Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Noticia

“Les dones de la fàbrica”, memòria històrica amb veu de dona

#Cultura

3/3/2022

Una exposició fotogràfica mostra la feina de les dones que van treballar en la primera indústria de la vila

 

Es podrà veure des del 10 de març fins el 2 d’abril a la Torre Folch

 

L’exposició que s’ha preparat des de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans vol posar en valor l’experiència viscuda per les dones del poble que van treballar en la primera indústria del nostre municipi ‘Ca l’Estruch’.

 

En aquesta mostra es podran veure imatges, objectes i es podrà llegir i escoltar àudios amb les vivències viscudes dels testimonis vius de vàries treballadores de la fàbrica. ‘Les dones de la fàbrica’ estarà oberta a la Torre Folch des del 10 de març fins el 2 d’abril, amb 10 plafons de 5 temàtiques diferents que expliquen la història de la fàbrica lligada a les seves treballadores.

 

L’exposició no parla només de la historia de les dones que hi van treballar allà, sinó també de la doble jornada, del discurs de la domesticitat, dels oficis i la divisió sexual del treball, entre altres temes. Les imatges han estat cedides per en Jaume Ventura i en Miquel Rocabruna.

 

La inauguració de ‘Les dones de la fàbrica’ tindrà lloc a les 19 hores a la Torre Folch amb la projecció d’un vídeo-documental de les protagonistes. Estan convidades les persones que han estat entrevistades per recopilar les memòries i vivències de la fàbrica: Maria Costajussà, Josep Viaplana, Carme Truyols, Maria Rosa Nualart, Asunción Ballbé, Miquel Mas, Angelina Puig, Maria Dolors Oliveres, Concepció Ponsa, Maria Coderch, Josefa Costajussà, Rosita Basets i Teresa Nualart.

 

Segons explica la regidora de Cultura, Eva Soler: “Com que la fàbrica va ser derruïda i no ens queda un patrimoni material de ca l’Estruch, hem cregut convenient recol·lectar i donar a conèixer el patrimoni immaterial que ens queda de la fàbrica i que són les experiències i la memòria d’aquestes treballadores, ja que un cop perdut, aquest patrimoni immaterial no serà recuperable”.

 

Tant l’exposició com  el documental formen part d’un projecte global de recuperació de la memòria històrica del municipi i, en concret, de la Fàbrica de ca l’Estruch. Aquesta iniciativa culminarà amb una mostra permanent a la plaça de ca l’Estruch.

 

‘Les dones de la fàbrica’ i tot el material que mostrarà fins el 2 d’abril a la Torre Folch vol ser un vincle entre els joves i nouvinguts de Palau-solità i Plegamans amb les generacions més grans i la història del poble.

 

Ca l’Estruch va comportar importants canvis econòmics a Palau-solità i Plegamans, però també grans canvis socials com la incorporació de la dona al treball assalariat, ja que la primera fàbrica de la vila va ser una indústria tèxtil on la majoria de la plantilla eren dones. Per primer cop el treball femení es valorava en els nuclis familiars perquè eren les que portaven un jornal fixe a la casa.

 

Treball de recopilació

 

Per a la confecció d’aquesta mostra s’han recollit diferents testimonis de treballadors i treballadores de la fàbrica de ca l’Estruch, s’han realitzat entrevistes per comprendre el funcionament, la història i els canvis que va suposar la fàbrica al municipi i als seus ciutadans i ciutadanes. També s’han realitzat una cerca de fotografies per poder il·lustrar aquests testimonis i, finalment, “s’ha produït un documental que perdurarà en el temps recopilant les veus d’aquestes treballadores que encara avui en dia recorden les seves vivències a la fàbrica” ha indicat Soler.

 

Cal recordar, que en el marc d’aquesta exposició, el dia 17 de març es farà una conferència a la Torre Folch a les 19 hores a càrrec de Montserrat Llonch Casanovas, Coordinadora de la Unitat d’Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Fotografia: Grup de treballadores de l’Afrisa (1966). Arxiu: Francesc Vilardell / Recull d’imatges de Jaume Ventura “Temps era Temps 1910-1970.”

Comparteix aquest contingut