Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 17 de novembre

L'Ajuntament se solidaritza amb els treballadors de Panrico i Alstom

6 de novembre de 2013L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha fet pública una declaració institucional "en defensa de la indústria i per expressar la seva solidaritat amb els treballadors/es de Panrico i Alstom en la seva defensa dels llocs de treball i la viabilitat futura de les empreses". El manifest va ser consensuat per tots els grups polítics que integren el Ple Municipal i es va llegir en la darrera sessió d'aquest òrgan, celebrada el passat dijous, 31 d'octubre.

 

Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, va explicar un cop llegida la declaració que altres consistoris del Vallès s'han solidaritzat amb la lluita d'aquests treballadors i va afegir: "La situació que es viu en aquestes empreses afecta a treballadors de la nostra vila". Va recordar, a més, la solidaritat expressada per altres consistoris i la societat civil d'altres municipis de l'entorn "quan hi ha hagut tancaments d'empreses a la nostra vila, com el de Yamaha o Samsung". "Espero que aquestes no puguin arribar a deixar la gent al carrer", va reblar en referència a Panrico i Alstom, ambdues situades al municipi veí de Santa Perpètua de Mogoda.

 

Extracte del manifest

La declaració institucional comença aportant dades i raons per defensar i promoure l'activitat industrial. Per exemple, advoca per "tenir un nou model productiu, basat en la indústria responsable, innovadora, compromesa amb l’excel·lència i la qualitat del treball, que permeti mantenir el pes de l’ocupació industrial."

 

Ara bé, dins el text critica l'actitud dels propietaris de Panrico i Alstom. En el cas de la primera, la declaració recorda: "Panrico, tot i sent líder en el mercat amb els seus productes, ara fa poc més d’un any va decidir presentar un ERO que va suposar una reducció substancial de la plantilla de treballadors seguit d’una retallada en els sous dels treballadors/es fins al 35% i ara ha deixat de pagar la nòmina als treballadors sense justificar prèviament dita mesura i anunciant paral·lelament un nou ERO amb el que, fonamentalment, pretenen l’acomiadament aproximat de 1.900 treballadors dels 4.000 que conformen la totalitat de la plantilla del grup, acompanyat d’una nova reducció dels salaris de fins al 45% per al personal que quedi". La declaració especifica qui efectua aquesta política empresarial: "El darrer i únic propietari de l’empresa, el fons nord-americà de capital risc Oaktree Capital, sembla absolutament decidit a recuperar la inversió realitzada, obtenint marges de beneficis no per producció i comercialització dels seus productes, sinó reduint personal i salaris de manera injusta i abusiva".

 

Pel que fa a Alstom, el manifest afirma: "Pel que han informat els representants dels treballadors, l’empresa vol que els treballadors acceptin una reducció de salaris amb doble escala i un augment substancial dels temps de treball no retribuït i una flexibilitat horària de 490 hores anuals sense control sindical". Si no s'accepten aquestes condicions, l'empresa s'emportaria una important comanda de fabricació de trens a una altra planta de Polònia, "en tal cas –continua el document-- en lloc de crear nous llocs de treball, l’empresa podria presentar un nou ERO que comportaria una nova reducció de plantilla i de les condicions de treball de la planta de Santa Perpètua". D'altra banda, recorda que "l'empresa ni tan sols vol garantir els projectes que es fabricarien si el comitè d’empresa acceptés el que proposa l’empresa" i que aquesta multinacional "s’ha desdit de la proposta mediadora que va fer la Conselleria d’Ocupació i Empresa i que van acceptar en un principi les dues parts".

 

Per últim, la declaració acusa les dues empreses de "manca de voluntat per arribar a acords amb els treballadors en el marc de la negociació col·lectiva".


Imatges relacionades

  • Ple Ordinari del 31 d'octubre del 2013

    Ple Ordinari del 31 d'octubre del 2013

Documentació adjunta