El Guirigall encendrà la vila amb foc, bèsties i cultura popular
27/5/2025
El dissabte 14 de juny, la vila es transforma: correfoc, llegenda, tradició i música en directe, en una celebració on tothom hi té lloc.
L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i les entitats de la vila organitzen novament la Festa del Guirigall, el pròxim dissabte 14 de juny. La celebració començarà a les 21.30 hores del dissabte i, igual que en l’edició anterior, la comitiva farà un seguici des de la plaça de la Vila, amb engegada de coets i arribada del Dimoni de la Pedra Llarga, fins a la zona exterior de la Masia de Can Cortès, on es desenvoluparà la festa del Guirigall i el posterior concert del grup LA MITJANIT.
La setmana prèvia, escoles, entitats i ciutadania ja podran començar a gaudir de la programació, plena d’activitats participatives. La festa arrenca amb la visita de les entitats i figures del Guirigall a les escoles del municipi, creant vincles entre infants i les icones de la cultura popular local. El dimecres 4 de juny, coincidint amb el Dia de l’Associacionisme Cultural, es farà una tarda de portes obertes (de 17 a 20 h) perquè tothom pugui conèixer com es prepara El Guirigall i com formar-ne part. Les activitats tindran lloc en diferents espais: el Centre Cívic (Deixebles del Dimoni) i la plaça de la Vila (Gitanes i Sardanistes)
El dimecres 11 de juny serà el moment del primer assaig general (20 h, plaça de la Vila), obert a tothom. Tot seguit (21.30 h), es projectarà a la mateixa plaça el capítol "El gall Abraxas i el diable" del programa de 3Cat T1xC8, amb la presència del gall Abraxas, els Deixebles i Aniol Florensa, de l’equip de producció.
El dijous 12 de juny (17.30 h, Biblioteca l’Alzina) tindrà lloc l’activitat infantil “La llegenda de la Pedra Llarga”, amb contacontes i taller a càrrec d’Un Conte al Sac. Està recomanada per a infants a partir de 3 anys, amb inscripció prèvia a la Biblioteca.
El divendres 13 de juny, el segon assaig general (22 h) es farà a l’exterior de la Masia de Can Cortès, preparant el gran dia.
El dissabte 14 de juny és el plat fort de la festa. Al matí (11 h), hi haurà un taller infantil de Bestiolari fantàstic a càrrec de Catàrtic, a la Torre Folch. I a la nit, arriba el Seguici del Guirigall, que sortirà a les 21.30 h des de la plaça de la Vila. Allà començarà una cercavila amb les entitats i figures populars fins a la Masia de Can Cortès, amb correfoc infantil, engegada de coets, el Dimoni de la Pedra Llarga, la Masovera i l’Abraxas.
A les 22 h, començarà l’espectacle d’El Guirigall a l’exterior de la Masia. Tot seguit, hi haurà sopar popular (botifarrada organitzada per Pessebristes de Palau-solità i Plegamans, Candombe Bantú i amb la col·laboració de l’Ajuntament) i concert del grup de versions LA MITJANIT a les 23.30 h. Els tiquets pel sopar es podran comprar el mateix dia, a partir de les 17 h davant de la Masia de Can Cortès (preu: 4 €).
Finalment, el diumenge 15 de juny, se celebrarà la Festa del Segar, amb trobada a les 9 h a l’Escola Can Cladellas (Atenció! Enguany aquesta activitat canvia d’ubicació respecte de les edicions anteriors). El punt de trobada serà a l'entrada del pati de primària de l’Escola Can Cladellas), exhibició de sega amb volant i esmorzar d’entrepà, organitzat pel Patronat de Sant Isidre.
Vine i forma part de l’espectacle!
Per participar a El Guirigall amb seguretat, l’organització recomana dur roba vella de cotó, pantalons llargs, calçat tancat, mocador al coll i barret. A més, tothom qui vulgui pot ballar amb les entitats en diversos moments: amb els diables, al voltant del gall Abraxas, amb el Ball de Gitanes o durant el gran final. Es recorda que cal seguir sempre les indicacions de les entitats i serveis d’ordre.
Es busquen voluntaris/es! Si vols col·laborar perquè l’espectacle brilli més que mai, posa’t en contacte amb l’àrea de Festes a festes@palauplegamans.cat. Tindràs una botifarra dels Pessebristes i marxandatge del Guirigall com a mostra d’agraïment.
Finalment, a totes les llars del municipi s’enviarà un butlletí especial amb un full de dibuixos de les bèsties del Guirigall perquè els més petits puguin pintar-les, retallar-les i convertir-les en titelles per recrear la festa a casa.
Compartiex la festa als teus stories i publicacions amb la música d’El Guirigall
El Guirigall té un element important que ja forma part del patrimoni local: les músiques de les diferents escenes de l’espectacle. Composades expressament per Cesc Alexandri, Xevi Capdevila (composició i arranjaments) i per la part d’autors locals Gerard Pastor, Pauli Peña i Jordi Ruano.
En aquest sentit, recordeu que les cançons d’El Guirigall estan disponibles a totes les plataformes digitals i es pot utilitzar per a stories d’instagram, Facebook i TikTok. Ho podeu fer incloent també el hashtag #Guirigall25 i etiquetant a @ajpalauplegamans, @elsdeixebles, @geganters_i_grallers_psip, @agrupacio_palau, @ballgitanes.palauplegamans, @pessebrespalau i @candombe_bantu
La llegenda de la Pedra Llarga
La festa és la representació de la Llegenda de la Pedra Llarga utilitzant els elements de cultura popular més representatius de la nostra vila amb música de cobla i gralla escrita expressament per El Guirigall i amb un gran protagonisme del foc i balls populars. Els gegants de Palau-solità i Plegamans, la Masovera i el Dimoni que són els protagonistes de la llegenda i la sardana i el ball de gitanes representant el poble amb les danses tradicionals.
El Guirigall de Palau-solità i Plegamans va néixer amb la voluntat de ser una festa popular i tradicional de referència a nivell local i de la comarca, no només la del Vallès Occidental -que en pertany-, sinó també de la que n’és fronterer, la del Vallès Oriental. Aquesta situació intermèdia del municipi ha estat al llarg dels anys un punt estratègic pel cultiu i la mobilitat i així ho demostra la gran quantitat de patrimoni material que es remunta al paleolític.
En aquest sentit, el testimoni més important que ens va deixar l'home d'aquells temps va ser un menhir que amb els anys s’ha anomenat ‘la Pedra Llarga’, una pedra de forma majestuosa, d'una alçada de dos metres i mig visibles. Aquest menhir va donar lloc a una llegenda que explica la història del pont del Diable de Martorell.
La Pedra Llarga és un monument megalític dels quals popularment també són conegudes com a pedres del Diable. Així doncs, aquest menhir material és la base de la tradició oral de la vila caracteritzada a la Llegenda de la Pedra Llarga.
Les entitats del Guirigall
El Guirigall és possible gràcies a les entitats Els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans, l’Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans, les Colles de Ball de Gitanes de Palau-solità i Plegamans, Candombe Bantú i l’Associació Pessebrista de Palau.
L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans agraeix la implicació i participació de totes les entitats del Guirigall que participaran activament de la jornada; sense elles aquesta celebració no seria possible.
Comparteix aquest contingut