Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L'Ajuntament ha dedicat més de 45.000€ en reparació d'actes vandàlics des de gener de 2021

#Urbanisme

5/10/2022

Es demana conscienciació i col·laboració per reduir aquestes xifres i els perjudicis que provoquen als veïns i veïnes de Palau-solità i Plegamans

 

Pintades, mobiliari urbà trencat, senyals informatives arrencades o destrosses als parcs i jardins de la vila, són només alguns dels actes vandàlics que s’han perpetrat a la vila en els últims 18 mesos, amb la despesa que la seva reparació ha suposat per l’Ajuntament. Es calcula que arreglar els desperfectes dels actes vandàlics des del mes de juny de 2021 ha suposat una despesa de 45.227€.

 

Des del consistori es demana a la ciutadania conscienciació i col·laboració per reduir les xifres d’actes incívics i vandàlics i els perjudicis que provoquen als veïns i veïnes de Palau-solità i Plegamans.

 

Els danys més habituals en aquest període s’han produït als jocs infantils, a la via pública i zones verdes i al Parc de l’Hostal del Fum: pintades, panells malmesos, tanques perimetrals trencades, brutícia, excrements de gossos, bancs i papereres trencades, senyals informatives pintades o trencades, fonts obturades, arbrat partit o vandalisme als lavabos del Parc de l’Hostal del Fum.

 

Cal destacar que dels 45.227 euros gastats en les reparacions pel vandalisme destaquen els 21.925 per destrosses en el mobiliari urbà (bancs, papereres, tanques...).

 

A més, aquesta despesa és superior ja que en la xifra final no s’ha comptabilitzat la mà d’obra de la Brigada de Parcs i Jardins i per l’Associació i Manteniment d’Espais Verds. Tampoc s’ha comptabilitzat les petites reparacions dels jocs infantils doncs estan incloses dins dels imports mensuals de l’empresa adjudicatària del servei.

 

Con a detall destacable, en els últims 18 mesos s’ha detectat que s’han incrementat de forma molt significativa les dejeccions de gossos en els espais públics. Encara que no és un  problema nou, aquests actes incívics van en augment en tots els espais d’ús públic de la vila.

 

Laura Navarro, regidora de Via Pública, Espais i Jardins, incideix en la importància “que tothom assumeixi que trencar bancs, papereres o fanals és una falta de solidaritat amb tota la ciutadania. Els recursos que es gasten per substituir un banc trencat es podrien dedicar a bens comuns, doncs aquests diners surten de l’esforç de tothom”.

 

D’altra banda, cal recordar que les ordenances municipals contemplen sancions per les persones causants dels actes vandàlics.

 

En la qüestió dels residus es recorda que la ciutadania té al seu abast tota mena de recursos per desfer-se’n correctament, com la Deixalleria Municipal o la recollida a domicili de voluminosos i poda. A més, s’atorguen bonificacions sobre la taxa d’escombraries que incentiven les actituds responsables.

 

Comparteix aquest contingut