L’Ajuntament obté la cessió d’ús de la Comanda Templera per un període de 50 anys
15/3/2023
L’objectiu és emprendre la recuperació arquitectònica i històrica d’aquest espai patrimonial tant important per al nostre municipi
Ahir es va signar un conveni de cessió d’ús de la Comanda Templera de Santa Magdalena entre la propietat i l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans amb una durada de 50 anys. L’objectiu d’aquesta acció és la recuperació arquitectònica i històrica d’aquest espai patrimonial tant important per al nostre municipi, havent-se de fer càrrec l’Ajuntament de les despeses de manteniment i recuperació seguin les indicacions del Pla Director de la Comanda Templera. L’Ajuntament anirà fent intervencions en diferents fases i segons disponibilitat pressupostària per anar recuperant i documentant la Comanda.
Cal recordar que la Comanda Templera de Palau-solità i Plegamans, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional, estava formada per un conjunt d’edificis: l’església, el pati d’armes, i un molí, envoltats d’un mur. Té un gran valor històric com a mostra representativa i tipològica de l’arquitectura religiosa dels Templers a Catalunya.
En el conveni signat ahir, fruit d’una bona negociació, es preveu que l’Ajuntament respecti les edificacions no catalogades que no són objecte de cessió d’ús. En relació al pla d’usos, es crearà una comissió mixta de treball on s’hagi de tenir en compte les necessitats i tenir els consensos amb la propietat.
A l’acte de signatura hi van participar l’alcalde, Oriol Lozano Rocabruna, la regidora de Patrimoni, Eva Soler, i els propietaris de la finca.
La regidora de Patrimoni, Eva Soler, ha destacat “la importància de recuperar aquest bé patrimonial tant important pel municipi i que explica la nostra història i la importància que va tenir a Palau-solità i Plegamans a l’època”.
L’alcalde, Oriol Lozano Rocabruna, va afegir que “recuperar el patrimoni és recuperar la nostra identitat cultural i històrica. El patrimoni és un eix fonamental per explicar a la ciutadania el que tenim i convidar als visitants que no el coneixen a venir a la vila”.
Actuacions diverses al llarg dels anys
La Comanda ha estat objecte de moltes actuacions al llarg del temps. Es té constància de diverses campanyes arqueològiques i restauracions per part de l’Ajuntament. Tanmateix, en els darrers anys l’estat de conservació de l’edificació ha empitjorat molt. Des de l’any 2021, l’Ajuntament adquireix el compromís de buscar recursos econòmics per dur a terme les actuacions de reparació necessària i contacta amb la Diputació de Barcelona per elaborar un Pla Director del conjunt arquitectònic i patrimonial.
A inicis del 2023 la Diputació de Barcelona fa entrega a l’Ajuntament del Pla Director de la Comanda Templera, que recull les diferents fases que cal executar per consolidar i posar en valor aquest edifici històric del nostre municipi. En el compliment d’aquest compromís, i ja amb el conveni de cessió d’ús signat, l’Ajuntament emprendrà les actuacions de consolidació amb caràcter d’urgència de la Comanda Templera, amb el cofinançament d’una subvenció atorgada per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La Comanda Templera, construïda l’any 1119, és una mostra representativa i tipològica de l’arquitectura romànica religiosa dels Templaris a Catalunya. L'ermita forma part de les primeres comandes del Temple a Catalunya, la de Palau del Vallès. L'any 1171 era considerada com a una de les comandes més poderoses. Al llarg de la seva existència sempre ha tingut renom i fama de poder i riquesa. L’any 1581 és la data més antiga a que es fa referencia a la capella de Santa Magdalena que es construeix dins del recinte del convent. A finals del segles XVII els feligresos, davant la devoció a la Santa, li dediquen l'ermita.
Comparteix aquest contingut