d'orientació sexual i de sexualitats. Això vol dir que estem parlant de plaer, de sentiments, d'emocions i, per què no, de salut. D'aquesta forma, quan alguna cosa va malament pel que fa a l'acceptació i la vivència d'un mateix sobre la seva identitat sexual, el que es veu i es viu és l'ansietat, el patiment, la por pel rebuig per part de la societat etc. Sense cap mena de dubtes, són factors que dificulten la vivència d'una sexualitat plena i que poden arribar a generar seriosos problemes per a la salut psicològica de les persones.

Sense voler defendre posicionaments més o menys conservadors pel que fa a l'homosexualitat, subratllem un aspecte bàsic, que hauria d'estar clar, per tal d'evitar judicis equivocats i, a vegades, patiment psicològic i angoixa per a un mateix: l'homosexualitat no és una malaltia i, segons l'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), tampoc pot ser considerada com un trastorn. Aleshores, no podem mai parlar ne de cura i de teràpies de reparació.

Tot plegat, sigui quina sigui la orientació sexual, tots i totes hauríeu de poder viure la sexualitat en tota la seva plenitud.

(Per Àlex dos Anjos)Imatges relacionades

  • Bandera LGTB

    Bandera LGTB

Enllaços relacionats