Acte oficial de col·locació de la primera pedra de la biblioteca municipal ‘L’Alzina’
9/10/2022
L’equipament, que inclourà l’arxiu municipal i un auditori, serà un punt de trobada per a tothom i un nexe d’unió de tot el poble
Palau-solità i Plegamans ha fet avui l’acte oficial de col·locació de la primera pedra de la futura biblioteca i arxiu municipal què s’està aixecant just al costat de la plaça de l’Alzina. L’acte previ va comptar amb una explicació per part dels arquitectes sobre les principals característiques del projecte i en torn de les lones exposades en la tanca de l’obra, a l’avinguda Nostra Senyora de Montserrat.
A més de la biblioteca, l’edifici inclourà un auditori -que es podrà utilitzar de forma completament independent-, l’arxiu municipal i una cafeteria amb terrassa. Les àrees públiques estaran distribuïdes en dues plantes, si bé cal sumar-hi un soterrani, on hi haurà la zona restringida, amb sales de treball intern, un magatzem, un dipòsit documental, maquinària...
La col·locació de la primera pedra l'han feta l’alcalde, Oriol Lozano; la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Cultura, Eva Soler; el cinquè tinent d’alcaldia de l’àrea de territori Jordi Pujol, i la Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). També hi ha estat present el regidor de Participació i d'Educació, Ignasi Fargas.
L’alcalde, Oriol Lozano, ha agraït la presència dels regidors i regidores de Cultura que han participat d’aquest projecte des de la seva gestació al 2015: “Primer, en Jordi Pujol, després en Miquel Rovira i ara l’Eva Soler, que és l’actual responsable de l’àrea”. L’alcalde ha afegit que: “Sempre hem dit que aquest és un projecte del poble i pel poble i volem que aquesta biblioteca sigui un referent i estem convençuts de que ho serà”. Així mateix ha donat les gràcies “a les direccions de les escoles i instituts de la vila per la seva feina en el procés participatiu per escollir el nom de la biblioteca i, com no, a tots els nens i nenes que avui ens acompanyen i que n’han estat una part fonamental”. Oriol Lozano va reiterar que la nova biblioteca “ha de ser un punt de trobada per tothom i un nexe d’unió de tot el poble”.
Segons va explicar la regidora de Cultura, Eva Soler, "l'aspecte de l'edifici, força original, la re urbanització de l’entorn i la funció que tindrà com a generador de cultura i de cohesió social, seran determinants perquè aquest equipament es converteixi en un nou indret emblemàtic de Palau-solità i Plegamans".
Abans de la col·locació de la primera pedra es va introduir a dins una càpsula del temps amb alguns diaris del dia, monedes de curs legal, l’acta de col·locació de la primera pedra i dels processos participatius i un objecte simbòlic representant una fulla d’Alzina homenatjant el nom escollit per a la nova biblioteca.
Biblioteca Municipal ‘L’Alzina’
Durant l’acte, també, es va donar a conèixer el nom de la nova biblioteca: L’Alzina. Aquest nom s’ha escollit en un procés participatiu entre la ciutadania, partint de les 8 propostes que van fer els i les alumnes dels centres educatius de la vila (escoles i instituts).
El regidor de Participació, Ignasi Fargas, present a l’acte, va donar les gràcies: “A les direccions de les escoles i instituts de la nostra vila, així com als i les alumnes que han participat en l’elecció del nom. És molt important la participació de tots vosaltres en la presa de decisions que afecten el poble”.
El període de votació va ser del 16 al 30 de setembre des d'aquesta pàgina web participa.palauplegamans.cat i de forma presencial en alguns punts i esdeveniments de la vila. Les votacions de la ciutadania van donar la victòria al nom de ‘L’Alzina’ amb un 39% dels vots. A part de l’Alzina, els noms proposats eren: Massagran, Ecollibres, L’Energia del Llibre, Bosc dels Llibres. L’Aglà, BiblioPalau i Palauteca.
Un edifici viu i sostenible
L’edifici de la nova Biblioteca serà un edifici cilíndric, lluminós gràcies a la seva pell de vidre, diàfan i energèticament sostenible; pioner en l’ús de la geotèrmia de baixa temperatura per al sistema de climatització.
La re urbanització de l’entorn és un dels punts forts del projecte. L’edifici estarà envoltat d’una plaça, d’un espai enjardinat que inclourà una nova escalinata. Aquesta, seguint el contorn circular de l’edifici, salvarà el desnivell entre les avingudes Catalunya i Nostra Senyora de Montserrat, eliminant l’actual cul-de-sac del carrer Sant Genís. El nou equipament s’alçarà al terreny municipal on ara es trobaven les pistes de petanca, al costat de la plaça de l’Alzina.
Al final de l’acte va intervenir la Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), per valorar que: “S’hagi implicat socialment a la ciutadania en un projecte d’aquestes característiques, i sobre tot als nens i nenes que seran usuaris d’aquest equipament i el futur del poble”. Morera s’ha mostrat satisfeta que hagi arribat l’hora “de l’estalvi i l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables que fa anys que hi estem treballant des de molts àmbits”.
Amb el co-finançament de:
Comparteix aquest contingut