Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
divendres, 17 d'agost

Pla per potenciar i millorar la formació contínua d'adults

7 d'octubre de 2010L'Ajuntament ha marcat com a objectiu establir un pla per millorar, ampliar i coordinar l'oferta formativa per a adults. Es tracta d'abordar la necessitat actual de formació contínua per a adults i potenciar així una societat més competitiva en un sistema econòmic cada cop més complex i globalitzat.

 

S'ha fixat aquest objectiu en la presentació de l'Estudi de necessitats de formació permanent de la població adulta de Palau-solità i Plegamans, que ha tingut lloc aquest matí a l'Auditori de Can Cortès. Ha estat presentat per l'investigador que l'ha dut a terme, Josep Vidal, i per Dolors Bautista, coordinadora de l'estudi com a tècnica de referència de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona. L'estudi ha estat encarregat per la Diputació de Barcelona a petició de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.

 

L'acte ha comptat amb la presència de tècnics municipals i altres professionals que treballen en l'oferta formativa del municipi i que han col·laborat amb Vidal en les seves investigacions. També hi era present l'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, que ha destacat “la importància d'aquest document per potenciar la formació contínua, que tal i com ens demostra l'actual crisi és una peça clau per tenir una societat més competitiva”.

 

Un dels primers passos per avançar en les propostes de l'estudi és “la pròxima creació d'una taula de planificació de la formació per a adults”, anunciava en la presentació el regidor d'Ensenyament, Josep M. Serraviñals. A la taula s'hi convocaran a tècnics dels diversos departaments municipals que duen a terme projectes formatius, així com a representants del teixit social i productiu com a agents que també estan vinculats a la formació. “Alhora s'ha de tenir en compte l'oferta formativa d'altres administracions així com dels municipis del nostre entorn”, afegia Serraviñals.

 

Conclusions de l'estudi

Segons Dolors Bautista, quan es parla de formació per a adults, “cal explicar que es tracta d'anar molt més enllà de la formació bàsica per als qui no van tenir l'oportunitat d'estudiar en la seva joventut”. A més d'aquest aspecte, s'han de tenir en compte les habilitats comunicatives (llengües i informàtica); la formació vinculada al món laboral; la que possibilita la participació activa de la ciutadania; i, per últim, la formació cultural de les persones, com a consumidors i com a creadors. Tenint en compte la situació actual, Josep Vidal ha conclòs que “cal un pla local d'educació permanent en el qual participin els diversos agents i que ha de servir per detectar les necessitats”. El pla també ha de servir “per prioritzar i fer una planificació conjunta i després que cadascú faci el que li toca”, ha subratllat Vidal.

 

En detectar els punts forts i febles de la formació contínua per a adults palauenca, les conclusions són similars a les que s'extreuen en altres municipis: “Sempre cal ampliar l'oferta i racionalitzar-la pel que fa a la utilització dels equipaments i a la coordinació entre els diversos agents per evitar la repetició d'uns cursos o la mancança d'uns altres”. Segons Vidal, “això no sempre vol dir ampliar els recursos, si bé cal tenir en compte que sempre són necessaris i com més n'hi hagi, millor”. L'investigador, a més, recalca que “s'han de repartir les responsabilitats, ja que en la formació contínua per a adults no intervé només l'Ajuntament, sinó també altres administracions i el teixit social: associacions, sindicats, empreses...”.Imatges relacionades

  • Presentació de l'estudi. A la taula, d'esq. a dreta: J.M. Serraviñals, Josep Vidal i Dolors Bautista

    Presentació de l'estudi. A la taula, d'esq. a dreta: J.M. Serraviñals, Josep Vidal i Dolors Bautista