Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Mesures i consells per la protecció de la calor

#Salut Pública

9/7/2024

El Departament de Salut ha impulsat una campanya centrada en la prevenció dels efectes negatius de les onades de calor

 

Com cada any, des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, coincidint amb l’arribada de les altes temperatures es posa el focus en la prevenció i la conscienciació per minimitzar els efectes negatius que puguin causar, com la deshidratació, cops de calor, exposició al sol, cremades solars, etc.

 

En línia amb la campanya llançada pel Departament de Salut, i que porta per títol “Més llesta que la calor”, es destaquen 6 grans consells:

  • Beu aigua sovint, encara que no tinguis set
  • Evita sortir a l’exterior durant les hores de màxima calor
  • Roman en espais climatitzats
  • Tingues cura dels infants i de la gent gran
  • Porta roba lleugera i gorra o barret
  • Aplica’t protector solar

Dels sis grans consells, els més importants són beure aigua sovint i evitar sortir a l’exterior durant les hores de més calor. És crucial cuidar els infants, persones grans (a partir de 75 anys), embarassades i aquells que treballen a l'aire lliure, assegurant-se que es mantinguin hidratats, en espais frescos i evitant el sol directe durant les hores més caloroses.

 

L’Atenció Primària adverteix que l'excés de calor pot agreujar malalties cròniques, provocar deshidratació i esgotament, i, en casos extrems, un cop de calor que requereixi atenció mèdica immediata (061 Salut Respon).

 

A l’aire lliure, es recomana portar gorres, roba lleugera i de colors clars, caminar per l’ombra i utilitzar espais públics climatitzats. A casa, cal tancar les persianes on toca el sol, obrir les finestres al vespre, utilitzar ventiladors o aire condicionat (a 26 °C), i aplicar crema solar de forma regular. No s’ha de deixar infants, persones fràgils o mascotes en cotxes tancats durant les hores de més sol.

 

Podeu consultar CanalSalut per ampliar aquestes recomanacions.

 

Refugis climàtics a Palau-solità i Plegamans

 

A banda, el Pla d’emergència municipal incorpora accions concretes per minimitzar els efectes de calor. El més destacable és la incorporació de diversos espais públics com a refugis climàtics: l’Espai Jove l’Escorxador, la Biblioteca l’Alzina, la Sala Polivalent i la Torre Folch.

Comparteix aquest contingut