Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

‘No eren bruixes, eren dones’

#Igualtat

23/9/2021

Aquest dimecres s’ha dut a terme l’acte d’inauguració de quatre parcs amb nom de dones i ha tingut lloc la conferència ‘No eren bruixes, eren dones’ a la Masia de Can Cortès

 

Palau-solità i Plegamans va celebrar aquest dimecres 22 de setembre l’acte d’inauguració de quatre parcs del municipi que ja porten el nom de quatre dones, en el marc de la campanya ‘No eren bruixes, eren dones’. La revista ‘Sàpiens’, a través d’aquesta campanya, mostra com entre els segles XV i XVIII moltes dones van ser perseguides, torturades, jutjades, acusades i executades per ser considerades bruixes.

 

Aquest són els 4 parcs del municipi amb els noms de dones:

  • Parc ubicat entre el carrer de Florida i el carrer de Susqueda: Na Riera
  • Parc ubicat entre el carrer de Bartomeu Soler, el carrer de Bonavista i el carrer de Sabadell: Na Fustera
  • Parc ubicat entre el carrer de Les Piscines, el carrer de l’Hospitalet i el carrer de la Bonança: Francina Marrast
  • Parc ubicat entre el carrer de les Illes Balears i el camí de la Serra de Ponent: Na Margarida

 

En aquest sentit, la regidoria d’Acció Social, Igualtat, Feminisme i polítiques LGTBI+, liderada per Patricia Freire, va promoure l’adhesió al manifest i la denominació dels parcs del poble amb els noms d’aquestes dones i va decidir organitzar dos actes que van tenir lloc aquest dimecres. El primer va ser precisament la inauguració dels parcs, i que es va fer al que porta el nom de Francina Marrast, entre el carrer de Les Piscines, el carrer de l’Hospitalet i el carrer de la Bonança.

 

En l’acte, Freire va destacar que “aquesta acció posa de manifest el compromís d’aquest govern per treballar en alleujar la desigualtat existent en els carrers del nostre municipi”, i va recordar que “la nomenclatura de Palau-solità i Plegamans s’ha duplicat aquest any”. Per a Freire, “amb aquesta intervenció es comença a explicar la història real”, i ha afegit que “l’acte d’avui s’ha fet per dignificar i reparar la memòria d’aquetes dones”.

 

El segon acte va ser la conferència “No eren bruixes, eren dones”, de desgreuge per reivindicar la memòria de totes les dones que van ser jutjades i executades per bruixes a Catalunya, i que va anar a càrrec de l’historiador Agustí Alcoberro, assessor, juntament amb Pau Castell, del dossier sobre la cacera de bruixes.

 

En aquest enllaç pots veure el vídeo de la conferència “No eren bruixes, eren dones”.

 

Dones acusades i executades per bruixeria

 

El mes de novembre de l’any 1619 quatre dones, veïnes de Palau-solità i Plegamans,  foren empresonades, jutjades, torturades i executades a la forca, acusades de bruixeria: Francina Marrast, Margarida Pujol i les dones conegudes com Na Fustera i Na Riera.

 

En el cas de Francina Marrast, de Santa Maria de Palau Solità, d’uns seixanta anys,  Fou detinguda el dia 21 de novembre de 1619 juntament amb na Riera i na Fustera i interrogada en presència del batlle de Palau-solità a Caldes de Montbui. A la tarda del 26 de novembre de 1619, el mateix dia que eren executades 7 dones a Caldes sentenciades per bruixeria, Francina va ser torturada i finalment executada el dia 30 de novembre, a Caldes de Montbui, per la cúria de Palau.

 

L'atles publicat per la Revista Sàpiens  conté informació de més de set-centes persones que van ser jutjades per bruixeria als segles XVI - XVIII a Catalunya i Andorra. La majoria van ser dones, però també hi havia homes. Els anys 1619, 1620 i 1621 foren terribles, d’autèntica cacera de bruixes a Catalunya.

 

Les acusades de bruixeria eren en la seva immensa majoria dones, molt sovint amb discapacitats físiques o socialment marginades, o simplement vídues o immigrants franceses.

 

Comparteix aquest contingut