Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’Ajuntament presenta un estudi per incorporar la perspectiva de gènere a l’espai públic de Palau-solità i Plegamans

#Urbanisme

22/7/2021

La presentació de l’estudi s’ha fet aquest dimecres 21 de juliol a l’Auditori de Can Cortès

 

Aquest dimecres 21 de juliol es van presentar les estratègies d’actuació sobre la mobilitat i l’espai públic amb perspectiva de gènere. La presentació de l’estudi es va fer a la l’Auditori de Can Cortès, però també es va poder seguir en directe per la plataforma Teams.

 

L’estudi, realitzat per l’empresa Urbaning, s’ha dividit en dues fases: una primera d’estudi tècnic, que incloïa la diagnosi participativa, i una segona d’elaboració de l’estratègia. Entre les conclusions principals es troba el fet que es produeix una infrarepresentació simbòlica de les dones a l’espai públic (només apareixen a l’1,4% del nomenclàtor). A més, s’ha constatat que hi una manca destacable de mobiliari inclusiu, i que els espais esportius a l’aire lliure prioritzen activitats tradicionalment associades al gènere masculí, entre d’altres conclusions.

 

Fet aquest anàlisi, l’estudi recull una sèrie de recomanacions d’actuació municipal, que inclouen: accions per reforçar l’entorn comunitari, generar espais més acollidors, millorar la senyalització, generar major visibilitat de la representativitat de les dones, controlar l’afluència de gent, incrementar la vigilància, i millorar els protocols i formació del cos policial.

 

A més, es fan propostes d’intervenció específica, és a dir, de millora de punts concrets que se situen sobre un plànol de Palau-solità i Plegamans, com les millores del carrer Sant Joan fins a la Masia de Can Cortès, del carrer Sant Oleguer fins a l’alçada del torrent, o la millora de l’entorn de l’Institut Ramón Casas i Carbó, entre altres accions.

 

A la presentació de l’estudi hi van prendre part el regidor d’Urbanisme, Jordi Plaza; la regidora d’Igualtat, Feminisme i polítiques LGTBI+, Patricia Freire; membres dels serveis tècnics municipals, així com responsables de l’empresa Urbaning, redactors de l’estudi.

 

Des de l’àrea d’Urbanisme, Jordi Plaza va assenyalar durant la jornada que “aquest document generarà moltes eines que ens empenyeran a dissenyar polítiques més inclusives i socials”. Plaza també va agrair “la tasca i implicació de totes les persones que han format part del procés participatiu i que han ajudat a obtenir totes aquestes dades”.

 

Per la seva banda, Patricia Freire, va constatar que “aquest estudi permet Palau-solità i Plegamans fer un pas endavant cap a la igualtat. El material generat servirà per a treballar transversalment la perspectiva de gènere. I aquesta perspectiva passa per planificar un municipi adaptat i pensat per a totes les ciutadanes i ciutadans: una vila on tothom hi tingui cabuda a partir d’un model inclusiu que accepti tots els veïns i veïnes per igual”.

 

Mercè Guàrdia Serra, membre dels serveis tècnics de Palau-solità i Plegamans, va destacar que “tradicionalment, s’ha pensat l’espai públic sense tenir en compte les dones, ni l’ús que feien de la ciutat. Volem assolir un municipi inclusiu i accessible per a tothom, sense ignorar les dones de la població, i aquest estudi ens dona una resposta a aquesta problemàtica”. D’altra banda, la tècnica municipal va assegurar que “l’estudi també ens servirà, entre d’altres coses, per millorar la seguretat dels espais públics i equipaments de la vila. Volem municipis menys insegurs.”

 

Finalment, des de l’empresa redactora de l’estudi es van exposar les conclusions i estratègies a seguir, a partir de les dades recollides fins ara en les diferents fases del projecte i a partir d’enquestes ciutadanes. “L’Ajuntament treballa per a una estratègia d’implementació de la perspectiva de gènere en l’urbanisme i la vida pública, esferes en les quals la dona ha estat històricament marginada i ocultada”, va explicar el seu portaveu. Pel que fa a l’estudi, va destacar que amb aquest projecte “l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans mostra la seva intenció d’avançar i construir un municipi més just i equitatiu”.

Comparteix aquest contingut