Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Pla d'acció per l'energia sostenible

Pacte d'alcaldes i alcaldesses

 

El 30 d'abril del 2009 el Ple de l'Ajuntament es va adherir al Pacte d'alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic, fet que implica aquests compromisos:

 

  • Superar la reducció d'emissions de GEH en més d'un 20% l'any 2020, en els àmbits on té competència.

  • Elaborar, en el termini d'un any, un Pla d'Acció per l'Energia Sostenible 2010 - 2020 (PAES) que inclogui un inventari d'emissions i un conjunt d'accions, el qual es va aprovar pel Ple, el 29 de juliol de 2010.

  • Presentar cada dos anys un informe de seguiment del PAES, sobre la implementació de les accions a la Direcció General de Transport i Energia de la Comissió Europea. (Últim informe de seguiment presentat el 22/11/2019).

 

El pacte d'alcaldes i alcaldesses és una iniciativa de la UE, sorgida el 2008 en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, per implicar als governs locals en el compliment dels objectius contra el canvi climàtic:

 

El PAES planifica com reduir les emissions de C02eq un mínim del 20% respecte les emissions de l’any 2005, prioritzant treballar en aquells sectors on pot directament actuar l’administració local i en segon terme, en sectors addicionals on tan sols hi pot actuar indirectament. Per determinar la reducció de tones de C02eq fixat per l’objectiu PAES s’han identificat quins són els sectors més contaminants del municipi i els que major energia consumeixen. El PAES de Palau-solità i Plegamans inclou un total de 64 actuacions, amb les quals, s’aconseguirà anar més enllà de la reducció del 20%, assolint una reducció de 21.411,06 Tn de C02eq.

 

Des de l’Oficina del pacte dels Alcaldes de la CE han facilitat una nova plantilla i la metodologia per fer el seguiment dels PAES. La Diputació de Barcelona com a coordinadora dels PAES a la província de Barcelona ha donat suport als Ajuntament per facilitar-nos aquesta tasca.

 

En el PAES aprovat el 2010 es va aprovar un percentatge de reducció de les emissions de gasos d’efecte Hivernacle (GEH) estimat d’un 26% respecte les emissions del 2005, any de referència i segons l’informe de seguiment presentat, les emissions totals del municipi (tCO2/hab.) tenen una tendència de reducció del 22%, prenent les dades del 2017 respecte l’any de referència. El 2005 es van comptabilitzar 2.328 tCO2 d’emissions de GEH i al 2017, s’han reduït a 1.820 tCO2.

 

 

 

Vehicles elèctrics

Vehicles elèctrics

Amb la incorporació de dues furgonetes elèctriques per a la brigada d'electricistes ja són quatre, els vehicles elèctrics de què disposen les brigades municipals (electricitat, obres i jardineria). A part dels deu vehicles amb motors que funcionen amb combustibles fòssils.