Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El municipi ja disposa d’un pla per a la implantació de la futura xarxa de fibra òptica

#Noves tecnologies

13/2/2013

L’Ajuntament ha rebut recentment un estudi i un pla d’actuació que permetrà planificar el desplegament coherent i ordenat d’una xarxa de banda ampla d’alta capacitat (Metropolitan Area Network, MAN) en el municipi. D’aquesta manera, Palau-solità i Plegamans podrà disposar d’una xarxa urbana de fibra òptica que proporcioni capacitat d’integració de múltiples serveis mitjançant la transmissió de dades, veu i vídeo i ofereixi serveis d’alta velocitat.

 

“És un primer pas de gran importància perquè el nostre municipi pugui comptar amb una xarxa de telecomunicacions de màximes prestacions i, d’aquesta manera, pugui aprofitar al màxim les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies de la informació i la comunicació”, explica la Tinenta d’Alcaldia de Territori i Medi Ambient, Àngels Marcuello.

 

L’estudi i el pla han estat elaborats per Localret, amb la participació del serveis de telecomunicacions i d’urbanisme de l’Ajuntament. Així, s’ha tingut en compte la infraestructura de fibra òptica ja existent i el municipi futur que preveu el projecte de Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que està enllestint l’Ajuntament.

 

Previsió

Al pla presentat per Localret queda definida com ha de ser i per on ha de passar la xarxa de fibra òptica que es considera òptima per al municipi. Aquest deplegament permetrà, entre altres coses, connectar entre si els equipaments públics municipals i altres equipaments públics o zones d’interès, donar entrada al municipi a altres operadors de telecomunicacions donada la disponibilitat d’infraestructura, i crear una base per a un desplegament futur de solucions de fibra òptica fins a la llar (FTTH) que facilitin la distribució de serveis avançats a la llar i negocis dels ciutadans del municipi. És cabdal tenir aquesta previsió per poder guiar en un futur els projectes d’implantació de xarxa que puguin sorgir de propietaris o empreses subministradores, per tal que les actuacions puntuals que es vulguin fer quedin coordinades i integrades a la xarxa MAN prevista.

 

A més a més aquesta definició prèvia de la xarxa MAN permet aprofitar les actuacions que es facin a la via pública per començar a instal·lar-la, encara que en un principi només s’hi construeixin els conductes soterrats per facilitar que posteriorment s’hi estengui el cablejat de fibra òptica, sense haver de tornar a obrir carrers i sense multiplicar els costos (“creixement vegetatiu” de la xarxa). Així per exemple, si una empresa subministradora de serveis ha d’obrir una rasa en una via per la qual es preveu que hi passi la xarxa de fibra òptica, l’Ajuntament podria sol·licitar que s’aprofitin aquests treballs per instal·lar-hi el conducte per al cablejat de fibra òptica, o fins i tot crear-lo amb els mitjans propis però estalviant costos. També és un previsió que té una gran utilitat per a l’Ajuntament en els nous desenvolupaments urbanístics i propiciar, per exemple, que els promotors immobiliaris incloguin la instal·lació dels conductes adequats a més a més dels subministraments habituals, com les xarxes de gas, aigua o electricitat. En tot cas, aquests exemples potencials han de ser regulats per l’Ajuntament mitjançant ordenances o convenis puntuals.

 

El pla presentat i el traçat de la xarxa de fibra òptica que aquest preveu té en compte les dues infraestructures de fibra òptica que ja existeixen al municipi. La primera és el punt d’interconnexió amb Xarxa Oberta de Catalunya, que es troba molt a prop de la rotonda de la carretera C59 situada al costat de la Masia Julià. Aquí és on la xarxa MAN quedaria interconnectada amb la xarxa que impulsa la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de connectar totes les administracions catalanes. La segona infraestructura és l’Anella Digital, una xarxa d’autoprestació que connecta bona part dels edificis municipals situats al centre del municipi i que ja està en funcionament per a les comunicacions internes de l’Ajuntament. Aquesta infraestructura es va finançar amb els fons de l’Estat FEOSL que es van rebre al 2010.

 

Nivells i etapes

En el seu estudi Localret preveu quatre nivells de xarxa: una anella principal, una secundària, una terciària i una altra estructural de barris. És a dir, la xarxa MAN es pot veure com un sistema de carreteres en el qual les diferents anelles equivalen, respectivament, a autopistes, autovies, carreteres nacionals i carreteres comarcals..

 

A partir de l’escenari actual, el pla d’actuació planteja quatre etapes d’implantació en el desplegament de la xarxa MAN i les quantifica econòmicament. En la primera etapa, amb un desplegament de 9,85km, es conectarien el punt de Xarxa Oberta i tots els equipaments i espais municipals.. En la segona etapa, amb un desplegament de 7,87km, es connectarien tots els equipaments de la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions, com els centres educatius, el Centre d’Assistència Primària (CAP) o l’Oficina de Gestió i Recaptació de Tributs. A més, aquesta etapa també preveu la connexió dels polígons industrials, edificacions privades i instal·lacions de la via pública, com podrien ser les marquesines d’autobús. En la tercera etapa, amb un desplegament de 11,12km, s’instal·laria la xarxa per als futurs equipaments municipals i nous sectors (barris o polígons) inclosos al projecte de POUM. En la darrera etapa, amb un desplegament de 47,09km, l’objectiu seria el tancament de les diferents anelles de la xarxa fetes en les etapes anteriors.

 

Aixi doncs, la xarxa MAN prevista té una longitud total de més de 75km i suposa una inversió total de 6,6 milions d’euros. Ara bé, aquesta inversió pot ser feta per les empreses operadores si decideixen invertir-hi per oferir millors prestacions als seus clients del municipi, o a través d’altres iniciatives privades o públiques.

 

Localret

Localret és un consorci que aplega uns 800 municipis catalans amb l’objectiu d’impulsar la societat del coneixement i donar suport als ajuntaments que volen implementar polítiques locals per al desenvolupament de la societat del coneixement. Palau-solità i Plegamans és membre de Localret des de fa anys. El consistori fa aportacions per ser membre d’aquest consorci, una inversió de la que ja se n’ha beneficiat en ocasions anteriors. Per exemple, s’ha elaborat amb Localret el Pla de Telecomunicacions Corporatives o el Pla d’Ordenació d’Antenes de Telefonia Mòbil. Aquest consorci també ha estat un dels actors que ha fet possible que el consistori estalviï uns 30.000€ anuals en les factures que paga a les empreses operadores de telecomunicacions. Això s’ha aconseguit fent una contractació unificada d’aquests serveis entre ajuntaments del Vallès Occidental mitjançant el Consell Comarcal. En esdevenir un client molt més gran i amb molta més força s’han aconseguit importants descomptes de les empreses operadores.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats

Comparteix aquest contingut