Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El projecte de rehabilitació participada de la riera de Caldes disposarà d'una plataforma web per tal de recollir les aportacions de la ciutadania

#Alcaldia
#Medi Natural
#Urbanisme

31/5/2016

‘Viu la riera’ és l'eslògan del programa que lidera el Grup de Recerca Regeneració de Territoris Intermedis de la School of Architecture de la UIC i de l'Institut de Medi Ambient de la UdG

 

El projecte de rehabilitació participada de la riera de Caldes del Grup de Recerca Regeneració de Territoris Intermedis (RIL) de la School of Architecture de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i de l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG) disposarà a partir de la tardor d'una eina web per tal que la ciutadania pugui fer les seves aportacions. L'equip d'investigadors va anunciar aquest nou espai de participació ciutadana durant la jornada de presentació del projecte, que va tenir lloc divendres 27 de maig al Centre Cívic el Vapor i a la qual van prendre part una quarantena de persones dels municipis de Santa Perpètua, la Llagosta, Palau-solità i Plegamans i Caldes de Montbui.

 

A l'acte van assistir les alcaldesses de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, a més de Miquel Rovira, regidor d’Urbanisme del consistori palauenc, i altres edils d’ajuntaments riberencs. Els investigadors de la UIC Marta Benages, Pere Vall i Xavier Garcia, i de la UdG Anna Ribas, van presentar el projecte i van dinamitzar els tallers participatius.

 

Aquest projecte consisteix principalment "en intentar desenvolupar mètodes en els quals es cerca portar a terme accions de millora de la riera de Caldes des del punt de vista participatiu i que aquestes accions proposades per la gent, que també puguin ser implementades i mantingudes per la pròpia ciutadania", va explicar Xavier Garcia, un dels investigadors del grup RIL.

 

La primera part de la jornada es va centrar en la presentació del projecte i el retorn de les més d'una cinquantena d'entrevistes que els investigadors van realitzar prèviament, de les quals van sorgir 140 accions cartografiades, 120 de les quals tenien relació amb la riera i l'entorn. "Per preparar el procés participat ens hem reunit amb 53 persones i les hem entrevistat individualment per detectar valors positius, valors negatius i possibles accions de millora de la riera en els quatre municipis", va explicar Marta Benages, investigadora del grup RIL. En aquesta primera part, els participants també van votar l'eslògan del projecte. Entre les set opcions plantejades, el vot majoritari es va decantar pel lema 'Viu la riera', que encapçalarà les accions relacionades amb el programa.

 

La segona part de la sessió va constar d'un taller participatiu en què els assistents van treballar en tres grups, per municipi, a excepció dels representants de Santa Perpètua i la Llagosta, que van realitzar les seves aportacions plegats. "Hem realitzat un primer taller on cercàvem el debat en grup i en pensar quines accions es poden dur a terme i les dificultats que podrien comportar per anar construint mica en mica sensibilitat entorn la riera per millorar-la", va detallar Benages que va afegir que les següents etapes del projecte impliquen estendre aquest debat i aquesta possibilitat de participació a tota la població a través de la nova eina web, amb l'objectiu de fer el projecte més divulgatiu i aconseguir més implicació ciutadana. L'equip RIL preveu presentar aquesta plataforma web a la tardor i oferir sessions obertes a la ciutadania per tal de donar-la a conèixer i "perquè tothom que vulgui dir qualsevol cosa sobre la riera, aspectes positius, negatius, com la veu, què vol canviar, accions, què vol millorar... pugui fer-ho a través d'aquesta plataforma", va manifestar Garcia.

 

En una primera valoració dels tallers realitzats divendres, els investigadors van destacar que pel que fa als itineraris van sorgir temes relacionats amb la divulgació i la il·luminació i la seguretat dels camins, mentre que majoritàriament s'havia fet poca referència als equipaments i als elements patrimonials que envolten la riera. També van assegurar que els tres grups van coincidir en la importància de fer pedagogia entre la ciutadania i van destacar que la riera era un factor cohesionador, que havia reunit una quarantena de persones de quatre municipis amb ganes de treballar i millorar-la.

 

Aquest projecte suposa la primera col·laboració entre l'Institut de Medi Ambient de la UdG i l'School of Architecture de la UIC i neix de la relació de Xavier Garcia amb ambdues institucions. "Vaig fer el final del meu doctorat a l'UdG i, més endavant, vaig aconseguir una oportunitat finançada per l'Obra Social la Caixa de fer dos anys de beca postdoctoral a l'School of Architecture, fruit d'aquests contactes ha nascut aquesta col·laboració", va detallar l'investigador.

 

Pel que fa al fet de centrar el projecte a la riera de Caldes, Marta Benages va explicar que va realitzar la seva tesi doctoral sobre aquest espai fluvial i que ja va començar a fer entrevistes l'any 2011. "El motiu és l'interès del cas d'estudi; dels rius se n'ha parlat molt i les rieres són les grans invisibles, la de Caldes tenia diferents condicionants, com que no compta amb un gran municipi i altres petits, la varietat d'espais naturals, agrícoles, industrial i les zones residencials, tot un conjunt de fets que donen interès a estudiar aquest retorn a la riera com a espai de lleure ciutadà", va manifestar.


 

Nota de premsa reelaborada a partir de l'emesa per l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda.

 

 

Comparteix aquest contingut