Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Animals de companyia

Animals de companyia

La protecció i benestar dels animals és una preocupació creixent en la societat actual. Per tal de que els efectes positius de tenir animals de companyia no resultin perjudicials per a altres persones cal compromís i responsabilitat.

 

Tinença responsable d’animals de companyia

 gossos

La tinença responsable d’animals domèstics pretén garantir una saludable relació dels animals amb les persones en l’aspecte higiènic sanitari, i també una eficaç protecció d’aquests.

 

La recollida d’excrements i portar el gos lligat als espais públics són conductes cíviques que afavoreixen el benestar de tothom.

 

Campanya tinença responsable (2021)

 

L'Ajuntament ha fet una nova campanya de tinença responsable adreçada als i les persones propietàries de tots els animals de companyia: GOSSOS, GATS i FURES. 

 

Cens d’animals de companyia

 

Els animals de companyia (gossos, gats i fures) que viuen al municipi s’han d’inscriure en el Cens Municipal i estar degudament identificats amb microxip homologat. La persona propietària de l’animal està obligada a notificar canvis com ara la mort de l’animal, canvi d’habitatge, etc.

 

Gossos Potencialment Perillosos

 

És necessari tenir un permís especial per a la tinença i conducció de gossos catalogats com a potencialment perillosos.

 

A les vies públiques i espais d’ús públic, encara que siguin privats, aquests gossos hauran de dur un morrió i anar lligats amb cadenes o corretja no extensible de menys de 2 metres.

 

Colònies de gats

gat

 

Els gats de carrer són animals urbans que sovint es concentren al voltant de punts d’alimentació creant colònies. Allà on es troben en altes densitats poden provocar molèsties, suposar un perill per a la salut pública i depredar en excés a la fauna salvatge autòctona.

 

Per tal de solucionar aquesta situació s'aplica el programa de control de colònies de gats amb el sistema CER (Captura-Esterilització-Retorn). Aquest control demogràfic assegura que la població decreixi quan tots els gats de la zona estan esterilitzats i alhora els garanteix un benestar. La reducció de la població es veu al cap d'uns anys sempre que no s'hi incorporin nous gats abandonats. Per tal d’assegurar l’èxit d’aquest sistema és clau la col·laboració ciutadana, per això preguem responsabilitat i que ens abstinguem d’alimentar animals dels quals no en siguem propietaris.

 

Cal recordar que alimentar animals a la via pública està prohibit i que tan sols disposaran de permisos excepcionals aquelles persones voluntàries que participin del programa de control de colònies de gats.

 

 

 

Animals perduts o abandonats

 

Queda totalment prohibit abandonar un animal domèstic. En cas de trobar algun animal perdut o abandonat, cal posar-se en contacte amb l’ajuntament o la policia municipal.

 

Per recuperar un animal perdut es disposa d’un termini de 20 dies i cal abonar els costos corresponents a la seva captura i manutenció, això com el de la col·locació de microxip si l’animal no en disposava.