Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

ZZ_No Esborrar - Noticies Filtrades RSS

“FEMart: Dones Creadores” un programa per reivindicar el 8 M, Dia Internacional de les Dones, amb art i cultura

#Cultura
#Igualtat
#Joventut
#Patrimoni

28 de febrer de 2024

El Dia Internacional de les Dones es reivindica durant tot el mes de març amb més d’una desena d’activitats.

 

El programa municipal FEMart ofereix una gran diversitat d'activitats artístiques i culturals en el marc de la reivindicació del 8M, per tal de reconèixer i valorar el paper de les dones en les arts i la cultura. Des de temps immemorials, les dones han contribuït de manera significativa al desenvolupament i enriquiment de les formes d'expressió artística en tots els seus vessants, ja sigui a través de la pintura, la música, la literatura, el cinema o altres disciplines, per això, enguany, l’Ajuntament ha apostat per coordinar diverses àrees (Feminismes i Polítiques LGTBIQ+, Joventut, Cultura i Patrimoni) per tal de generar un programa comú.

 

L’objectiu d’aquest treball en comú ha estat enriquir al màxim la programació i seguir visibilitzant i posant en valor les aportacions i coneixements de les dones en tots els àmbits. A més, les propostes s’han preparat amb la col·laboració i participació de diverses entitats i col·lectius del poble com l’Associació Dones per les dones, Sin teta hay paraíso, Oxigen, La Descoordinadora, Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, Palau Grup Vocal, Taller de les Arts. I també la participació i implicació de Can Periquet, l’Escola Folch i Torres, el PQPI-PTT i l’Escola Municipal de Música.

 

Els actes començaran el pròxim dissabte, 2 de març. Des de les 11 h del matí, la Sala Massagran de la Torre Folch acollirà la xerrada 'La dona a la història de l'art: d'objecte a subjecte', presentada per Artxtu, donant veu a les narratives oblidades de les dones artistes al llarg del temps. Més tard, a les 19 h, l'Auditori de Can Cortès acollirà un concert a càrrec de les corals Les Coralines i Palau Grup Vocal.

 

El dimecres 6 de març, l'Espai Jove l'Escorxador serà l'escenari de "8Mirades", un tastet de circ que anirà acompanyat de tallers i una exposició que presenta el treball de dones artistes referents, des de les 17 h. Aquesta proposta està coorganitzada amb el grup de noies d’Oxigen.

 

El divendres 8 de març, a partir de les 10 h al Teatre de la Vila, es presentaran els projectes musicals 'Ben viure' i 'Beating Masculinitats' de l'alumnat del PQPI-PTT, seguit de l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones a les 11.30 h, a la plaça de la Vila, que inclourà parlaments, lectura del manifest i acompanyament musical. Aquell mateix dia a la Sala Polivalent, a les 18 h, L'Associació Dones per les Dones us convoca a presenciar al Teatre de la Vila el show "Casting... què serà?", que ha preparat el seu grup de teatre. El divendres 8 de març culminarà amb la Carretillada de Dones dels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga a les 20.30 h a la plaça de la Vila, un espectacle pirotècnic organitzat per la mateixa entitat.

 

La programació continua el dissabte 9 de març a les 11 h a la Torre Folch, amb la xerrada “Les dones artistes de la Prehistòria” a càrrec de Lucía Alonso.

 

El divendres 15 de març, a les 21.30 h, s’ha preparat la proposta anomenada “La corral més feminista: Visibilitzem les artistes”, amb concerts de Juego de Damas (21 h), Les Testarudes (22.45 h) i i Miss Van Wine from Musical Sisters (00 h). Aquest acte coorganitzat amb La Descoordinadora es durà a terme a la Sala Corral de l’Espai Jove l’Escorxador.

 

També podreu gaudir d’altres activitats organitzades per entitats del poble, com el cinefòrum ‘Maudie’, programat pel Taller de les Arts el 14 de març o el taller del 21 de març ‘Estima’t a tu mateixa’, organitzat per l’entitat Sin teta hay paraíso.

 

Finalment, el divendres 22 de març a les 20 h, podrem gaudir de ‘Bèsties’, una obra de teatre organitzada dins la programació estable del Teatre de la Vila. “Bèsties”, estrenada al Festival Grec l’any passat, ens parla de la cultura de la hipersexualització dels i de les menors. Aquesta és una obra de renom, amb integrants de reconeguda i llarga trajectòria com Marta Marco, protagonista, Mònica Dolan, autora de l'obra, i Pau Roca és el director de l’obra amb Sixto Paz Produccions.

 

Paral·lelament, s’inicia la primera fase del projecte “Educació sexual i afectiva a les Escoles de Primària. Una mirada integral a la sexualitat, la diversitat i el plaer”, que consisteix en sessions formatives als claustres dels quatre centres de primària del municipi.

 

A més de les múltiples activitats esmentades, el programa FEMart inclou una varietat d'exposicions d'art i tallers durant aquests dies, donant veu a les dones en la cultura i la societat. Totes les activitats proposades, exceptuant el teatre i alguna altra proposta concreta, són d’accés lliure.

 

Documentació adjunta

Comparteix aquest contingut