Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Un web de la Generalitat centralitza tota la informació sobre Ucraïna

#Acció Social

16/3/2022

Crida a vehicular la solidaritat amb el país a través d'institucions i entitats especialitzades

 

Des de l’inici de la crisi amb Ucraïna, la solidaritat de la societat catalana ha estat molt significativa i visible. S’ha traduït en nombroses donacions de material, aportacions econòmiques, voluntariat de transport des de la frontera d’Ucraïna fins a Catalunya i oferiments d’allotjaments i entorns d’acollida, entre altres.

 

Després d’uns primers dies d’incertesa, institucions i organitzacions especialitzades en acollida i ajut humanitari han posat en marxa mecanismes eficients per a la gestió d’aquesta situació de crisi, mecanismes que garanteixen els drets humans de les persones que estan fugint de la guerra. És important vehicular aquesta solidaritat a través d’aquestes institucions i entitats especialitzades, ja que poden proporcionar majors garanties a qui està fugint del conflicte.

 

Per millorar la difusió d’aquests canals, el Govern de la Generalitat ha posat en marxa un web que centralitza tota la informació sobre el conflicte a Ucraïna, també consultable en anglès i ucraïnès. L’apartat Com col·laborar proporciona informació clara sobre com oferir ajuda a organitzacions, com donar material i aliments, i com acollir famílies, criatures o adolescents menors d’edat. Igualment, es pot consultar la pàgina Com puc ajudar?, posada en marxa pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

 

En línia amb l’experiència i les recomanacions de les organitzacions especialitzades, agrupades sota el paraigua de LaFede.cat, la Generalitat fa una crida a canalitzar les donacions a través d’aportacions econòmiques a les entitats que treballen tant en la gestió de la crisi a terreny com en l’acollida de les persones refugiades a Catalunya.

 

També es desaconsella anar a buscar persones ucraïneses a Polònia o altres zones frontereres per portar-les a Catalunya, si no es tenen referències d’algú concret a qui recollir. I en el cas de fer-ho, cal assegurar abans un lloc d’acollida a l’arribada, a més d’assumir les responsabilitats legals de l’acció.

 

Des del Govern es recorda que cal garantir que les persones refugiades tenen la documentació necessària i que podran entrar al circuit oficial per gaudir de tots els seus drets. També cal cerciorar-se que les persones que es recullen volen arribar efectivament a Catalunya, tenint en compte que sovint es troben en situacions de molta incertesa i tensió. Cal tenir una cura especial amb infants i adolescents menors de 18 anys, i garantir que les persones adultes amb qui viatgen són familiars. En aquest sentit, és important entendre que, en contextos de crisi, operen xarxes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació i que els trasllats es realitzin a través d’organitzacions especialitzades és una garantia de seguretat.

 

Recomanació

Per últim, tampoc és recomanable en aquests moments viatjar a Ucraïna o a països fronterers com a personal voluntari. Es tracta de contextos de molta complexitat, en què es requereix formació i experiència, i per als quals les organitzacions especialitzades seleccionen personal preparat i amb les competències necessàries. Si es desitja col·laborar a terreny, és fonamental contactar primer amb les organitzacions que hi són per veure si necessiten suport.

Comparteix aquest contingut