Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 15 de desembre

Èxit rotund del Mercat Medieval, que torna a atreure una allau de milers de persones

12 de maig de 2014El municipi es prepara ara per a la 1a Fira de la Terra, que se celebra els dies 14 i 15 de juny

 

L'edició d'enguany del Mercat Medieval de Palau-solità i Plegamans, que s'ha celebrat aquest cap de setmana, ha assolit un balanç molt positiu, especialment pel que fa l'afluència de visitants que van omplir els carrers de l'entorn del Castell de Plegamans, on s'hi van ubicar unes 150 parades de venda de productes, restauració i entitats del municipi. L'Ajuntament es prepara ara per a un nou esdeveniment que s'inaugura aquest any, la Fira de la Terra, que tindrà lloc els dies 14 i 15 de juny a la plaça de Ca l'Estruch, amb l'objectiu principal de promocionar els productes agraris de proximitat, entre altres reclams.

 

"La valoració d'aquest Mercat Medieval és extremadament positiva; tot ha anat molt i molt bé", afirmava contundent Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, en una entrevista que va tenir lloc al programa especial que Ràdio Palau va emetre diumenge a la tarda en directe des del Mercat Medieval. "És un dels anys en què he vist més gent visitant el Mercat Medieval", afegia Padrós per il·lustrar l'allau de públic que va acostar-s'hi, especialment durant les tardes de dissabte i diumenge.

 

El regidor de Comerç i Turisme, Miquel Rovira, comparteix aquesta apreciació i detallava una xifra: "Durant el dissabte es van batre rècords; es calcula que només en aquest dia van visitar el Mercat Medieval unes 15.000 persones". S'estima, doncs, que entre els dos dies la xifra total ha estat, aproximadament, d'uns 25.000 visitants, ja que l'afluència del diumenge va ser similar però una mica inferior a la del dia anterior. Rovira comenta que aquesta gentada desborda els límits de la zona on se celebra el Mercat Medieval, beneficiant establiments del municipi: "Al voltant de les 11 de la nit del dissabte, els bars i restaurants del centre estaven plens de gent, havent-hi persones que encara feien cua per aconseguir una taula per sopar".

 

Tant Padrós com Rovira subratllen el fet que, malgrat que es tracta d'un esdeveniment consolidat des de fa anys, l'Ajuntament n'ha reforçat la publicitat. Enguany es va promocionar al Saló Internacional de Turisme de Catalunya, que es va celebrar el passat mes d'abril a Barcelona, i on es van repartir 5.000 butlletes promocionals del Mercat Medieval. De fet, l'afluència de públic d'altres municipis i comarques ha estat molt notable durant tot el cap de setmana.

 

Castell, espectacles i entorn

Des de l'Ajuntament es considera que el Mercat Medieval de Palau-solità i Plegamans compta cada edició com a un nou èxit per diversos factors diferencials. El Castell de Plegamans és la icona d'aquesta festa però també un gran atractiu en si mateix, com ho demostra el fet que cada mitja hora s'omplissin els grups de les visites guiades que es van fer al llarg dels dos dies per part d'un voluntari caracteritzat com a cavaller templer.

 

Els espectacles que es van succeint al llarg de tot el Mercat Medieval també són reclams que apleguen moltíssims espectadors. Es combinen actuacions professionals de temàtica medieval amb les que ofereixen bona part de les entitats culturals de la vila. El Torneig Medieval amb cavalls del diumenge a la tarda va ser un dels actes que més públic va congregar. Les exhibicions de falconeria, les cercaviles, els jocs i tallers per a infants, l'espectacle Mestre d'Armes i molts altres reclams completen una oferta que permet una successió permanent d'atractius per contemplar. A tot plegat cal sumar-hi l'activitat gairebé permanent a l'escenari del parc de Can Linares, que va acollir les actuacions d'una llarga llista d'entitats del municipi. El públic va poder gaudir-hi amb espectacles de dansa del ventre, ball andalús, concerts de música celta i d'havaneres, coreografies de ball modern i clàssic, pirotècnia, timbals i foc de la colla de diables del municipi, ballades de gegants i capgrossos, tabals.... I així durant tot el cap de setmana, fins que diumenge al vespre, just en fer-se fosc, un hipnòtic espectacle de foc va servir com a cloenda del Mercat Medieval.

 

A banda d'aquests atractius, l'Alcaldessa Teresa Padrós, n'afegeix un altre: "El Castell de Plegamans i la zona on s'ubica el Mercat Medieval està en un indret cèntric però molt verd i bonic, rodejat de camps i boscos". Aquesta ubicació permet, a més, que s'hi puguin fer espectacles de gran format com el Torneig Medieval amb cavalls.

 

Millores

L'Ajuntament ha introduït aquest any algunes millores, especialment pel que fa a la mobilitat. S'ha reforçat l'autobús medieval gratuït, que transporta visitants des del centre del municipi i des de l'aparcament del pavelló d'esports. Enguany hi ha hagut dos vehicles fent el recorregut, cosa que ha permès minimitzar el temps d'espera. També s'ha reforçat la senyalització dels aparcaments gratuïts que es condicionen a prop del Castell de Plegamans en motiu del Mercat Medieval.

 

Amb tot són precisament els èxits els que també creen alguns problemes. Es tracta de la gran afluència de públic i l'ampli programa d'actuacions. Són els detalls en els que l'Ajuntament vol concentrar-se per millorar en la propera edició. "Hi ha moments en que l'afluència de públic és tan gran que es creen aglomeracions puntuals", explica Miquel Rovira. "Aquest any hem distribuït les parades de forma diferent per evitar-ho al carrer Sant Lluís, on l'any passat vam detectar problemes puntuals per aquest fet", recorda el regidor. En aquesta edició hi ha hagut aglomeracions puntuals, als trams més estrets dels carrers Camí de la Serra i Sant Lluís i malgrat que l'Ajuntament hi va reservar fragments sense parades per donar més amplitud i facilitar el pas de la gent. "Han estat petites aglomeracions en moments puntuals però ens hi esforçarem per arreglar-ho l'any que ve i que el públic tingui lloc de pas suficient", avança el regidor, qui també apunta un altre aspecte a millorar: "Probablement destinarem una persona que s'encarregui en tot moment de la coordinació dels espectacles al parc de Can Linares, perquè n'hi ha hagut tants que un petit retard en una actuació provoca que els horaris de les que van després s'endarrereixin".

 

Tot i ser conscients dels petits detalls que es poden perfeccionar, tant l'Alcaldessa com el regidor conclouen que l'edició d'enguany ha estat tot un èxit i agraeixen totes les persones que ho han fet possible, des dels visitants fins als veïns de la zona, així com als paradistes i comerciants, les entitats que hi col·laboren, els agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra, els voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja, els professionals de seguretat privada, treballadors de l'Ajuntament i de l'empresa organitzadora i l'empresa Autocars Serrat, que proporciona l'autobús medieval.


Imatges relacionades

 • El Torneig Medieval amb cavalls de l'edició 2014 va ser un dels espectacles que més públic va atreure.

  El Torneig Medieval amb cavalls de l'edició 2014 va ser un dels espectacles que més públic va atreure.

 • Al voltant del Castell de Plegamans s'hi concentraven parades d'artesania i restauració. Mercat Medieval 2014.

  Al voltant del Castell de Plegamans s'hi concentraven parades d'artesania i restauració. Mercat Medieval 2014.

 • Públic al voltant de les parades a prop del castell.

  Públic al voltant de les parades a prop del castell.

 • Espectacle de foc de cloenda del Mercat Medieval 2014

  Espectacle de foc de cloenda del Mercat Medieval 2014