Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Resum d'activitats curs 2024-2025 al Viver Cultural Torre Folch

#Cultura
#Torre Folch

4 de juliol de 2025

Viver de recuperació d’oficis i d’expressió artística.

Aquest curs 2024-25 hem programat un total de 14 Tastets Artístics i 6 Tallers d’Art en Família relacionats amb oficis artístics, artesanies i expressions plàstiques que han vinculat les arts, la ciència i les tradicions.

Pel que fa als Tastets Artístics, l’objectiu és introduir-nos o aprofundir en diferents àmbits artesanals o oficis tradicionals, com han estat la joieria i la porcellana amb Núria Soley, la perfumeria amb Esther Valero, l’enquadernació amb Marta Soley, el treball de la fusta amb Alba Quiroga, el tèxtil amb el macramé de l’Ikram Maymouni o l’estampació botànica amb Gisel·la Luppens. També hem conegut a les trementinaires: el seu ofici i les plantes silvestres que tenim al nostre entorn, a través dels coneixements en la matèria de Nona Arola, així com l’urban sketching amb Albert Plaza i la cereria amb Alina Petryk. Hem acabat aquest curs marxant de vacances amb el Tastet d’enquadernació “diari de viatge” de la Marta Soley de Dolça Llibreta.

Els Tallers d’Art en Família han voltat entorn algunes tècniques plàstiques, relacionades amb artistes com Katsumi Komagata i el seu art de paper. També hem observat com l’art i la ciència es relacionen amb el taller dels invents de Leonardo Da Vinci o les baldufes òptiques dels artistes de la Bauhaus. Hem estampat bosses, creat titelles per Sant Jordi i donat forma a bèsties fantàstiques, a través de la cultura popular local per celebrar El Guirigall.

 

Les exposicions a la Massagran.

S’han programat un total d’11 mostres de diferents temàtiques i col·lectius, donant el tret de sortida després de la mostra de fotografies presentades al Concurs de Fotografia de Festa Major, amb l’exposició de la XIII Lliga Fotogràfica d’Arts&Foto al setembre. Seguint amb el calendari de tardor es va programar la mostra d’alumnes del Taller de les Arts a l’octubre i la mostra pictòrica d’Alfons Fernández “Només cal mirar” al novembre. Durant els mesos de desembre i gener es va exposar a mode de cloenda l’exposició de la primera edició d’Històries de vida.

Al febrer l’Espai Massagran va acollir pintures a l’oli de Leandra Porras, una mostra d’obres figuratives. Durant el mes de març Oscar Fillola, Yolanda Blesas i Susanna  Lloret ens van presentar “Metanoia” una exposició sobre la transformació personal a través de la fotografia, l’aquarel·la i la prosa poètica. Un treball a tres mans amb voluntat d’itinerar per diferents espais i municipis.

Els alumnes del batxillerat artístic de l’Institut Ramon Casas i Carbó van produir, per tercer any, la XXII mostra d’arts artístiques anomenada “Els mons d’Alícia” a l’abril. Una producció que treballen a l’aula des de principis de curs fent una primera visita a una exposició escollida pel professorat d’arts. La Victòria Salvatierra va ser la propera artista local amb l’exposició “Més enllà” amb una mostra de pintura abstracta durant el mes de maig.

Durant aquest juny i juliol ha clos el calendari expositiu d’aquest curs Imma Bosch amb les seves peces ceràmiques “De foc i terra”.

 

De Prop per la tardor i la primavera.

A la tardor vam tenir el recital poètic i musical de La Mirada violeta, amb la poetessa Aina Torres i la cantautora Meritxell Gené, on a través de versos de Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig fan un recorregut per la vida i obra de les dues escriptores. El 25 d’octubre es va realitzar el tastet d’iniciació al teatre “De la paraula a l’escenari”, amb Yaiza Peña, del Taller de les Arts. Aquest taller d’iniciació al teatre es va desenvolupar a través de dinàmiques i jocs teatrals per adquirir algunes eines bàsiques sobre interpretació i la posada en escena de textos teatrals.

El passat 25 de maig Lia Sampai i Adrià Pagès ens van representar Un Delta Fràgil, el darrer treball de Sampai, on ens van recitar algunes de les cançons d’aquest àlbum. Aquest concert es va emmarcar dins la programació anual de La Fresqueta, el cicle d’activitats i concerts de primavera i estiu que es programen en diferents espais oberts del municipi. Dins aquestes activitats també comptem amb l’exposició Històries de vida, produïda entre l’Àrea de Cultura des de la Torre Folch i amb l’entitat El Taller de les Arts, amb la seva secció fotogràfica Arts&Foto i el Club de Lectura Llegint-te. L’exposició compta amb la participació de 9 veïns i veïnes de Palau-solità i Plegamans amb l’objectiu principal de donar veu a la comunitat a través d’històries personals i col·lectives, un recorregut per diferents històries de vida de persones amb les que convivim.

 

Suport a entitats culturals.

Pel que fa al suport a entitats culturals, s’han programat dues accions d’acompanyament i formació, com ha estat la sessió sobre obligacions legals de les associacions de la mà de FACTO Cooperativa, per veure diferents aspectes jurídics de les entitats sense ànim de lucre com poden ser els diferents perfils de persones associades, el voluntariat dins l’associació, protocols i reglaments interns, responsabilitats de les Juntes Directives, assegurances o obligacions registrals.

A més, s’ha programat la mentoria sobre la convocatòria anual de subvencions de l’Àrea de Cultura i Festes populars: Foment cultural i Associacionisme i Innovació. En aquesta trobada virtual es resolen dubtes sobre el tràmit de sol·licitud i es repassen alguns aspectes bàsics sobre les bases que regulen ambdues convocatòries.

La mentoria és oberta a qualsevol entitat que es vulgui presentar a la convocatòria de l’Àrea de Cultura i Festes populars, tot i que les mentories individualitzades s’han dut a terme amb les associacions culturals, ja que es fa un acompanyament més exhaustiu tant pel que fa a la justificació com a la sol·licitud, com poden ser el repàs de documents de despesa o suport en la redacció dels projectes de sol ·licitud.

Comparteix aquest contingut