Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Noticia

Cohabitatge jove, cooperativisme i recuperació del patrimoni a la masia de Can Maiol

#Acció Social
#Patrimoni

16/12/2021

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va presentar aquest dimecres a la ciutadania el projecte de cohabitatge jove a la masia de Can Maiol, patrimoni arquitectònic de la vila.

 

L’objectiu de la sessió va ser generar un grup impulsor de joves que vulgui vincular-se a la iniciativa.

 

La idea de sumar el cohabitatge jove, el cooperativisme i la recuperació per la vila de la masia de Can Maiol, un important element patrimonial, arquitectònic i històric, sorgeix de la feina conjunta i transversal de les regidories d’habitatge, de joventut i de patrimoni; i ofereix una gran oportunitat a joves del municipi que vulguin iniciar un nou projecte de vida i de feina.

 

L’Ajuntament faria la cessió del dret d’ús de la masia de Can Maiol a una agrupació de persones constituïdes legalment en cooperativa d’habitatge, compromesos a tirar endavant un projecte de vida i professional a la masia i el seu entorn.

 

El model de cohabitatge liderat per una cooperativa d’habitatge obriria la porta a vincular l’ús residencial amb l’explotació i cura de l’entorn agro-forestal e la masia. Es tracta d’un model en el qual els espais privatius es complementen amb espais comuns i polivalents, que aporten a més d’estalvi i sostenibilitat (cuina, espai de rentadores, etc.), la possibilitat de desenvolupament professional (co-working, aules i espais de treball).

 

L’espai útil de l’edifici és de 1.200 m2, què es repartiria en 600 m2 d’espais comuns i comunitaris i 400 m2 d’espais privatius, aproximadament, els quals podrien albergar un mínim de 7 unitats de convivència.

 

Amb aquesta intenció ja s’ha iniciat la rehabilitació de la masia, de la seva estructura i de la coberta amb un cost de les obres de 565.000€ i subvencionada pel Departament de Cultura Generalitat amb 156.000 €.

 

El conjunt de la masia, catalogada com a bé a protegir, BCIL, ha estat objecte de moltes modificacions al llarg del temps. Les parts més antigues que es conserven podrien correspondre als segles XVI i XVII, però la imatge fonamentalment del conjunt és el resultat de les reformes realitzades en el segle XVIII, i d'altres posteriors.

 

A la presentació, Patricia Freire, regidora d’habitatge va explicar les polítiques i les accions que està duent a terme l’ajuntament des de la seva regidoria i la regidoria de joventut, per fer front a l’escassetat d’habitatge de lloguer a preus assequibles, que  dificulta l’emancipació de les persones joves i facilitar l’accés a l’habitatge. Destacà la importància de desenvolupar noves formes de democratització de l'habitatge.

 

Eva Soler, regidora de patrimoni, va mostrar les característiques de la masia de Can Maiol i el seu entorn i explicà en quin estat es troben les actuacions de conservació. A més, va posar en valor aquest projecte de poble com a eina innovadora de preservar el patrimoni arquitectònic de la vila.

 

També hi van intervenir l’arquitecta tècnica municipal Mercè Guàrdia, la tècnica de joventut Elena Maya, el gerent de l’ajuntament Joan Ballbé i  Oriol Martori i Bernat Marco, director i tècnic de l’empresa Urbaning, per anar detallant diferents aspectes del projecte.

 

Perspectiva cooperativista i comunitària basat en l’economia social, solidària, inclusiva i no sexista

L’objectiu de la sessió consistia en promoure un grup impulsor de joves que vulgui vincular-se a la iniciativa. Els primers passos a seguir són la creació del grup d’afinitat, que és clau per a la viabilitat del projecte de vida i professional (perfils, expectatives, valors i horitzons compartits); i a constitució legal del projecte de cohabitatge a través de la cooperativa d’habitatge:

 

Qui estigui interessat pot posar-se en contacte amb la regidoria de joventut al correu electrònic  joventut@palauplegamans.cat

Comparteix aquest contingut