Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Viu la Festa Major 2024 a Palau-solità i Plegamans del 28 d’agost al 2 de setembre

#Cultura
#Festes

10/7/2024

Entre l’oferta musical destaquen els concerts nocturns de Las Que Faltaband, 31 FAM i Miquel del Roig, i d’Els Amics de les Arts, el dilluns 2 de setembre, dins del programa de la Festa Major Petita

 

L’encesa de l’Ajuntament i la presentació de l’himne de la Festa Major, són algunes de les novetats

 

A finals d’agost torna la Festa Major de Palau-solità i Plegamans, que se celebrarà del dimecres 28 d’agost al dilluns 2 de setembre. El programa de 2024 torna a ser fruit del Procés Participatiu de Festa Major, format per representants de diverses entitats del municipi i pel Mulla’t; espais de participació ciutadana.

 

L’acte de presentació a les entitats es va dur a terme dimarts 9 de juliol, a l’Auditori de la Masia de Can Cortès, per tal de fer públic el cartell principal de la Festa Major i donar conèixer el programa d’activitats.

 

Enguany, el programa compta amb una desena d’activitats més que l’edició anterior i algunes sorpreses i novetats com l’estrena de la peça musical de Festa Major. Per primera vegada, la Festa Major comptarà amb un himne que es presentarà després del pregó. Aquesta peça musical l’ha composat Xevi Capdevila, un dels creadors de la música del Guirigall. Coincidint amb l’encesa de l’Ajuntament, es presentarà el tema que sonarà de simultània amb la pirotècnia. Tot plegat serà just després del pregó, que anirà a càrrec del raper local Kovitch, divendres 25 a les 21 hores a la plaça de la Vila. “Ens fa molta il·lusió que enguany pugui ser aquest artista qui s’encarregui del pregó, és una aposta que tenim sobre la taula des de fa temps. Recuperar aquesta figura de la mà d’un talent local com ell, és tot un orgull”, va apuntar l’alcalde, Oriol Lozano.

 

A banda, responent a una demanda de la població, després de 30 anys de comptar amb l’Orquestra Meravella, enguany el tradicional concert de Festa Major anirà a càrrec de l’Orquestra Selvatana.

 

El cartell de la Festa Major

 

L’autora del Cartell de Festa Major d’enguany és Ruth López Torres, alumna de batxillerat de l’Institut Ramon Casas i Carbó, qui ha descobert la imatge juntament amb l’alcalde. La imatge d’enguany representa el teixit associatiu de la vila i les figures que el representen: entitats, associacions, música, i vilatans i vilatanes que fan possible, cada any, la Festa Major. Ells són la festa i, per això, són la imatge principal del cartell. La noia, que representa el nexe d’unió, està asseguda tocant la gralla (l’instrument tradicional de la cultura catalana) i acompanya a gegants, capgrossos, sardanistes, castellers i diables; elements fonamentals de la celebració.

 

Seguint la línia dels darrers anys, per realitzar el cartell es va obrir un concurs entre l’alumnat del batxillerat artístic de l'Institut Ramon Casas i Carbó. D’entre totes les obres, es van presentar una vintena seleccionades per part del professorat. Cada concursant podia presentar una sola obra i havien de ser originals i inèdites.

 

10 anys de Festa Major en imatges

 

Enguany, una altra de les novetats és l’exposició fotogràfica dels 10 anys de Festa Major. La mostra comptarà amb una minuciosa selecció de fotografies de Miquel Monfort, qui ha retratat la festa des de fa una dècada. L’exposició s’inaugurarà el primer dia de Festa Major i es podrà visitar durant tot el mes de setembre a la Biblioteca l’Alzina.

 

Música per a tots els gustos

 

Entre la variada oferta musical destaca l’actuació del grup Las Que Faltaband, dijous 29 a les 00 h, i 31 FAM, divendres 30 a les 00 h. També s’han previst actuacions d’alguns discjòqueis referents del panorama musical català com Dj Hochi, Dj Nàtura i Dj Trapella. Alhora, amb la voluntat de promoure el talent local també formen part de la programació nocturna els de músics Dj Martí Ribalta, la Dj Anna Ibarz i el Dj Alex Argemí. Totes aquestes actuacions es faran a l’Espai Barraques El Corral.

 

A més, dilluns 2 de setembre, com cada any, s’ha preparat la Festa Major Petita amb el concert familiar Reagge per Xics a les 11 h, els Amics de les Arts a les 20 h, i Miquel del Roig a les 23 h; com a actes més destacats.

 

Les entitats culturals, protagonistes de la Festa Major

 

Pel que fa a les activitats de cultura popular cal destacar el “sopar de duro” del dijous; la Ballada de Sardanes d’inici de Festa Major, el divendres, amb la Cobla dels Lluïsos de Taradell; la trobada de gegants i capgrossos, divendres a partir de les 19 h als jardins de Can Cortés; les “matinades” del dissabte; la tarda castellera amb els castellers de Caldes, aquell mateix dissabte a les 18 h a la plaça de la vila, amb la participació dels capgrossos de Mataró i els Minyons de Terrassa; i l’empalmada, diumenge 1 a les 6 h.

 

Els actes de foc tindran lloc amb el Correfoc Gran, dissabte, i el Correfoc infantil el diumenge.

 

A més, com a acte cultural previ, dimecres 28 s’ha previst un taller de castellers i assaig obert posterior, a càrrec de la colla dels Escaldats de Caldes.

 

Gràcies al procés participatiu d’entitats i el Mulla’t, el diumenge 1 de setembre s’ha programat la Festa del Confetti. Serà a l’Espai Barraques El Corral, a partir de les 00 h amb concert de Músics de carrer (tribut a Txarango), Dj Alex Argemí i Djs Petardeo Ketarreo. 

 

“Un dels trets diferencials de la Festa Major de Palau-solità i Plegamans és que són les mateixes entitats de cultura popular les que lideren la festa. Aquesta és la clau de l’èxit”, va dir Eva Soler, regidora de Cultura, durant la presentació. “A més, enguany no només han participat en el procés de decisió les entitats culturals sinó també les entitats d’altres àmbits”, va destacar.

 

Programació variada pel públic familiar a El Pati

 

L’espai central per a les famílies durant la Festa Major tornarà a ser El Pati, a l’escola Folch i Torres. Espectacles, tallers i molt més ompliran aquest espai, convertint-se en l’eix central de les propostes familiars. La programació d’El Pati s’inaugurarà divendres 30 amb l’actuació de pallassos i circ a càrrec de Cia. Bucraá Circus, a partir de les 22 h a la plaça de Ca l’Estruch.

 

Les activitats infantils començaran abans d’aquesta inauguració, el dimecres 28 amb la projecció de la pel·lícula “Guardiana de dracs”, a les 21 h a la plaça de la vila. I seguiran amb el concert familiar “Amb ganes de gresca”, a càrrec de Cia. Rikus Espectacles, a l’Espai Barraques El corral, divendres 30 a les 11 h. Per tant, cada dia de la Festa Major comptarà amb propostes destinades al públic infantil.

 

A la Festa Major, No tot s’hi val!

 

Del 29 d’agost al 2 de setembre s’instal·larà, a l’Espai de Barraques El Corral, la Karpalila, que oferirà informació i assessorament sobre la prevenció i erradicació d’actituds i agressions masclistes i LGTBIfòbiques.

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans -a través de la Regidoria d’Acció social, Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBI+- treballa un any més per garantir a totes les persones del municipi una Festa Major inclusiva i lliure de violències  masclistes i LGTBIfòbiques.

 

Horaris de la Karpalila

- Dijous 29 i divendres 30, de 23.30 a 5.30 h

- Dissabte 31, de 23 a 6.30 h

- Diumenge 1, de 23 a 5.30 h

- Dilluns 2, de 19.30 a 2.30 h

 

Recordeu que teniu també a la vostra disposició:

El telèfon 900 900 120- Línia d'atenció contra la violència masclista de l’Institut Català de les Dones. Aquest servei és gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l'anglès, el francès, l'alemany, l'italià, el rus, l'àrab, el romanès, el croat i el xinès.

El telèfon 112 – emergències. Aquest servei és gratuït i funciona les 24 hores del dia, durant tots els dies de l’any.

 

Concurs d’Instagram

 

Podrà participar qualsevol persona que publiqui una fotografia a través de la xarxa social Instagram. Caldrà que segueixi i mencioni el perfil @fmpsip, i etiqueti la fotografia amb el hashtag #fmpsip i el hashtag d’algun dels tres temes proposats.El període de participació serà la durada de la Festa Major: del 28 d’agost a les 19 h fins al 2 de setembre a les 00 h. 

 

Els tres temes són:

Activitats infantils

hashtag #fmpsipInfantil

Activitats culturals

hashtag #fmpsipCultura

Activitats de nit

hashtag #fmpsipNit

 

El Premi #fmpsipInfantil serà una visita gratuïta al MIT i a la Fundació Clos per a tota la unitat familiar; el Premi #fmpsipCultura serà un abonament de temporada de la programació estable de teatre, música i dansa de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans; i el Premi #fmpsipNit serà un sopar en un restaurant de la vila per a dues persones.

 

Els/les guanyadors/es seran publicats a través d’Instagram, i notificats via missatge directe a partir del 18 de setembre. El concurs quedarà desert en el cas que els guanyadors no contactin amb l’organització passats 15 dies hàbils després d’haver-los anunciat. 

 

APP de la Festa Major 2024

 

La Festa major tindrà la seva APP per dispositius mòbils, l’aplicació de la Festa Major 2024.

 

A l’App, que porta per nom “FM PSIP”, hi trobareu tota la informació de la festivitat en temps real i actualitzada. Així, des de l’aplicació s’hi pot consultar el programa d’activitats i realitzar la reserva d’entrades.

 

Les Xarxes Socials de la Festa Major

 

Instagram i X: @fmpsip

Accediu aquí al vídeo de la Festa Major 2023.

El programa de la Festa Major 2024 es repartirà en format físic a tots els domicilis la última setmana de juliol.

Accediu aquí a l'acte de presentació del programa de Festa Major 2024.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats

Comparteix aquest contingut