Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El pressupost de la Festa del Guirigall anirà destinat a projectes educatius i esportius

#Educació
#Esports
#Salut Pública

10/6/2020

Enguany es pretenia recuperar aquesta festa tradicional que només s’ha realitzat en una ocasió

 

Aquest 2020 era l’any en què l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans volia recuperar la festa del Guirigall. Arran de la pandèmia provocada per la Covid-19 aquesta s’ha anul·lat i els diners destinats a la festa, 29.600 €, aniran destinats a projectes socials.

 

Una part, 15.000 € seran per a la campanya perquè cap infant es quedi sense fer esport, l’altre part (14.600 €) servirà per augmentar fins a 64.600 la partida per Subvencions a Entitats Educatives per a què que cap infant del municipi quedi enrere.

 

Una festa del poble i per al poble

El Guirigall és una festa sorgida de la voluntat i la col·laboració de diverses entitats (El Ramat grup graller, Geganters, Deixebles del dimoni de la Pedra Llarga, Ball de gitanes i l'Agrupació Sardanista). La festa és la representació de la llegenda de la Pedra Llarga utilitzant els elements de cultura popular més representatius de la nostra vila amb música de cobla i gralla escrita expressament per a la festa del Guirigall i amb un gran protagonisme del foc.

 

Els gegants de Palau-solità i Plegamans, la masovera i el dimoni que són els protagonistes de la llegenda i la sardana i el ball de gitanes representant el poble amb les danses tradicionals.

Enguany des de l’Ajuntament es volia recuperar la festa, que només es va fer en una ocasió i vincular-la més a la tradició de pagès de la nostra vila unint-la amb la Festa del Segar a principis al juny. Jordi Plaza regidor de Festesexplica que “el projecte del Guirigall està pensat perquè aquest creixi i es consolidi any rere any, estenent la celebració al llarg de tot un cap de setmana creant un relat cohesionat on es compti amb moltes i diverses expressions de cultura popular protagonitzades per les entitats que en formen part i amb la programació de concerts”.


Aquesta és una festa pensada des de les entitats i l'objectiu és que les entitats segueixin al capdavant de la direcció de la festa amb el suport absolut de l'Ajuntament a l'hora que creem un imaginari popular i propi de la nostra vila aprofitant les llegendes i mites. Per aquest motiu s’està  treballant per crear el Patronat del Guirigall que haurà de tenir l'objectiu primer de realitzar el Guirigall, protegir-lo i fer-lo créixer.

 

Comparteix aquest contingut