Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Ple aprova una moció per l’apropament i excarceració dels presos catalans encausats pel procés

#Plens

29 de març de 2018

El Ple Municipal de març, celebrat ahir, va aprovar una moció “per sol·licitar l’apropament i l’excarceració dels presos catalans Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva”.

 

La moció, presentada per ERC, va ser aprovada amb 13 vots a favor i 3 en contra. Van votar que sí el PSC (5 regidors/es), PDeCAT-Demòcrates (3), ERC (1), Ganemos Palau (1), CUP (1), ICV (1) i el regidor no adscrit Miquel Truyols (1). D’altra banda, van votar-hi en contra C’s (2) i el PP (1). El Ple Municipal està format per 17 representants electes, però ahir s’hi va absentar el regidor no adscrit José Luis Heras.

 

La moció original va ser substituïda per una altra que recollia un text consensuat amb el PSC, minuts abans del ple, per tal d’assegurar el suport d’aquesta formació. La moció aprovada inclou els següents acords:

  • Expressar el desacord de l’Ajuntament per la desproporcionada decisió de mantenir en presó preventiva a càrrecs electes i representants d’Òmnium i ANC, tot demanat la seva excarceració.
  • Manifestar que l’excarceració dels presos ha de ser un pas necessari per evitar agreujar la divisió entre la ciutadania de Catalunya i per afavorir un clima d’entesa i convivència.
  • Mentre aquesta excarceració no es produeixi, exigir l’immediat trasllat dels presos i les preses a centres penitenciaris catalans i cessar aquest càstig social afegit que significa l’allunyament penitenciari i que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional.
  • Expressar solidaritat cap als presos, les preses i les seves famílies.

Debat

Jordi Plaza (ERC) va iniciar el debat presentant la moció. Sobre la modificació del text per aconseguir el suport del PSC, Plaza va explicar que  “per a nosaltres no ha estat fer un pas enrere, sinó fer un pas endavant al PSC”. “Per primera vegada –continuava Plaza-, aquest ajuntament sortirà del ple amb una moció que demana que els presos polítics quedin en llibertat o, com a mínim, mentre això no s’aprova, que se’ls acosti a les seves llars”. També va instar el plenari “a que ara, entre tots, poguéssim redactar una moció conjunta defensant drets civils que s’estan perdent a Espanya”.

 

Marc Sanabria, Tinent d’Alcaldia i regidor del PSC, va agrair la substitució de la moció a ERC, “gest que va en la línia d’intentar trobar consensos més amplis, com a mostra del que hauríem de fer tots plegats per solucionar el problema”. Sanabria va fer una crida a “l’empatia”, a la “cerca constant de consensos que puguin ser transversals” i a la “reconciliació nacional” per solucionar la situació que viu Catalunya: “Cal un esforç constant pel diàleg, la negociació i el pacte i rebutjar qualsevol acció unilateral. Defensar també, i això sempre ho hem dit, la llei, perquè només podem tenir democràcia si complim la legalitat vigent.”

 

“Ens agradava més, estàvem més d’acord i més còmodes amb la primera de les mocions. És veritat que aquesta pot ser més descafeïnada, però creiem que cal prioritzar el consens”, començava dient Jaume Oliveras, regidor de PDeCAT-Demòcrates, en la seva intervenció. El grup municipal celebrava que, en paraules d’Oliveras, “per primera vegada, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans pugui denunciar la situació existent i la situació política dels presos i demanar el seu acostament als seus llocs de residència i a les seves famílies”.

 

Luisa Fernández, Tinenta d’Alcaldia i regidora de Ganemos Palau, també agraïa el consens i va voler expressar el seu desig “que aquesta trobada es pogués realitzar no només a nivell municipal, sinó també a nivell de la Generalitat, que es fes un front democràtic comú i en contra de les repressions que està patint la nostra societat i les nostres institucions”.

 

Joan Martínez, regidor de Ciutadans, va justificar part del seu vot en contra de la moció per no haver pogut consensuar el seu posicionament respecte al text modificat de la moció, que es va realitzar just abans de l’inici de la sessió plenària: “No creiem que sigui correcte que se’ns passi aquest canvi quan ens asseiem al Ple. Per tant, a banda d’això, votem en contra de la moció”, deia Martínez. 

 

Jordi Méndez, regidor de la CUP, qualificava de “descafeïnada” la moció portada a debat en comparació amb la proposta original d’ERC, “ja que se centra exclusivament en els presos, però no posa en dubte el retrocés en llibertats democràtiques […] ni el retrocés en drets civils” i “no fa referència als exiliats”. Méndez va qualificar de “punt de no retorn” la situació actual i va denunciar la “brutalitat policial” i “la persecució d’idees que no segueixen el status quo del règim del 78”. Fent referència a l’apropament de presos i preses, Méndez va voler generalitzar el seu posicionament: “Estem en contra de la dispersió, no només en aquest cas que es presenta la moció, sinó en tots els casos de presos catalans dispersats per l’Estat espanyol”.

 

Àngels Marcuello, regidora d’ICV-E, destacava la “situació d’excepcionalitat i bloqueig” i feia una crida a la unió “per impulsar accions que puguin revertir la situació en què estem”. També va celebrar el consens a què ha arribat aquesta proposta, la qual “ajuda a recuperar l’esperit de les manifestacions de l’Estatut”. Afegia que el seu grup, al Parlament i en declaracions públiques, ja havia mostrat el rebuig a les decisions jurídiques que contempla la moció.

 

Mercedes Rodríguez, regidora del PP, va mostrar-se contrària a aquest apropament dels presos al·legant que “han de fer trasllats als judicis”. Segons Rodríguez, ”les organitzacions que representen segueixen impulsant aquest delicte i perseguint la independència vulnerant les normes legals”. Sobre la situació que envolta la moció, Rodríguez assegurava que “a Espanya, no hi ha cap presoner per les seves idees polítiques, sinó que estan acusats de delictes de sedició, desobediència o malversació de caudals públics. Per aquesta mateixa raó, els que van fugir, no estan exiliats per evitar repressió, sinó que s’han escapolit per evitar que la justícia els demani responsabilitat de les seves accions il·legals”.

 

Per la seva part, el regidor no adscrit Miquel Truyols, va votar favorablement a la moció, però no va justificar el seu vot, seguint el que va anunciar en la seva primera intervenció de la sessió: “Donada la greu situació en què ens trobem, amb un retrocés de les llibertats democràtiques, que cada dia es posa més de manifest, i pels esdeveniments que constantment es van donant, que em fan pensar que la situació anirà a pitjor, considero que aquest atac moral cap a una part de la població cal denunciar-ho, si voleu de manera simbòlica. I, per tant avui en aquest ple em limitaré a mostrar el meu posicionament en cada proposta d’acord i no intervindré en cap debat”.

 

Es pot escoltar íntegrament el debat a l’àudio de la sessió plenària retransmesa per Ràdio Palau.

 

Torna



Comparteix aquest contingut