Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Palau-Solità i Plegamans cardioprotegeix el seu Mercat Setmanal

#Salut Pública

20/11/2019

En el marc del projecte “Mercats de Catalunya cardioprotegits impulsat per la Fundació Barcelona Salut amb la col·laboració de l’Obre Social “la Caixa”

 

El Mercat Setmanal comptarà des d’aquest dissabte amb un desfibril·lador de darrera generació per tal de prevenir episodis cardíacs sobrevinguts gràcies a una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Salut, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, la Diputació de Barcelona, i que compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. Aquest mercat compatibilitza més d’una setantena de parades.

 

La signatura de la cessió d’aquest aparell es va fer ahir al Saló de Plens de Ajuntament de Palau-solità i Plegamans amb la presència de l’alcalde, Oriol Lozano, el regidor de Salut Pública, Jordi Pujol, i el president de la Fundació Barcelona Salut, Lluís Donoso.

 

En el marc del projecte “Mercats de Catalunya cardioprotegits”, aquest desfibril·lador s’instal·larà cada setmana al Mercat Setmanal per donar servei en aquest espai i cardioprotegir tota l’àrea comercial i rodalies. D’aquesta manera, Palau-solità i Plegamans es converteix en una de les primeres localitats de Catalunya amb el seu mercat dotat d’aquest dispositiu a l’abast de qualsevol persona davant d’una necessitat terapèutica.

 

Oriol Lozano va explicar: “És una oportunitat poder disposar d’aquesta eina en el nostre Mercat Setmanal que, amb més de 70 parades, és un dels punts on passa més gent de la vila. Segons les dades de la  Fundació Barcelona Salut, aquest any s’han salvat 42 vides als mercats catalans gràcies a un d’aquets aparells”.

 

Lozano va afegir que "quan parlem de desfibril·ladors a espais i equipaments públics, parlem de salut pública, i per això, l'Ajuntament ha estat sensible en aquest tema i hem volgut contribuir a fer del Mercat un entorn cardioprotegit".”

 

El regidor de Salut Pública, Jordi Pujol, ha agraït el gest a la Fundació Barcelona Salut la col·laboració encetada: “La vila ja fa uns anys que està sensibilitzada amb aquest tema i disposa de desfibril·ladors en diferents espais. Ara, amb aquesta cessió en tenim un de més i posar-lo a l’abast de les persones incrementa la probabilitat de salvar vides”.

 

El doctor Lluís Donoso, president de la  Fundació Barcelona Salut, va assenyalar: “La Fundació es va crear fa 8 anys per metges de Barcelona que volíem divulgar continguts de salut i ajudar en projectes útils per a la societat, com la cardioprotecció. Per veure la magnitud del projecte, dir que la nostra iniciativa va començar a Barcelona, es va estendre a altres municipis, i ara gestionem 1.000 desfibril·ladors que salven vides. I un dels aspectes més interessats és que aquests aparells els pot fer servir qualsevol persona sense cap entrenament seguint el que indica la màquina”.

 

El programa de cardioprotecció "Barcelona, territori cardioprotegit", que es va iniciar fa tres anys a la ciutat de Barcelona, compta amb el recolzament del Departament de Salut de la Generalitat, el SEM i diferents col·lectius professionals, entre ells el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Associació de Farmàcies de Barcelona. L’any passat la Fundació Barcelona Salut va signar un acord amb la Diputació de Barcelona per estendre la cardioprotecció a tots els mercats municipals de la província. Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”.

 

Proximitat i accessibilitat

El desfibril·lador automàtic és un dispositiu de fàcil utilització que només actua en cas de necessitat i que pot ser aplicat per qualsevol persona tot i que no tingui coneixements sanitaris. Aquesta iniciativa de salut pública ha estat principalment impulsada per la Fundació Barcelona Salut (FBS), entitat sense ànim de lucre, fundada per 35 reputats metges i investigadors  (www.barcelonasalut.es). La fundació realitza diferents projectes en l’àmbit de la investigació i de la divulgació amb l’objectiu de promoure els hàbits de vida saludables i el major coneixement de la salut entre els ciutadans.

 

A Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d’una malaltia del cor. Poden afectar tothom, tan homes com dones, i a qualsevol edat: des de nadons fins a gent gran.

Amb aquest nou aparell, Palau-solità i Plegamans, disposa de 8 desfibril·ladors: quatre fixes en diferents punts de la vila (Masia de Can Cortès, IEM Can Falguera, Pavelló Municipal d’Esports Maria Víctor, i zona peatonal del centre-Camí Reial), dos mòbils pels vehicles de la Policia Local, i un extra per a la Prefectura de la Policia Local.

Comparteix aquest contingut