Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Can Periquet serà el segon institut públic de la vila a partir d’aquest setembre

#Educació

23/3/2017

Més de vuitanta persones acudeixen a la presentació del nou centre de secundària en què es convertirà l’actual escola

 

L’actual edifici de l’Escola Can Periquet acollirà també el nou Centre d’Educació Secundària (CES) Can Periquet a partir del curs 2017-2018, que comença el proper setembre. S’estrenarà com al segon institut públic de Palau-solità i Plegamans amb dos grups de 1r d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

 

Es preveu que gran part de l’alumnat de 1r d’ESO sigui el que actualment estudia 6è de primària a l’Escola Can Periquet, sempre que així ho decideixin les famílies en fer els tràmits de preinscripció i matrícula per al curs 2017-2018. En el supòsit que tot aquest alumnat s’hi matriculi, encara quedaran una desena de places més per a qualsevol noi o noia que provingui d’una altra escola.

 

En resum, Can Periquet anirà desapareixent com a escola i convertint-se en institut d’ESO durant els tres propers cursos, a mesura que els nens i nenes que actualment hi estudien de 4t a 6è creixin i finalitzin la primària.

 

Projecte educatiu i arquitectònic

Tot plegat es va explicar en la presentació del nou centre que es va dur a terme ahir a Can Cortès. Van acudir-hi més de 80 persones que van omplir l’auditori de la masia. S’hi va exposar el projecte arquitectònic amb el que s’adaptarà i s’ampliarà l’actual escola per convertir-la en Centre d’Educació Secundària. A banda, Montserrat Pedrol, directora del nou institut, va presentar el projecte educatiu.

 

Pedrol va manifestar que l’institut “continuarà el projecte educatiu de l’Escola Can Periquet però adaptant-lo a l’ESO”. Es tracta d’un mètode “interdisciplinari, basat en el treball per projectes”, va afirmar alhora que assegurava que “no sols es treballarà per l’excel·lència en l’adquisició de coneixements, sinó que també en l’assumpció de valors ètics, socials i humanístics”. Can Periquet, segons Pedrol, comptarà amb un procés d’aprenentatge “inclusiu” per tal d’aconseguir “que cada alumne tregui el millor de si mateix, treballant l’esperit crític, l’autonomia i les habilitats socials”.

 

Just abans de la intervenció de la directora, es va detallar el projecte arquitectònic d’adaptació i ampliació. Ho va fer Lidia Planas, arquitecta de l’equip que l’ha redactat. La primera acció que s’hi farà és adaptar aules de l’edifici actual per a l’alumnat que el curs que ve hi farà 1r d’ESO. Després s’hi construirà un edifici nou al solar adjacent a l’actual recinte, a més a més d’un gimnàs que tindrà una entrada independent per tal que es pugui utilitzar fora de l’horari escolar. Un cop acabades les obres, en un termini previst d’un any, el nou centre comptarà amb tots els elements propis d’un institut: biblioteca, laboratori, tallers, pistes esportives, aules especialitzades...

 

Parlaments

La presentació va comptar també amb la participació de Carme Vigués, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenymanet, Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, i Carmen Cabeza, Tinenta d’Alcaldia i regidora d’Educació del consistori. “El que necessita ara el municipi és un institut”, va afirmar Vigués en exposar el període de transició entre l’actual escola i el flamant institut. Va precisar que en els propers tres cursos conviuran dos centres educatius diferents en un mateix edifici. Cadascun d’ells, doncs, tindrà els seus equips directius i docents.

 

“Quan es va crear Can Periquet, hi havia la necessitat d’ampliar places de primària, però ara la necessitat imperiosa la tenim a la secundària”, comentava la regidora Carmen Cabeza en referència a la saturació que pateix l’actual únic institut públic de la vila, el Ramon Casas i Carbó. “És un projecte il·lusionant, encoratjador, de poble i de futur molt important”, va reblar. A banda, Cabeza va agrair l’esforç i el paper de la comunitat educativa del municipi, així com la feina dels dos regidors que l’han precedit i que han intervingut en la creació de l’Escola Can Periquet i del nou institut, Josep M. Serraviñals i Joan Carles Tinoco.

 

Al seu torn, i per cloure la presentació, Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, es va sumar a l’agraïment per la feina de totes les persones que han treballat fins assolir l’objectiu d’aquest nou institut. “Cal felicitar a les famílies i al professorat per la valentia i la professionalitat que han demostrat en tota aquesta època de retallades”, va afegir. Padrós va aprofitar la presència de càrrecs directius del departament d’Ensenyament de la Generalitat per reclamar millores pendents a les escoles Palau i Josep M. Folch i Torres.

 

Una escola efímera

La conversió de Can Periquet en institut d’ESO va ser, a finals del 2014, una notícia agredolça per a la comunitat educativa del municipi i per a l'Ajuntament. D’una banda, aquesta mesura permet alleugerir la saturació de l’únic institut públic de la vila, el Ramon Casas i Carbó. De l’altra, l'aposta consensuada a nivell local era convertir Can Periquet en un institut escola de forma permanent. És a dir, que hi estudiessin alumnes de 3 a 16 anys (educació infantil, primària i secundària) durant tots els cursos.

 

L'Escola Can Periquet va estrenar-se en el curs 2009-2010, amb la previsió de construir una segona fase perquè es va concebre com a institut escola. La Generalitat, però, va plantejar l'any 2011 el tancament de l'escola per manca d'alumnes i per la baixada de la natalitat, entre altres raons. Des del curs 2012-2013, la Generalitat ha impedit que s’obrin matrícules de noves promocions d’alumnes. És a dir, des d'aquell curs, Can Periquet manté els alumnes que ja hi estudiaven però no hi han entrat promocions més joves. La comunitat educativa i l'Ajuntament van protagonitzar diverses mobilitzacions per impedir el tancament de Can Periquet com a escola.

Comparteix aquest contingut