Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Nova campanya de prevenció contra el mosquit tigre

#Salut Pública

4/6/2021

Consells per evitar la seva cria, reduir la seva presència i evitar i tractar les picades

 

Amb l’arribada del bon temps, arriben els mosquits i, entre ells, el mosquit tigre. Aquesta espècie exòtica invasora, originària del sud-est asiàtic, s’ha adaptat a viure en els nostres pobles i és en molts casos l’espècie que més molèsties causa per les seves picades.

 

Per combatre la propagació d’aquest mosquit, cal evitar la posta d’ous i el creixement de les larves aquàtiques, eliminant tots els punts d’aigua estancada on pot créixer. Per això, l’Ajuntament demana la col·laboració ciutadana per aconseguir reduir la seva presència i evitar la seva cria.

 

El mosquit tigre es reconeix per les seves ratlles blanques a les potes i la línia blanca central en el tòrax. No pon mai els seus ous en aigües en moviment ni superfícies d’aigua de més de 200 litres. Ho fa a qualsevol lloc exterior de petites dimensions que pugui contenir aigua estancada durant uns dies. Si la temperatura és prou elevada i les larves continuen a l’aigua, poden esdevenir mosquits adults. Les femelles són les que piquen per aconseguir nutrients per a fer la posta i ho solen fer de dia, a diferència de la majoria d’espècies autòctones que piquen de nit.

 

Què podem fer per prevenir la seva proliferació?

 

  • Buidar els objectes que es trobin a l’aire lliure i presentin concavitats on es pugui acumular aigua  (gerros, galledes, cendrers, joguines...). Per evitar que s’hi acumuli aigua, podem capgirar-los o foradar-los o bé traslladar-los a un lloc cobert.
  • Podem retirar els plats dels tests o mantenir-los eixuts. Com alternativa, es poden fer servir mètodes hidropònics o irrigadors automàtics de circuit tancat.
  • Revisar dos cops per setmana i eliminar qualsevol acumulació d’aigua dels elements fixes i objectes que no es puguin retirar. Si no és possible, podem mantenir-los tapats, mitjançant una tapa hermètica o una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima).
  • Quan sigui imprescindible tenir aigua en recipients destapats (p. ex. abeuradors per animals), cal que l'aigua es renovi dos cops per setmana, com a mínim.
  • Les piscines les hem de mantenir tot l’any amb el tractament desinfectant habitual, ja que així es garanteix l’absència de mosquits i altres organismes indesitjables. Quan estiguin buides, s’han de mantenir completament eixutes, i això cal controlar-ho després de les pluges. Una piscina amb pocs centímetres d’aigua al fons té més risc, pel que fa a la generació de mosquits, que una piscina totalment plena.
  • Cal evitar l’acumulació d’aigua als forats dels troncs dels arbres situats a l’àmbit privat, cosa que es pot aconseguir de manera definitiva omplint-los amb àrids inerts, com ara sorra.
  • Els propietaris o gestors d'horts o solars buits han de complir amb una atenció especial els preceptes exposats anteriorment, especialment pel que fa als bidons de gran capacitat, que es poden convertir en importants punts de cria per als mosquits i, específicament, el mosquit tigre. En cas que n'hi hagi, aquests bidons s'han de tancar hermèticament amb tapes adients o bé amb tela de mosquitera.
  • Els centres comercials d’articles de jardineria a l’aire lliure són punts de risc especial i els propietaris han de tenir cura especial que a les nombroses safates i als testos amb aigua no hi proliferin larves de mosquits mitjançant l’aplicació rigorosa de les normes exposades.
  • Els gestors de manteniment dels edificis han de tenir cura dels dipòsits d’aigua de les instal·lacions de climatització comunitàries, així com dels col·lectors d’aigües dels edificis, com ara canaleres de teulada o sifons de pati.
  • Els gestors de finques on, per la seva activitat comercial o industrial, s’acumulin objectes de qualsevol mena que puguin omplir-se d'aigua han d’evitar que hi apareguin larves de mosquits seguint els principis exposats de buidar-los, tapar-los, invertir-los i/o foradar-los.

 

El conte del mosquit tigre

En aquesta notícia, a més, s’adjunta un conte editat per la Diputació de Barcelona titulat: “A la caça del mosquit ratllat”, un conte d’Aitana Montaner i amb il·lustracions de Jordi Sales, on els seus dos joves protagonistes, la Jara i el Roc descobreixen el mosquit tigre. Un recurs per poder explicar als més petits què és i què pot provocar aquest tipus de mosquit.

 

Mosquito Alert

Podeu contribuir aportant els vostres avistaments de mosquits al projecte Mosquito Alert (app disponible per App Store i Google Play). Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana obert a tots els públics que es dedica a investigar i controlar mosquits transmissors de malalties. És molt important que coneguem bé la biologia dels mosquits, ja que degut al canvi climàtic i la globalització es preveu que les transmissions de malalties per part d’aquests insectes augmenti i esdevingui un perill per a la salut pública a casa nostra.

Enllaços relacionats

Comparteix aquest contingut