Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Obert el procés participatiu per escollir l’especialització de la nova Biblioteca Municipal

#Alcaldia
#Cultura
#Serveis Municipals

15/11/2021

L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans posa en marxa un procés participatiu per decidir entre tota la ciutadania la temàtica de la nova biblioteca municipal

 

Hi ha cinc temàtiques entre les que escollir, i es podrà votar del 15 de novembre al 5 de desembre

 

La construcció de la futura biblioteca municipal de Palau-solità i Plegamans ja és una realitat. S’ubicarà al costat de la Plaça de l’Alzina, entre l’Avinguda de Nostra Senyora de Montserrat i l’Avinguda Catalunya. La nova biblioteca tindrà unes característiques úniques i singulars: serà innovadora en termes arquitectònics i energètics, i per això és important que sigui una biblioteca referent al territori i compti amb un fons d'especialització únic.

 

L’especialització és en una  temàtica concreta que serveix de nexe d’unió entre tots els continguts presents en els diferents espais. La temàtica d’especialització de la nova biblioteca de la vila ha d’estar estretament lligada a l’interès de la ciutadania del municipi i a allò que el defineix com a poble dins del territori.  De l’equip promotor del projecte van sorgir cinc propostes d'especialització, que es van treballar amb entitats i ciutadania experta de cada temàtica en un taller participatiu, d'on van sorgir els títols i els continguts de les propostes.

 

Ara, però, es considera  necessari escollir la temàtica entre tota la ciutadania i per això s'obre un període de tres setmanes de votació per tal d’escollir quina de les cinc propostes ha de ser l'especialització de la nostra nova biblioteca.

 

La votació

 

Cada persona major de 16 anys i empadronada a la vila pot votar només una de les cinc propostes, entre el 15 de novembre i 5 de desembre d’enguany. Les votacions es podran fer de dues maneres: De forma digital (fent clic aquí) o presencialment a l’Ajuntament (Plaça de la Vila, 1), de dilluns a divendres de 8 a 20 hores. Les butlletes per votar de forma presencial es trobaran al costat de les urnes de votació.

 

Les cinc temàtiques

  1. Energies renovables, natura i món rural

 

Davant el canvi climàtic i l’esgotament de recursos naturals, les energies renovables són un factor clau perquè les generacions futures puguin també disposar d’aquests recursos, així com preservar el món natural i rural del qual tant depenem.

 

Per què és important tenir aquesta temàtica a la biblioteca?

Perquè cada vegada més necessitem formar-nos i desenvolupar sistemes que ens ajudin a combatre el canvi climàtic i a ser més racionals amb l’ús que fem dels recursos que ens ofereix el planeta. El propi edifici de la biblioteca en serà un exemple.

  1. Educació en lleure i oci alternatiu

 

És la filosofia d’aprendre del gaudir. Un terç de la nostra vida dormim. Malauradament, l’altre terç el treballem. Ens queda, per tant, només un terç per a l’oci... és el nostre moment per gaudir aprenent.

 

Per què és important tenir aquesta temàtica a la biblioteca?

Perquè és un referent al nostre poble i a Catalunya i enforteix el teixit associatiu. Totes les entitats som oci alternatiu. És una proposta innovadora per oferir recursos educatius per treballar competencialment i també formació continuada, motivadora per a la ciutadania.

Per una biblioteca plena de valors, que fomenti que el jovent gaudeixi de l’oci al seu poble. El joc és una eina d’aprenentatge inter-generacional, de cohesió social i esperit crític.

  1. Cultura i Patrimoni Medieval

 

Cal posar de manifest el llegat històric medieval de Palau-solità i Plegamans i la singular rellevància de referents arquitectònics com la comanda Templera de Santa Magdalena, el Castell de Plegamans, l'Església de Sant Genís de Plegamans, l'església de Santa Maria de Palau-solità, així com un gran nombre de masies i edificacions rurals.

 

Per què és important tenir aquesta temàtica a la biblioteca?

Per posar en valor el patrimoni que posa en relleu la importància de Palau-solità i Plegamans.

Per la divulgació del patrimoni immaterial (les arts, la música, els oficis, el vestuari...) que resulta d’interès en el territori.

Per posar el municipi en el mapa i crear  un referent en el registre d’aquesta temàtica.

Per la dinamització i socialització de la cultura i el patrimoni que defensa el projecte.

  1. L’esport femení

 

L’esport femení ha estat sempre invisibilitzat. Palau-solità i Plegamans és un referent en l’esport femení, com ho és la Maria Víctor. Persones com ella han obert les portes i han donat visibilitat a les dones atletes. Valors com la superació i la igualtat han de créixer i reflectir-se en aquesta lluita compartida.

Aquest reconeixement segur que contribuirà a que la dona s’empoderi en l’àmbit de l’esport, així com en la societat en general.

 

Per què és important tenir aquesta temàtica a la biblioteca?

Perquè és part de la història i el futur del nostre poble. Entitats i clubs d’esports com l’Hoquei, el patinatge, la gimnàstica rítmica, l’atletisme o “l’ultimate”, entre d’altres, fan créixer aquesta història i donen vida i visibilitat a la nostra vila.

  1. Arts escèniques

 

Comunicació i emoció compartida, dalt d’un escenari o no, entre l’artista i el públic, creant un vincle cultural i personal entre els participants d’aquest art viu i irrepetible.

 

Per què és important tenir aquesta temàtica a la biblioteca?

Perquè la biblioteca sigui un eix aglutinador de les moltes entitats i associacions que treballen en el nostre poble l’àmbit de les arts escèniques.

Les arts escèniques tenen una transcendència educativa, ens ajuden a pensar, faciliten la comunicació i ens fan créixer com a societat.

 

Més informació i pàgina web per votar: Votacions

 

Participa!!!

 

Amb el co-finançament de:

logo Cultura - Generalitat de Catalunya          logo Diputació de Barcelona

Comparteix aquest contingut