Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Promoció de la salut

Els clients poden portar els seus envasos per reomplir als supermercats i als comerços

#Comerç
#Salut Pública

25 de gener de 2022

En el context de la Setmana Europea de Prevenció de Residus es va presentar un acord pel foment de la reutilització i la lluita contra el plàstic d’un sol ús als establiments comercials

 

En el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus es va aprovar un acord per tal que supermercats, cadenes de supermercats i gremis de comerciants acceptin els envasos que els seus clients portin de casa. Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona han estat els primers que s’han compromès a facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments.

 

L’acord dona resposta, per primer cop, a les persones que fa anys que demanen poder comprar sense endur-se envasos de plàstic d’un sol ús a casa i que moltes vegades s’han trobat impotents en trobar-se amb la negativa per part d’alguns establiments.

 

Segons Rosa García, directora general de la fundació Rezero, “l’acord és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d’eines per tal d’eradicar el problema dels residus. Nosaltres creiem que la gran distribució i els gremis tenen una veu important per acompanyar una part de la població cada vegada més gran i més conscienciada a reduir la seva petjada”.

 

Aquest Protocol per la Reutilització, que significa un pas rellevant en la lluita contra el plàstic d’un sol ús, s’ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero que, amb el finançament de l’Agència de Residus, també ha aconseguit un gran consens per part de totes les direccions generals de la Generalitat de Catalunya implicades: l’Agència de Residus de Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l’Agència Catalana del Consum, la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, la Direcció General de Comerç, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d’envasos d’un sol ús on cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any (2019) i d’aquests, més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d’usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

 

Aquest acord s’avança a un nou marc normatiu que està en procés a nivell estatal i català. Per una banda, l’esborrany del Real Decreto de Envases i també la Ley estatal de residuos que va presentar el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico incorporen la obligatorietat dels establiments a acceptar els envasos dels seus clients i es preveu que s’aprovi a mitjans de l’any 2022. Per altra banda, des del Ministerio de Consumo tenen en procés un altre Real Decreto que també inclou el permetre l’ús d’envasos reutilitzables aportats per la mateixa persona consumidora.

 

Per últim, aquest acord vol impulsar que la futura llei catalana de residus contempli mesures i objectius molt més ambiciosos en la reducció de residus d’envasos d’un sol ús.

 

Consulta aquí el protocol.

Comparteix aquest contingut