Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Inaugurat el Museu Internacional dels Titelles de Catalunya – Teia Moner

#Cultura

21/11/2022

Durant el cap de setmana es va celebrar l’acte d’inauguració del Museu Internacional dels Titelles de Catalunya-Teia Moner amb actuacions i portes obertes a l’equipament cultural

 

Unes 250 persones van participar el dissabte, 19 de novembre, en l’acte d’inauguració del Museu Internacional dels Titelles de Catalunya-Teia Moner, ubicat a la masia de Can Falguera de Palau-solità i Plegamans. L’acte es va obrir amb una visita guiada per part de la directora de l’equipament, la titellaire Teia Moner, per a les autoritats i persones convidades, seguida de breus parlaments de la mateixa Teia Moner, de Carles Canyelles (representant d’UNIMA Catalunya), Pere Fontanet (representant de la Fundació Xarxa), d’Oriol Lozano (alcalde de Palau-solità i Plegamans) i de Josep Vives (director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya).

 

També es va fer l’acte protocol·lari de tallar la cinta inaugural, que donava pas a la resta de la festa. Oriol Lozano, l’alcalde de Palau-solità i Plegamans, va agrair la iniciativa als promotors del museu, Tenia Moner i Miquel Espinosa, i destacà l’orgull que representa per la vila gaudir-lo. Per la seva banda, Carles Canyelles i Pere Fontanet van donar la benvinguda al nou equipament i en destacaren la tasca, no només de contenidor, sinó també d’agent divulgador de l’art dels titelles, mentre que Josep Vives també destacà la funció conservadora i divulgadora del patrimoni que suposa el naixement d’aquest museu, però també de la seva funció dinamitzadora en l’àmbit dels titelles.

 

A l’era de la masia i obert al públic van tenir lloc les actuacions d’una de les companyies residents de l’equipament, Addaura Teatre Visual i dels mags Brando & Silvana. Abans de finalitzar la jornada amb dues visites guiades obertes al públic, també van actuar la colla de diables local, Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, a l’exterior de Can Falguera.

 

Els actes d’inauguració van continuar diumenge, en què es celebrà una jornada de portes obertes amb l’espectacle Pipa, el titella meravella (La Puntual-Néstor Navarro), una ballada de la Colla de Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans i a la tarda, la històrica companyia Titelles Vergés amb la funció d’ El retorn dels Putxinel·lis.

 

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya-Teia Moner (MIT), el primer equipament d’aquestes característiques al nostre país, està ubicat a la masia de Can Falguera  (S. XIV) i neix de la iniciativa de la prestigiosa i reconeguda titellaire, creadora polifacètica, Teia Moner. Ella mateixa encapçala la Cooperativa Cultural Teia Moner SCCL, entitat que gestiona el MIT a través d’una concessió demanial atorgada per l’ajuntament vallesà, que és el titular de l’edifici. El moviment titellaire al nostre país genera una riquesa que requereix ser custodiada, catalogada, interpretada i exhibida per il·lustrar-nos sobre com la imaginació popular i erudita enfoca la realitat als escenaris des del punt de vista plàstic. Aquesta és la raó de ser del MIT.

 

Comparteix aquest contingut