Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Ple aprova provisionalment la congelació de la majoria d'impostos i taxes al 2016

#Economia
#Plens

30 d'octubre de 2015

El Ple Municipal Ordinari celebrat ahir, 29 d'octubre, ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals de l'any 2016, que són les que regulen els impostos i taxes de l'Ajuntament. La proposta presentada pel regidor d'Economia, Marc Sanabria, va sortir endavant amb els vots favorables (10) de l'equip de govern (PSC, CiU i Ganemos Palau). Quant als vots de l'oposició, es van abstenir els grups C's (2), ERC (1), ICV (1) i el regidor no adscrit Miquel Truyols (1). La CUP (1) i el PP (1) van votar-hi en contra.

 

Les ordenances fiscals se sotmetran ara a un període d'exposició pública en el que es poden presentar al·legacions. Durarà 30 dies hàbils a partir de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), el 5 de novembre.

 

Congelació, excepció i novetats

 

"Es congelen la majoria d'impostos i taxes per no incrementar la pressió fiscal a les famílies però alhora es vol mantenir la capacitat econòmica i la liquiditat de l'Ajuntament", va manifestar Marc Sanabria en presentar la proposta del govern. A grans trets, es congelen gairebé totes les taxes i els impostos, excepte l'IBI (Impost de Béns Immobles), en el que es modifica el tipus impositiu. A més, al 2016 es podrà pagar l'IBI en 4 fraccionaments (març, juny, setembre i desembre), quan fins ara eren 3.

 

El tipus impositiu de l'IBI s’ha hagut de tocar per mantenir els ingressos i queda fixat al 2016 per a totes les propietats urbanes en el 0,529%. Això implica que baixarà l'import del rebut per a unes 5.000 propietats i pujarà lleugerament per a unes 2.700, sempre respecte a l'any 2015. Les finques amb característiques especials i rústiques mantenen els seus tipus específics. També s'introdueix una nova bonificació en l'IBI, del 50% durant 3 exercicis, per als immobles on s'instal·lin voluntàriament sistemes d'aprofitament d'energies renovables.

 

Entre les novetats aprovades respecte a les taxes i els impostos, s'hi compta una nova bonificació sobre l'IAE (Impost d'Activitats Econòmiques) per a les empreses "que incrementin de forma destacada la plantilla de treballadors amb ocupació de qualitat, amb contractes indefinits i fixes", va destacar Sanabria. A més, es crea una nova taxa que grava els caixers automàtics d'entitats financeres. Hauran de pagar 196,89€ per caixer i any. Els grups de l'oposició van mostrar satisfacció per la introducció d'aquesta nova taxa però van criticar que l'import sigui baix. "Aquest any s'ha hagut de fer així perquè està inclosa dins l'ordenança que regula l'ocupació de la via pública i estableix un preu per metre quadrat d'ocupació -uns 1,3m2 segons serveis tècnics-", va respondre Sanabria, deixant la porta oberta a regular-ho de forma diferent de cara al 2017.

 

Es poden llegir més detalls sobre l'IBI i les novetats a les ordenances fiscals en aquest enllaç: 'El govern proposa la congelació de taxes i impostos, excepte l'IBI, que es vol modificar'.

 

Debat

"En aquest Ajuntament no se li denega a ningú l'ajuda que demana o les bonificacions a les que té dret si compleix amb les condicions i el barems", va respondre Sanabria davant diverses crítiques dels grups de l'oposició relatives a les dificultats que pot passar la ciutadania a l'hora de pagar els impostos i les taxes municipals.

 

A grans trets, l'IBI va centrar bona part de les intervencions dels grups de l'oposició, que van agrair l'actitud del regidor Sanabria per presentar-los la proposta del govern sobre les ordenances fiscals amb tres setmanes d'antelació i per l'accessibilitat a l'hora d'aclarir dubtes. Ara bé, va haver-hi matisos, ja que alguns van expressar que tres setmanes no era temps suficient i que se'ls podia haver convidat a les converses abans que els tres grups de l'equip de govern consensuessin una proposta. "Vaig enviar-la 10 minuts després que l'acordés el govern. (...). Si creuen que tres setmanes han estat insuficients, mirarem de variar la fórmula l'any vinent", va respondre el titular d'Economia.

 

Per grups, Jordi Plaza, d'ERC, va expressar que no celebren "que al 2016 s'augmenti l'IBI en algunes finques urbanes". Va recordar, però, que l'Ajuntament està a l'espera de la revisió dels valors cadastrals i va mostrar-se esperançat en el fet que algunes finques rústiques puguin passar a ser urbanes de cara al 2017. "Esperem que aleshores es pugui rebaixar el tipus impositiu per compensar la pujada que es fa al 2016".

 

Jordi Méndez, de la CUP, va denunciar que "no ha existit voluntat de cercar consens". "La proposta és continuista respecte a la de l'any passat", va continuar. Entre els punts pels quals va defensar el seu vot negatiu va citar l'augment de l'IBI "en els valors cadastrals més baixos i la rebaixa per als més alts". "Per mantenir el volum d'ingressos de l'Ajuntament, hi ha alternatives que no sabem si es tenen en con sideració", va afegir. "Esperem que l'any que ve puguem treballar amb més antelació i arribar a alternatives amb un major consens", va dir.

 

Àngels Marcuello, d'ICV, va qüestionar que es congelin les taxes i els impostos: "L'IPC acabarà aquest any en -1,7%. Deixar els imports iguals que al 2015 és insuficient perquè en realitat s'augmenta la càrrega fiscal". Va reclamar que s'avanci "en tenir un model de tarifació social per garantir els serveis a qui no els pot pagar i que aportin els que sí ho poden fer". Ara bé, es va mostrar comprensiva en "la dificultat de quadrar els números per l'asfíxia que l'Estat provoca als Ajuntaments, la crisi i la petició de drets per part de la ciutadania, cosa que és positiva però difícil quan altres administracions no fan els deures".

 

Mercedes Rodríguez, del PP, va criticar especialment que "2.740 famílies veuran el rebut de l'IBI incrementat per una pujada que fa una discriminació segons el valor cadastral". "S'omplen la boca sobre ajudar a famílies amb escassa capacitat econòmica però es queden immòbils", va etzibar als grups de l'equip del govern. Va reclamar també una bonificació per a vehicles elèctrics. Va expressar, però, satisfacció per la bonificació en l'IAE, si bé va dir que "queda molt camí per recórrer per ajudar a autònoms i pimes".

 

El regidor no adscrit Miquel Truyols va celebrar el fraccionament de l'IBI en 4 terminis i va recordar algunes de les bonificacions. Com a mostra de comprensió amb l'equip de govern va afirmar que "cal tirar endavant el dia a dia de l'Ajuntament però es poden estudiar possibles millores en el futur immediat, com ajudes tributàries per als més vulnerables". Va esmentar també la possibilitat de crear impostos per als pisos buits.

 

Marc Sanabria va insistir en el fet que l'Ajuntament atorga ajudes i bonificacions per diversos conceptes, especialment per situacions familiars i econòmiques si es compleixen els requisits. "Si demanen rebaixar impostos i taxes, haurien d'assenyalar també quines retallades fem en serveis i inversions", va reblar. "Els ingressos –va continuar- són els que són, necessaris fer els pressupostos i tenir despesa". Va fer una resposta especial a la crítica feta pel PP en relació a l'IBI: "La discriminació la va fer el govern de l'Estat quan va obligar a pujar un 6% l'IBI a tot Espanya, fent que els ajuntaments baixessin l'IBI per compensar el fort cop que va suposar per les famílies. Ara deixa d'estar en vigor i hem buscat la fórmula per igualar els tipus sense que això impliqui un descens dels ingressos a l'Ajuntament". Jaume Oliveras (CiU), company de Sanabria (PSC) al govern, va entrar al debat en aquest mateix sentit i per respondre les crítiques del PP.

 

El grup de Ciutadans (C's) no va intervenir en aquest debat.

 

Es pot escoltar l'àudio sencer del Ple del 29 d'octubre enregistrat per Ràdio Palalu.

Comparteix aquest contingut