Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El 13 de juliol es presenta el Pla Funcional de la nova Biblioteca Municipal

#Cultura
#Economia
#Espais Publics
#Serveis Municipals
#Urbanisme

5/7/2016

L’acte, obert a tota la ciutadania, està organitzat de forma conjunta per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona

 

La Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha enllestit el Pla funcional de la futura nova Biblioteca Municipal. Es tracta del document que marca les directrius de com serà l’equipament, tant pel que fa als espais que ha d’incloure l’edifici com a les activitats i serveis que acollirà.

 

El Pla funcional serà presentat a totes les entitats i a la ciutadania en general en una audiència pública oberta que tindrà lloc el 13 de juliol, a les 19.00h, a l’Auditori de Can Cortès. “El govern aposta per la transparència total en el procés de creació de la nova biblioteca”, afirma Jordi Pujol, regidor de Cultura de l’Ajuntament. “Per aquest motiu –continua el regidor-, l’exposarem a la ciutadania abans de dur-lo al Ple Municipal”. I és que el govern preveu sotmetre’l a votació en la sessió plenària del mes de juliol.

 

De fet, la Diputació de Barcelona ja ha presentat el Pla funcional a l’Alcaldessa, Teresa Padrós, i a bona part dels regidors i regidores de l’Ajuntament, tant del govern com de l’oposició, en una reunió celebrada el 22 de juny. “Des de l’Ajuntament estem molt satisfets de la implicació i el suport de la Diputació de Barcelona”, subratlla Pujol, qui afegeix: “Ambdues administracions treballen plegades amb l’objectiu de tenir una nova biblioteca que s’integri en la Xarxa de Biblioteques de la Diputació”.

 

L’equip tècnic de la Diputació de Barcelona ha elaborat el Pla funcional a partir d’una reunió mantinguda el 31 de maig amb el regidor Pujol i personal de diverses àrees de l’Ajuntament per conèixer les necessitats i els trets característics de la vila en temes culturals, sociològics i educatius. Finalment, i a grans trets, el Pla funcional recull aspectes com:

 

  • La missió i les funcions de la Biblioteca Municipal, entesa com a centre d’informació, democratització, integració, formació i oci per a la ciutadania.
  • La col·lecció de la Biblioteca Municipal.
  • L’organització de les àrees de servei.
  • El personal i les hores de servei.
  • La valoració econòmica.

Entre moltes altres qüestions, el document planteja que el conjunt d’espais del futur edifici sumaria, aproximadament, uns 1.500 metres quadrats. També fa una llista dels diversos serveis que oferirà, així com el personal necessari per al bon funcionament de l’equipament.

Un cop s’aprovi al Ple Municipal, el Pla funcional servirà com a base perquè la Diputació convoqui un concurs d’idees per escollir l’avantprojecte. S’espera, tal i com preveu l’ens supramunicipal, que el document guanyador pugui presentar-se la propera primavera. A partir d’aquí es podrà continuar avançant fins aprovar el projecte executiu definitiu.


Finançament
El Pla funcional xifra la inversió inicial en uns 4.200.000€, sumant qüestions que van des de la construcció de l’edifici fins a l’adquisició del fons documental, passant per l’equipament informàtic i el mobiliari. Una part d’aquesta inversió, 325.000€, aniria a càrrec de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. També fa una previsió de les despeses anuals futures per al funcionament de la biblioteca, que inclou conceptes com el personal, el manteniment o les activitats, entre altres. Aquestes significarien uns 320.000€ a l’any. La Diputació es faria càrrec d’aproximadament un terç d’aquesta quantitat.

 

Tornant a la inversió inicial, “l’Ajuntament està treballant i trucant a diverses portes per aconseguir subvencions que ajudin a finançar la construcció del nou equipament”, relata Marc Sanabria, regidor d’Economia. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ja ha confirmat que atorga 593.644€ al consistori a través de les Meses de concertació 2016-2019. Sanabria i l’Alcaldessa Padrós van traslladar en una reunió mantinguda amb Mercè Conesa, presidenta de la Diputació, que el consistori destinarà aquests diners a la Biblioteca Municipal com a inversió prioritària del municipi.

 

En paral·lel, la Diputació també ha confirmat una altra aportació per fer front al cost de l’avantprojecte. En aquest cas atorga a l’Ajuntament 28.000€ a través del Catàleg de suport als serveis i activitats locals. Aquesta xifra és el 80% dels 35.000€ en què s’ha estimat el seu cost. Els 7.000€ restants els ha d’aportar l’Ajuntament. S’espera que es repeteixin les mateixes proporcions a l’hora de fer front a la inversió per al projecte executiu (155.000€). És a dir, que la Diputació es faci càrrec del 80% i l’Ajuntament, del 20% restant.

Comparteix aquest contingut