Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Palau-solità i Plegamans incorpora desfibril·ladors portàtils a les seves farmàcies

#Salut Pública

5/2/2020

Els dispositius de darrera generació estaran disponibles per a qualsevol persona que el necessiti davant un episodi cardiovascular sobrevingut

 

Les cinc farmàcies de Palau-solità i Plegamans incorporen des d’avui desfibril·ladors portàtils de darrera generació a disposició de qualsevol persona que el necessiti, davant un episodi cardiovascular sobrevingut. El saló de plens de l’Ajuntament ha acollit avui l’acte de cessió dels aparells. L’acte ha estat presidit per l’alcalde Oriol Lozano acompanyat pel Dr. Lluis Asmarats, vicepresident de la Fundació Barcelona Salut, Xavier Farrés, director d’Operacions d’Uriach i Núria Bosch, vicepresidenta del col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

 

Les farmàcies de la vila que tindran un desfibril·lador són les següents:

  • Farmàcia Beatobe
  • Farmàcia Can Cortès
  • Farmàca Lacorzana
  • Farmàcia Lagarda
  • Farmàcia Muntada 

Aquesta incorporació forma part del projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit”, una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, i que compta amb la col·laboració del laboratori Uriach, farmacèutica catalana que té la seu social a la vila. Palau-solità i Plegamans, a més, és la quarta ciutat de Catalunya amb les seves farmàcies cardioprotegides.

 

L’alcalde, Oriol Lozano ha destacat la bona notícia que tant en el mercat com les cinc farmàcies de Palau-solità i Plegamans estan actualment cardioprotegides, “la qual cosa fa de la nostra ciutat la quarta de Catalunya en aconseguir-ho”. També ha agraït a la Fundació Barcelona Salut, Uriach, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i a les farmàcies la seva col·laboració.

 

Per la seva part el doctor Lluís Asmarats ha presentat el projecte de la Fundació Barcelona Salut en la seva dimensió; un projecte que ja ha salvat 42 vides. Núria Bosch, vicepresidenta del col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha posat en valor la col·laboració entre les diferents entitats i la feina que fan les farmàcies, agents sanitaris de primer nivell i el més proper a la ciutadania. En acabar, Xavier Farrés, d’Uriach, ha destacat la voluntat de l’empresa de treballar pel benestar i la salut de les persones, fer-ho amb col·laboració amb les farmàcies i amb la comunitat que l’acull.

 

Proximitat i accessibilitat de les farmàcies, factor clau

 

La mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions l’any 2019, pot afectar a qualsevol persona i de manera imprevista. La primera hora des de l’aparició dels símptomes ve precedida per la pèrdua brusca de consciència. Es disposen d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona i d’aquí la importància vital de que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible. La mort sobtada multiplica per 16 les defuncions a conseqüència del trànsit.

 

El desfibril·lador automàtic és un dispositiu que només actua en cas de necessitat i pot ser utilitzat per qualsevol persona, encara que manqui dels elementals coneixements sanitaris, doncs actua només en cas de fibril·lació ventricular.

 

Amb quatre milions de defuncions cada any a Europa, la malaltia cardiovascular persisteix com la principal causa de mort al continent i, el seu impacte és encara major en les dones que en els homes. L’any 2018, la malaltia cardiovascular va causar 124.197 defuncions a Espanya i 21.034 a Catalunya. En el món, aquesta patologia causa el trenta per cent de la mortalitat total (56 milions en el món).

Comparteix aquest contingut