Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Concentració ciutadana per reclamar igualtat en el Dia Internacional de la Dona

#Alcaldia
#Igualtat

8/3/2013

Gairebé un centenar de persones s’han concentrat aquest migdia a la plaça de la Vila en motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebra cada any el 8 de març. L’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i la Tinenta d’Alcaldia de Territori i Sostenibiliat i regidora d’Igualtat, Àngels Marcuello, han pres part en l’acte junt amb diversos regidors i regidores de l’equip de govern i de l’oposició, treballadors i treballadores del consistori i veïns i veïnes del municipi que s’han sumat a la convocatòria. Bona part de les persones assistents lluïen un llaç de color violeta com a símbol de les reivindicacions per la igualtat entre homes i dones.

 

El motiu de la concentració és la lectura d’un manifest unitari i reivindicatiu en favor de la igualtat entre homes i dones. Teresa Padrós ha destacat en el moment de prendre la paraula que actualment “hi ha més patiment per part de les dones perquè estem vivint un retrocés de 30 anys ens els drets a causa de les retallades. Ens hem de rebel·lar –ha afegit- contra aquesta dictadura econòmica que patim i hem de perdre la por i defensar els nostres drets”.

 

Per la seva banda, Àngels Marcuello ha posat l’accent en el fet que “cada dia som més iguals als homes, però no ens podem adormir perquè encara cal aconseguir moltes més conquestes”. Com a cloenda de l’acte, totes les persones presents han protagonitzat un minut de silenci per recordar les víctimes de la violència masclista contra les dones.

 

Abans d’això s’ha fet la lectura del manifest institucional i unitari del Dia Internacional de les Dones, que aquest any ha anat a càrrec de dos joves del municipi, la Gemma Ventura, dels Joves Enferrats, i el Nil Pérez, de la Deskoordinadora. El manifest s’ha centrat en la necessitat de no fer més retallades econòmiques: “davant la situació de crisi global, s’estan aplicant mesures que vulneren els drets de les dones i la seva dignitat com a dones treballadores, alhora que repercuteix negativament fent retrocedir en aspectes relacionats amb la coresponsabilitat en les tasques de sosteniment de la vida, dins i fora de la llar”. El document destaca que “per acabar definitivament amb aquestes discriminacions, cal que les dones s’empoderin i siguin presents a tots els espais de decisió, de manera normalitzada, en la mateixa proporció que estan presents en la societat”. I per reforçar aquest objectiu, el document demana que “la modificació respecte la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local necessària perquè un càrrec electe pugui exercir el dret de votar en cas de permís per maternitat o paternitat o per baixa per malaltia greu, perquè considerem que és una mesura concreta que pot afavorir la presència de dones en espais de decisió en igualtat de condicions i la conciliació de la vida familiar amb la participativa”.

 

A nivell local, l’Ajuntament ha centrat aquest any el missatge amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania en la importància de corresponsabilitzar els homes en les tasques domèstiques per assolir la igualtat també en aquest camp. De fet, la regidoria d’Igualtat ha elaborat un díptic amb un test pensat perquè els homes puguin valorar si efectivament són corresponsables en les feines de la llar i en l’atenció als familiars, si es limiten a ajudar la dona o, en els pitjors dels casos, no col·laboren gens en aquestes responsabilitats.

 

Tot plegat s’emmarca en els actes que s’han dut a terme al municipi al llarg de la Setmana de la Dona. A banda d’aquestes activitats, l’Associació Dones per les Dones ha organitzat un concurs de menjars del món i un xerrada sobre assessoria d’imatge, amb la col·laboració de Bosa estètica avançada. A més a més, els instituts d’educació secundària Marinada i Ramon Casas i Carbó han dut a terme durant tota la setmana l’activitat Gimcana asexual per conscienciar els joves sobre la igualtat entre homes i dones.

 

 

Videos dels joves

Per la seva banda, l’espai Jove l’Escorxador ha treballat en col·laboració amb la Descoordinadora i el Casal de Joves Enfarrats per realitzar uns videos tenen per objectiu fer reflexionar a les persones sobre la corresponsabilitat en les tasques domèstiques i en la cura de les persones. Podeu veure aquests videos en els enllaços adjunts

Comparteix aquest contingut