Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa webContacteCanvia mida font
divendres, 17 d'agost

El tècnic Jordi Recordà rep el premi DOW/URV sobre desenvolupament sostenible

27 d'octubre de 2010El tècnic de Medi Natural de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, Jordi Recordà, va rebre el dimecres 20 d'octubre el I premi de recerca de la Càtedra DOW/URV sobre desenvolupament sostenible, amb un treball sobre instruments jurídics per millorar la preservació de la biodivesitat.

L'àmbit del treball se centra en els espais aquàtics, molt degradats tal i com demostren els resultats del Programa de Seguiment i Control de l'Estat dels Ecosistemes Aquàtics de Catalunya (2007-2009) que l'Agència de l'Aigua de Catalunya va presentar aquest mes d'octubre.

Tenint en compte que l'Administració per si sola no pot protegir tota la biodiversitat, ja que bona part dels recursos naturals es troben en finques privades, la tesi del treball és que són necessaris instruments complementaris per corresponsabilitzar a més actors del territori per crear polítiques conservacionistes més consensuades, més coherents i eficients.

Recordà proposa com a instruments complementaris la “Custòdia del Territori”, que es defineix com el conjunt d'estratègies i instruments que pretenen establir acords i vies de col•laboració entre diferents agents públics i privats, amb l'objectiu de conservar els valors naturals, culturals i paisatgístics del territori i promoure un ús responsable dels seus recursos.

El treball demostra que la custòdia del territori és una eina vàlida per la sostenibilitat ja que gràcies a aquests instruments s'ha aconseguit protegir 176 nous espais naturals (32.000 ha) que l'Administració per si sola no hagués pogut protegir.

Finalment, com a vies d'innovació, el treball planteja l'aplicació de la custòdia per gestionar millor els períodes de sequera que afecten periòdicament les regions de clima mediterrani. Concretament, obre noves vies per aplicar aquests instruments en les aigües regenerades, els cabals de manteniment i les aigües privades.

Imatges relacionades

  • Jordi Recorda, tecnic en Medi Natural

    Jordi Recorda, tecnic en Medi Natural