Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Ple aprova provisionalment la congelació de la majoria d’impostos i taxes municipals del 2017

#Economia
#Plens

28 d'octubre de 2016

El Ple Municipal Ordinari celebrat ahir, 27 d'octubre, ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals de l'any 2017, que són les que regulen els impostos i taxes de l'Ajuntament. La proposta presentada pel regidor d'Economia, Marc Sanabria, va sortir endavant amb els vots favorables (9) de l'equip de govern (PSC, CiU i Ganemos Palau). Va haver-hi 4 vots en contra emesos per ERC, CUP, PP i el regidor no adscrit José Luis Heras. Per últim, es van comptabilitzar 4 abstencions, de C’s, ICV i el regidor no adscrit Miquel Truyols.

 

Les ordenances fiscals se sotmetran ara a un període d'exposició pública en el que es poden presentar al·legacions. Durarà 30 dies hàbils a partir de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB).

 

Proposta del govern

Marc Sanabria, regidor d’Economia, va exposar les línies mestres de la modificació de les ordenances fiscals que finalment va aprovar el Ple: “Congelem la majoria de taxes i impostos municipals amb l’objectiu de no incrementar la pressió fiscal i mantenir alhora tots els serveis i els projectes que volem tirar endavant”. Sanabria va quantificar que aproximadament el 70% dels ingressos de l’Ajuntament “vénen donats pel que estableixen aquestes ordenances fiscals (54% d’impostos i 15% de taxes)”. “Són determinants per fer els pressupostos i poder finançar serveis, prestacions socials, equipaments, el manteniment de l’espai públic...”, va afegir.

 

Malgrat la congelació general dels imports en les taxes i impostos, sí que es fan canvis puntuals en dues ordenances fiscals: la que regula la taxa pel subministrament d’aigua potable (núm. 22) i la que estableix la taxa per la utilització privativa del domini públic (núm. 17), tal i com va explicar el mateix regidor en una roda de premsa convocada per exposar la proposta del govern. En el cas de l’aigua, no varien les quotes de subministrament o consum, però sí s’apliquen augments establerts per la Comissió de Preus de Catalunya sobre les quotes de servei dels comptadors. Els increments són molt variats, segons els tipus d’instal·lació, ús i cabals, entre altres conceptes. Per exemple, en els comptadors d’ús domèstic, els augments oscil·laran entre 0,22€ i 1,40€. A banda, i ja en la taxa per utilització del domini públic, es rebaixa un 10% les parades de venda ambulant, cosa que beneficia especialment els comerciants del Mercat Setmanal, i s’introdueix una bonificació del 100% en els rodatges i sessions fotogràfiques que realitzin estudiants o entitats sense ànim de lucre.

 

La resta de canvis en les ordenances afecten al redactat de la mateixes per adequar-les al marc legal vigent.

 

Debat

En termes generals, tots els grups de l’oposició van agrair la disponibilitat del regidor i de l’equip tècnic per reunir-se i explicar-los les propostes de modificació. Alguns, però, van criticar que no se’ls lliurés la documentació amb més antelació.

 

Quant al contingut de les ordenances, diversos grups van lamentar que no hi hagi hagut més avenços en la Comissió d’estudi per la tarifació social i van urgir al govern per accelerar els treballs i fer els canvis que s’hi indiquin a partir de les ordenances fiscals del 2018. A grans trets, aquesta tarifació canviaria el model de recaptació per repartir la pressió fiscal de forma més progressiva segons les capacitats econòmiques de cada ciutadà. Amb el model actual s’apliquen bonificacions a les famílies i contribuents que demostrin complir amb les condicions que preveuen les ordenances per atorgar-les.

 

Més enllà d’aquestes qüestions, els portaveus dels grups de l’oposició van posar sobre la taula altres arguments per sustentar els seus vots negatius o les seves abstencions.

 

Jordi Plaza, d’ERC, va aprofitar el debat per “denunciar la precarietat del finançament dels ajuntaments, que depenen excessivament de les ordenances fiscals”. Va criticar també l’Impost d’Activitats Econòmiques i la limitació de les bonificacions per l’ús d’energies renovables, entre altres aspectes. Quant a la proposta de l’equip de govern, va assegurar que “s’han congelat tant que gairebé les han criogenitzat; no han revisat ni una sola bonificació”.

 

Joan Martínez, de C’s, va mostrar-se crític en assenyalar que la majoria de les modificacions s’han fet per adaptar el redactat de les ordenances a canvis en la legislació. “Els canvis que han no suposen res per als nostres veïns. Ho seria si es fes una baixada de l’IBI a les persones que ho necessitin i ho acreditin”, va afirmar.

 

Jordi Méndez, de la CUP, va identificar “el principal problema” en la “demora de la comissió per a l’estudi de la tarifació social”. Va acusar el govern, a més, de no donar prou marge de temps per “fer aportacions i modificacions”. “És prioritari avançar en la progressivitat, que qui més tingui pagui més”, va reclamar. Alhora va assenyalar alguns canvis que al seu parer s’haurien de fer a l’IBI. També va criticar l’augment en les quotes sobre els comptadors de l’aigua.

 

Àngels Marcuello, d’ICV, va advocar per “treballar les ordenances fiscals a nivell polític durant tot l’any”. Va lamentar que es faci per separat aquest debat respecte al dels ingressos del pressupost municipal. Com altres representants de l’oposició, va considerar que s’hauria d’avançar en la progressivitat de la pressió fiscal segons les capacitats econòmiques dels contribuents. Va qüestionar, a més, que es pugui afirmar que es congelen els impostos i les taxes si es té en compte que l’IPC “ha estat negatiu a l’Estat i zero a Catalunya”. Tot seguit va proposar qüestions concretes de diversos impostos i taxes.

 

Mercedes Rodríguez, del PP, va criticar “l’escassetat de modificacions de caire polític”. “N’hem trobat dues –va continuar-: la rebaixa del 10% als venedors ambulants per l’ocupació d’espai públic i la introducció d’una taxa de 78€ per a les petites reformes en les llars quan fins ara el cost era 0€”.  Va urgir a “posar el focus en la distribució de la pressió fiscal atenent a les situacions familiar com a dret en lloc d’haver d’anar picant portes per aconseguir bonificacions”. “No hi ha intenció d’encabir la tarifació social”, va reblar, en la mateixa línia que altres representants de l’oposició.

 

El regidor no adscrit Miquel Truyols es va mostrar comprensiu per les exigències que ha de complir el govern a nivell legal i econòmic en les ordenances fiscals. Amb tot, va trobar a faltar “una taxa per a pisos buits, sobretot tenint en compte l’escassetat d’habitatge en aquest poble”. De cara a l’any que ve, va anunciar que faria propostes abans que el govern facilités a l’oposició la documentació sobre els canvis que es vulguin fer en les ordenances fiscals del 2018.

 

El regidor no adscrit José Luis Heras no va intervenir en aquest debat.

 

En la resposta a les intervencions de l’oposició, el regidor d’Economia, Marc Sanabria, va insistir en el fet que existeixen moltes bonificacions per a les famílies i contribuents amb escassa capacitat econòmica i per altres conceptes. Va esmentar diversos exemples, com les de les escoles bressol o la de la recollida d’escombraries: “Ho estem aplicant; no és cert que manquin bonificacions”. També va respondre que molts impostos no es poden tocar perquè estan regulats per lleis estatals, com l’IBI o l’IAE: “No podem generar expectatives amb bonificacions que no recull la llei”. Quant a les queixes per no haver lliurat la documentació a l’oposició amb més antelació, Sanabria es va mostrar ferm: “No em serveix d’excusa, perquè no han fet els deures. S’ha donat amb temps suficient i podien haver fet propostes abans”. Per últim va insistir en el fet que “una baixada d’ingressos condicionaria les despeses en serveis, inversions i nous projectes i mesures que volem implementar”.

 

Des del govern també va intervenir Jaume Oliveras, Tinent d’Alcaldia i regidor de Serveis Socials, per aportar el seu punt de vista sobre una crítica recurrent, la demora que, segons els grups de l’oposició, està tenint la comissió d’estudi sobre la tarifació social: “No està aturada. Vam reunir-nos el mes passat i encara estem esperant les seves propostes. Falta que les facin per convocar la propera reunió i tancar-ho com abans millor”. “És el nostre compromís i espero que també sigui el de tots vostès”, va concloure Oliveras.

 

Es pot escoltar el debat sencer sobre les ordenances a l’àudio del Ple enregistrat per Ràdio Palau i en la crònica del Ple del ‘Palau Notícies’ del 28 d’octubre, també de Ràdio Palau.

Torna



Comparteix aquest contingut