Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Commemoració de la Diada de l’11 de setembre

#Alcaldia

11/9/2023

Palau-solità i Plegamans ha celebrat aquest matí la Diada Nacional de Catalunya a la Plaça Onze de Setembre.

Abans de l’inici de l’acte s’ha fet un sentit minut de silenci en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol que ha sacsejat el Marroc.

 

L’acte institucional, festiu i obert a la ciutadania, s’ha iniciat amb el lliurament i la hissada de la senyera què ha donat pas a l’Ofrena floral de la Corporació Municipal en Ple i de les entitats, associacions i partits polítics davant el monument a Rafael Casanova. Han participat una trentena d’entitats, a més de les formacions polítiques d’Esquerra Republicana i Jovent republicà de Catalunya, Partit dels Socialistes de Catalunya, Junts per Palau-solità i Plegamans, Sumar en Comú Podem i CUP Candidatura Unitat Popular.

 

Els parlaments han anat a càrrec de l’alcalde Oriol Lozano Rocabruna i l’Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans.

 

L’alcalde ha reivindicat l’esperit de la Diada, “més que una simple efemèride històrica, representa l'esperit de la nostra terra i la nostra lluita per la llibertat, la democràcia i els drets fonamentals.” I referint-se a Palau-solità i Plegamans, “podem estar orgullosos de la nostra història i de la nostra gent. Som una comunitat diversa i acollidora, on la convivència i la solidaritat són valors fonamentals. La nostra riquesa cultural i el nostre entorn natural són un tresor que hem de protegir i preservar per a les generacions futures.”

 

En el seu parlament, l’alcalde ha volgut referir-se a l'amnistia com “una demanda justa i necessària que busca fer justícia a aquells que van ser represaliats pel seu compromís amb la llibertat i la democràcia. La justícia i la reconciliació són passos fonamentals per avançar com a societat i construir un futur millor per a tothom.”

 

Finalment Oriol Lozano ha ressaltat que en la Diada, “celebrem la nostra història i la nostra identitat, però també recordem els reptes que tenim davant nostre. Com a comunitat, podem superar-los treballant junts i defensant els valors que ens defineixen com a poble. Junts, aconseguirem un futur més just i lliure per a tothom.”

 

El parlament de l’Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans pronunciat pel seu president en Jordi Pujol Lozano, ha posat en valor el paper de “les entitats culturals i el teixit associatiu del nostre país; on es fonamenta la gènesi de la nostra cultura i identitat. Les entitats són fonamentals en la integració de persones nouvingudes i en la promoció i la defensa dels valors que ens defineixen com a catalans; és a través d’aquest teixit format per persones anònimes, segle rere segle, que perviu la nostra identitat.”

 

Tot l'acte ha estat accessible en Llengua de Signes Catalana (LSC).

 

A continuació l’Escola Municipal de Música ha interpretat la cançó “País Petit” i ha acompanyat la tradicional Ballada de la Sardana a càrrec de l’Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans.

Després de la lectura d’un poema per en Ramon Tolosa s’ha tancat l’acte amb el Cant dels Segadors cantat per tot el públic assistent.

 

Entitats Participants

Aquest any han participat 36 entitats, col·lectius i partits polítics:

Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, Associació Pessebrista de Palau-solità i Plegamans, Fundació Folch i Torres, Amics de la Música Clàssica de Palau-solità i Plegamans,  Haribala ONG,  Taller de les Arts, Casal de la Gent Gran, Agrupació Teatral La Nova Gresca,  Candombe Bantú, Assemblea Nacional de Catalunya,  Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans,  Federación Andaluza de Comunidades, Associació Cabres i Vaques,  Les Bufanderes, Associació de Comerciants, Associació Dones x les Dones, Associació Els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, Associació d'Amics de Josep Martí i Cristià, Penya Barcelonista de Palau-solità i Plegamans, Consell Local per a la República, Centro Cultural Andaluz, ACB Palau - Atlètic Club Bàsquet Palau-solità i Plegamans, Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans,  Club Futbol Sala Palau-solità i Plegamans 2007, Associació teatral Farrigo-Farrago, Tren de Palau, Colles de Ball de Gitanes, Associació de Bitlles Catalanes "Va-tornem'hi", Associació Cultural Palau Medieval, Associació Cultural Qu4trepins, Hoquei Club Palau-solità i Plegamans, CUP Candidatura Unitat Popular, Sumar en Comú podem, Junts per Palau-solità i Plegamans, Partit dels Socialistes de Catalunya, Jovent republicà i Esquerra Republicana de Catalunya.

Comparteix aquest contingut