Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El ‘Dia Mundial Titellaire’ se celebra el 21 de març a Palau-solità i Plegamans

#Cultura

16/3/2023

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya (MIT) acollirà una diada sencera d’actes

 

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya (MIT) de Palau-solità i Plegamans organitza una diada farcida d’actes, tots gratuïts i d’accés lliure, per celebrar el Dia Mundial Titellaire, el proper dia 21 de març, que servirà per promoure aquesta modalitat escènica i el mateix museu, l’únic del gènere al nostre país, que es va inaugurar fa poques setmanes, el novembre de l’any passat.

 

Podeu veure tots els actes programats aquí.

 

El Dia Mundial Titellaire va ser decretat l’any 2003 per la Unió Internacional del Titella (UNIMA), que tenia com a objectiu convertir la diada en una eina real per a la promoció de l’art del titella i per tal d’unir els amants del titella i es celebra a les delegacions de què disposa arreu del mon. Enguany, el tema que UNIMA Internacional proposa per a la diada és La crida del bosc: “La imaginació d'una crida o d'una fugida, o simplement la recerca d'un refugi on el lloc de les llegendes, els mites i els contes ens conviden a sentir i recórrer els camins del bosc per trobar clarianes, fonts i frescor”.

 

Prèviament al Dia Mundial Titellaire, la setmana abans, els alumnes de les escoles de primària de la vila han construït titelles amb elements naturals del bosc, algunes de les botigues de la vila han decorat els seus aparadors amb motius relacionats amb els titelles (es podran veure del 13 al 26 de març), alguns edificis institucionals locals s’han decorat amb titelles i el Forn Pastisseria Corominas de Palau-solità i Plegamans ha treballat en l’elaboració del dolç Titella del MIT, creat especialment per a la jornada.

 

La jornada del 21 de març s’iniciarà a 9.30 h del matí amb la inauguració de la diada al MIT, a càrrec de la seva directora, Teia Moner, i l’alcalde de Palau-solità i Plegamans, Oriol Lozano Rocabruna, que anirà seguida de la presentació del dolç Titella del MIT. A les 10 h es podrà visitar l’exposició instal·lada a l’entorn natural del museu vallesà i els alumnes de les escoles hauran de trobar els titelles que han elaborat al llarg de la setmana i que estaran integrats a l’entorn.

 

En aquest mateix entorn natural, de caràcter boscós, hi haurà disseminats fins a cinc escenaris improvisats on, a partir de 11.30 h s’hi representaran 5 microespectacles a càrrec de companyies referents de l’àmbit titellaire del nostre país com Rocamora Teatre, Cia. La Casa Blava, Companyia La Sola, Titelles Vergés i la companyia brasilera Juliana Notari. El matí es tancarà amb un dinar de germanor amb la participació de titellaires vinculats a UNIMA.

 

Més actes a la tarda

La tarda (16h) s’obrirà al MIT amb una xerrada, seguida d’un col·loqui a càrrec d’Anna Valls, directora del Museu d’Arts Escèniques (MAE), sobre el patrimoni titellaire i el nou MAE. Una hora més tard (17h) es presentarà, també al MIT, l’Associació Marioneta i Teràpia de Catalunya, que té la seva seu al mateix equipament. El teatre municipal de Palau-solità i Plegamans acollirà l’espectacle de titelles per adults Bostikianes (18h), a càrrec de la companyia Produccions Maria Palomo (Ariadna Martí i Laura Guiteras) i en acabat, els qui ho desitgin es poden afegir al recorregut que es farà per les botigues del poble, per tal de poder procedir a una votació que es farà a través d’un codi QR que figurarà a cada aparador i així triar el millor dels concursants.

 

La jornada es clourà a les 20 h a la plaça de la Vila, amb la lectura del manifest del Dia Mundial del Titella d’enguany, a càrrec del meteoròleg de TV3, Eloi Cordomí, resident a Palau-solità i Plegamans, i del visionat d’un vídeo realitzat de manera col·laborativa per titellaires d’arreu del món. El manifest del 2023 és obra de la historiadora, investigadora i docent txeca de l’àmbit dels titelles Nina Malíková.

 

El primer museu dels titelles de Catalunya

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya-Teia Moner (MIT), el primer equipament d’aquestes característiques al nostre país, està ubicat a la masia de Can Falguera (S. XIV) i neix de la iniciativa de la prestigiosa i reconeguda titellaire, creadora polifacètica, Teia Moner. El moviment titellaire al nostre país genera una riquesa que requereix ser custodiada, catalogada, interpretada i exhibida per il·lustrar-nos sobre com la imaginació popular i erudita enfoca la realitat als escenaris des del punt de vista plàstic. Aquesta és la raó de ser del MIT.

Comparteix aquest contingut