Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Presentació del Museu Internacional dels Titelles de Catalunya, a la Masia de Can Falguera

#Cultura
#Patrimoni

17/11/2022

El dissabte 19 de novembre tindrà lloc l’acte d’inauguració i el diumenge es farà una jornada de portes obertes amb inscripció prèvia

 

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya-Teia Moner ha ofert avui una presentació i una visita guiada als mitjans, prèvia a la jornada d’inauguració, que es celebrarà el proper dissabte dia 19 de novembre, a partir de les 17 h. A l’acte hi han assistit la Teia Moner i el Miquel Espinosa, promotors de l’equipament, del Joan Gispert, representant d’UNIMA (Unión Internacional de la Marioneta) a Catalunya, de la regidora de Cultura, Eva Soler, i de ´'alcalde de Palau-solità i Plegamans, Oriol Lozano.

 

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya-Teia Moner (MIT), és el primer equipament d’aquestes característiques al nostre país, està ubicat a la masia de Can Falguera  (S. XIV) i neix de la iniciativa de la prestigiosa i reconeguda titellaire, creadora polifacètica, Teia Moner. Ella mateixa encapçala la Cooperativa Cultural Teia Moner SCCL, entitat que gestiona el MIT a través d’una concessió demanial atorgada per l’ajuntament, que és el titular de l’edifici. El moviment titellaire al nostre país genera una riquesa que requereix ser custodiada, catalogada, interpretada i exhibida per il·lustrar-nos sobre com la imaginació popular i erudita enfoca la realitat als escenaris des del punt de vista plàstic. Aquesta és la raó de ser del MIT.

 

En l’acte d’avui, Teia  Moner ha explicat la missió del MIT i les peculiaritats del seu discurs museològic: “Habitualment els discursos d’altres museus són historicistes i les peces estan agrupades per èpoques i països. En el MIT, les peces estan agrupades per tècniques de manipulació, de manera que això permet comparar les peces i les tècniques segons el país i ens ajuda també a descobrir part de l’evolució històrica i social dels països d’origen.” Moner, que ha fet una repassada a la trajectòria de l’edifici que alberga el museu (masia de Can Falguera) i a l’evolució de les gestions per fer-se’n càrrec, ha remarcat el caràcter pedagògic de l’equipament, que té tancades de moment les visites de fins a 2.000 escolars en les properes setmanes i ha anunciat que després de la inauguració, durant el proper mes de desembre, ja seria obert al públic.

 

Una de les funcions del MIT, segons Moner, serà “potenciar la tècnica i la promoció del titella català, que s’està perdent i és autòcton del país.” El MIT també tindrà una vessant molt potent pel que fa a la teràpia amb titelles i de fet, està realitzant un curs amb el mestre libanès Karim Dakroub.

 

La regidora de Cultura, Eva Soler, va voler agrair expressament l’esforç als promotors del museu i va remarcar que aquest equipament torna a “posar en el mapa a Palau-solità i Plegamans a nivell cultural i és un privilegi disposar d’aquest museu. També vull valorar que el MIT estigui ubicat a la Masia de Can Falguera, un edifici municipal restaurat i un element patrimonial destacat de la nostra vila”.

 

L’alcalde, Oriol Lozano va afirmar que el naixement del museu és “una mostra més que Palau-solità i Plegamans és un poble culturalment viu i, per això, és una fita històrica aconseguir comptar a la nostra vila amb aquest espai. Estem molt agraïts als promotors del museu per la seva feina i tot el que esteu fent pel poble. Hi posarem tot de la nostra part, tota l’ajuda i empenta necessària per dur-lo endavant. Crec que a partir d’ara s’escriu una nova història en aquesta edifici en la que se sentirà a parlar de la masia, de Palau-solità i Plegamans i, sobre tot, del MIT ”.

 

Joan Gispert, en nom d’UNIMA, va expressar el suport de l’entitat al nou museu i va expressar la seva satisfacció pel fet que existís aquest equipament: “És el primer d’aquestes característiques al nostre país i la seva inauguració és una gran notícia. No només celebrem que hi hagi un museu –ha explicat Gispert- sinó que aquest sigui viu, dinàmic, perquè això aporta vitalitat al sector en una família petita de les arts escèniques com és la dels titelles.”

 

Inauguració el dissabte 19 de novembre

 

La inauguració tindrà lloc aquest dissabte, a partir de les 6  de la tarda, amb diversos actes adreçats a un públic per a totes les edats, tot i que abans, a les 5 de la tarda, ja s’haurà fet una visita guiada per a les autoritats. Posteriorment, a les 6 de la tarda, es faran uns breus parlaments a la plaça de davant del museu, que donaran inici a diverses actuacions i a l’obertura del MIT al públic assistent amb invitació. Diumenge el MIT celebrarà una jornada de portes obertes amb horari de visita cada hora en punt de les 10h a les 13h i de les 16h a les 19h. Aquestes visites s’intercalen entre diverses actuacions.

 

 

ACTIVITAT POST-INAUGURACIÓ (Inscripció oberta)

  • Tadeusz Wierzbicki / Un estudi en caos. Inflamacions. El dia 26 de novembre (17h), al MIT, en col·laboració amb l’IF Barcelona, Tadeusz Wierzbicki, poeta, fabulista i guionista polonès, que haurà fet una estada en residència de 5 dies al museu, mostrarà la intervenció artística Inflamaciones. En aquesta creació, la pantalla es converteix en un instrument visual que juga amb l’atzar i la música de les formes. Veurem com a la pantalla es van creant figures que canvien de forma i color utilitzant els fenòmens de polarització de la llum i les forces electrostàtiques.

 

Si voleu més informació pots consultar la pàgina web del MIT.

Comparteix aquest contingut