Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

La Festa Major incorpora nous espais i potencia la programació de qualitat per a tots els públics

#Alcaldia
#Esports
#Festes
#Joventut

17/7/2015

La festa grossa de la vila, organitzada braç a braç amb les entitats, se celebra enguany entre el 27 i el 31 d'agost

 

La Festa Major de Palau-solità i Plegamans, que se celebra entre el 27 i el 31 d'agost, introdueix aquest any importants novetats que afecten sobretot a les ubicacions, amb nous espais, i a la programació, que s'amplia i posa l'accent en la qualitat d'espectacles i activitats. El programa s'ha elaborat amb la participació d'entitats i el col·lectiu jove, que decideix les seves propostes al 'Mulla't per la Festa Major', unes jornades que s'organitzen a principis d'any.

 

"Som valents, introduïm novetats que s'avaluaran per potenciar-les l'any que ve o fer-hi canvis si cal", afirma Carme Sanz, regidora de Festes del consistori, que ha explicat les qüestions més destacades de la Festa Major en una roda de premsa que va tenir lloc ahir a la Casa Consistorial. Sanz lloa la implicació de les entitats de la vila en el procés participatiu i en la responsabilitat directa que prenen en els actes i fer funcionar indrets com l'Espai de Barrakes el Corral: "Treballen moltíssim, mesos abans i durant la Festa Major".

 

El pressupost que es dedica aquest any a la Festa Major és de 197.798,49€. És una xifra que suma 5.080,35€ a la despesa final que va suposar la Festa Major 2014 (192.718,14€, si bé 7.844,34€ d'aquest cost global provenien del romanent de la Festa Major 2013). El dispositiu de seguretat serà l'habitual, en el que hi participen la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, els voluntaris de Protecció Civil i els de Creu Roja, així com seguretat privada.

 

El cartell és obra del dissenyador Ricard Mañosa. Té com a elements principals una mà oberta i una pala, símbols de les dues poblacions que es van unir per formar el municipi actual; Plegamans, d'una banda, i Palau-solità, de l'altra. El lema diu 'Juga amb la Festa Major', combinant-se amb la imatge del cartell i amb la vocació del programa, que vol ser engrescador per a tothom.

 

Programa

Entre els espectacles més multitudinaris, s'hi compten els concerts i balls de Bongo Botrako, Hotel Cochambre, Dr. Calypso, Orquestra Maravella i Miquel del Roig, entre altres. En l'apartat musical cal assenyalar també el jazz d'Eva Fernández Group i els concerts de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi. Hi haurà, així mateix, hip-hop, sessions de discjòquei, festes de salsa i de música dels 80... Un altre punt àlgid de la festa serà el pregó, que oferirà el conegut actor i humorista Pep Plaza. Ho farà amb el suport d'algunes de les 14 entitats que han format part del procés participatiu, tal i com assenyala Marc Surià, tècnic de Festes, qui ha acompanyat la regidora en la presentació.

 

La tradicional Cursa Maria Víctor, que arriba a la 35a edició, serà una altra activitat que aplegarà una multitud de persones, entre corredors i públic. Compta amb un límit de 800 inscripcions. Simultàniament, se celebra la Caminada Popular de Festa Major, a la que s'hi poden apuntar unes altres 500 persones. Miquel Rovira, regidor d'Esports, explica que "per raons de seguretat, és obligatori limitar el nombre de participants en la cursa i la caminada". Amb tot, el regidor anima tothom a acudir-hi per gaudir de les activitats paral·leles que s'hi fan al bosc de Can Pavana, una pineda que alhora acull un esmorzar popular, jocs infantils, sardanes...

 

El programa es completa amb ventall variadíssim d'actes per a tots els públics, des d'esportius fins a concursos, gimcanes i actes de cultura popular, com la Tarda Castellera, la ballada de Gegants o els correfocs, a més del ColoRain, la festa dels colors, una celebració basada en una tradició índia que ja va tenir molt d'èxit l'any passat. El final de festa serà un castell de focs des de l'Espai de Barrakes el Corral. "La família Vilardell, en homenatge al pare, torna a fer una donació de material pirotècnic", apunta Carme Sanz. La solidaritat tindrà el seu espai en la Festa Major, amb actes com la Marató de Donació de Sang, que s'establirà a la Sala Polivalent de les 9 a les 21h del dissabte.

 

Espais

Les noves ubicacions conformen una de les novetats més significatives de la Festa Major 2015. La més paradigmàtica serà l'estrena del Pati, un nou espai per a les activitats infantils i familiars que estarà obert tots els dies, de 5 de la tarda a 11 de la nit. Es tracta del pati de les Escoles Velles, l'edifici de parvularis de l'Escola Josep M. Folch i Torres del passeig de la Carrerada. Allà, en un recinte tancat i, per tant, més segur, hi haurà tallers i espectacles per a infants i famílies.

 

L'altra estrena més rellevant serà la nova pista poliesportiva coberta situada al costat del pavelló. Acollirà l'Espai de Barrakes el Corral i bona part dels concerts i festes. Aquesta pista substituirà les activitats que tradicionalment es feien a l'envelat desmuntable, que ja no serà necessari. El lloguer, muntatge i equipament d'aquesta carpa costava uns 18.000€. Ara bé, segons es va afirmar en la presentació, no seria exacte descomptar directament aquesta xifra com a estalvi en el cost de la Festa Major. "La pista és un espai nou que tot just s'està enllestint i encara s'han de fer proves per saber si cal adaptar-la per temes de sonoritat o altres qüestions", va especificar Surià. També s'incorpora el pavelló d'esports com a espai de Festa Major.

 

Més enllà de les novetats, la plaça de la Vila i la Zona de Vianants continuaran sent el centre neuràlgic de les festes, a més d'altres indrets del municipi que seran l'escenari d'esdeveniments puntuals, com l'avinguda Verge de Montserrat i les places Onze de Setembre i de Ca l'Estruch, entre altres.

 

Festa 2.0

Les xarxes socials, les noves tecnologies i la comunicació continuen tenint aquest any un lloc destacat. Tornarà a obrir-se l'aplicació de la Festa Major per a telèfons intel·ligents. S'hi podrà trobar la programació, possibles incidències en la celebració d'actes o qualsevol altra qüestió d'interès. També es podrà seguir tota la informació al perfil de Twitter @fmpsip i compartir opinions i continguts amb l'etiqueta #fmpsip. Es convoca també el concurs de fotografia d'Instagram (#fmpsip), una alternativa digital al tradicional Concurs de Fotografia de Festa Major, que enguany assoleix la 31a edició. El perfil facebook del consistori (Ajuntament Palau-solita Plegamans) informarà també de la Festa Major. A banda, Ràdio Palau (91.7FM, www.radiopalau.cat, @radiopalau) emetrà, un any més, la programació especial de Festa Major, amb retransmissions en directe d'espectacles i activitats.

Comparteix aquest contingut