Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Uns 2.500 alumnes inicien avui un curs escolar marcat novament per la Covid-19

#Educació

13/9/2021

Per evitar contagis, els centres educatius aplicaran protocols de seguretat validats pel Departament de Salut

 

Avui dilluns 13 de setembre, una mica més de 2.500 alumnes inicien el curs escolar 2021-22 a Palau-solità i Plegamans novament amb el rerefons de la Covid 19.

 

A les escoles Can Cladellas, Folch i Torres, Palau i Marinada, començaran el curs l’alumnat de segon cicle d’educació infantil i primària; també ho faran els alumnes de l’educació secundària obligatòria de l’Institut Marinada, l’Institut Ramon Casas i Carbó i l’institut Can Periquet, tant pels cursos d’ESO com per les classes de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. Les dues escoles bressol municipals, Patufet i el Sol, ja van començar les classes la setmana passada.

 

El curs escolar 2021-2022 en xifres

- 1.307 alumnes entre educació primària i segon cicle d’educació infantil.

- 734 alumnes d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

- 289 alumnes pel que fa a l’educació post obligatòria.

135 alumnes a les escoles bressol Patufet i el Sol de 0 a 3 anys.

 

El curs finalitzarà el 22 de juny de 2022. Les vacances de Nadal es faran del 23 de desembre del 2021 al 7 de gener del 2021 i les de Setmana Santa, de l’11 al 18 d’abril de 2022, ambdós inclosos. Enguany, els dies de lliure disposició no lectius són el 11 d’octubre i el 7 de desembre del 2020 i el 28 de febrer i el 3 de juny del 2022. Tampoc seran dies lectius els dies de festa local: el 6 de juny i el 29 d’agost del 2022.

 

Recepció al personal docent

L’alcalde de Palau-solità i Plegamans, Oriol Lozano, i el regidor d’Educació, Ignasi Fargas, van donar, la setmana passada, la benvinguda als professors i professores de Primària i Secundària que s’incorporen aquest curs als centres educatius de la vila. El personal docent va participar en un taller per conèixer l’entorn, el patrimoni i la història local, durant una visita pel municipi.

 

El regidor d’Educació, Ignasi Fargas, va indicar que: “Tindrem totes les escoles obertes per a tots els cursos i tots els nivells educatius. El nostre alumnat anirà a l’escola cada dia perquè l’escola s’ha de fer des de l’escola. El Departament d’Educació està convençut, i nosaltres també, que no hi ha alternativa a les escoles obertes”.

 

Tant el regidor com l'alcalde, Oriol Lozano, visitaran en els propers dies els centres escolars de la vila per comprovar l'estat de les aules, tant públiques com privades, i per posar-se a disposició de les diferents direccions.

 

Actuacions de millora als centres escolars durant l’estiu

Durant aquest estiu s’ha aprofitat l’absència d’alumnes per fer diverses millores als centres escolars. A tots els centres s’han netejat les teulades. A l’Escola Palau s’han pintat els passadissos i els accessos a l’escola, s’ha retirat una tanca metàl·lica que donava al menjador, s’han collat dues taules de ping pong que hi ha al pati, i s’han realitzat altres obres de manteniment.

 

A l’Escola Folch i Torres s’han posat cintes especials a la porta de sortida d’emergència per evitar l’entrada d’aigua quan plou, s’han pintat els passadissos de la planta baixa i els marcs de les portes d’entrada a algunes aules, a part d’algunes feines de manteniment.

 

A l’Escola Can Cladellas s’ha remodelat la rampa d’entrada a la zona d’Infantil per evitar relliscades i caigudes, i altres feines de manteniment.

 

Pel que fa a les Escoles Bressol Municipal, a l’EB Patufet s’han canviat les finestres i altres tasques de manteniment. A l’EB El Sol s’ha arranjat la porta del aparcament, s’han tapat totes les fissures del voltant de l’escola i les habituals tasques de manteniment.

 

També s'ha construït una pista de voleibol a l'institut Can Periquet.

 

Curs presencial

El curs 2021-2022 serà completament presencial a totes les etapes i mantindrà els grups de convivència estable. Els centres s’organitzaran a través dels grups estables, com va passar el curs anterior. Aquest fet facilita la traçabilitat dels possibles positius que es donin, i per tant, permet una gestió precoç dels casos i dels seus contactes. Els centres educatius disposen des del passat mes de maig del Pla d’actuació davant la pandèmia, que s’ha revista, tenint en compte la situació epidemiològica actual, el calendari de vacunació i la variant Delta predominant.

 

Gestió de casos de Covid

Els Departaments d'Educació i Salut actualitzen el Protocol de gestió de casos de covid-19 als centres educatius per al curs 2021-2022, d’acord amb l’evolució de la pandèmia i el Pla de vacunació.

 

Els canvis més significatius pel que fa a la gestió de casos als centres respecte al curs passat venen marcats per la vacunació i pel fet d'haver passat o no la malaltia, per tant les novetats afecten especialment els alumnes a partir dels 12 anys.

 

Quan es confirma un cas positiu en un grup de convivència estable s’ha de fer una prova diagnòstica i estudi de contactes a tot el grup, independentment de l'estat vacunal dels membres que el formen. Aquest estudi, però, variarà segons si l’alumne o alumna té la pauta completa de vacunació o no:

  • A les persones amb pauta de vacunació completa que hagin estat contactes estrets se’ls fa un test d’antígens (TAR) per automostra supervisada entre els dies 0 i 1 després de diagnosticar-se que hi ha un cas al grup de convivència estable. El test es fa a qualsevol oficina de farmàcia participant al programa de test d’antígens ràpids supervisats. Aquestes dades es reportaran al sistema de salut per fer el seguiment de l’estudi de casos i contactes.
  • Pel que fa a les persones no vacunades o amb pauta de vacunació incompleta segueixen la mateixa pauta que la població general, és a dir, es fa una PCR entre els dies 4 i 6, preferentment el dia 4 i en un punt centralitzat. Aquestes persones han de fer igualment la quarantena de 10 dies.

 

Més informació a:

Gestió de casos de Covid 19

Pla d’actuació curs 2021-2022 Covid 19

Comparteix aquest contingut