Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

S’inaugura la Torre Folch de Palau-solità i Plegamans com a viver cultural

#Torre Folch

18 d'octubre de 2021

L’acte institucional va comptar amb els parlaments de l’alcalde, Oriol Lozano, i de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga

 

La inauguració de la Torre Folch de Palau-solità i Plegamans com a viver cultural es va fer aquest diumenge 17 d’octubre, amb un acte institucional que va comptar amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; amb l’alcalde, Oriol Lozano; el diputat del Parlament de Catalunya, Juli Fernández; la regidora de Cultura, Eva Soler; membres de la Fundació Folch i Torres i familiars d’en Josep Maria Folch i Torres; diversos regidors i regidores de l’Ajuntament, a més de personalitats de la cultura de la vila.

 

A la tarda, la Torre Folch es va obrir al públic amb l’exposició “En Massagran: mes d’un segle d’èxit”, que comptà amb la curadoria de la Fundació Folch i Torres i amb l’actuació del Quintet de Metalls. Solistes de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

 

Durant l’acte d’inauguració, l’alcalde Oriol Lozano va destacar que la rehabilitació de la Torre Folch ha quedat “espectacular”, un fet que “fa moltíssima il·lusió” a l’Ajuntament.

 

“El patrimoni cultural de la nostra població és imprescindible i és un goig tenir-lo, de manera que quan vam arribar al consistori vam decidir tirar endavant aquesta rehabilitació”, va afegir Lozano, que també va voler deixar clar que “sense les entitats culturals del municipi la cultura seria impossible a Palau-solità i Plegamans”.

 

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va afirmar que “ha quedat una rehabilitació preciosa, i a mi m’ha fet retornar a la meva infantesa, amb espais meravellosos”. Seguidament, va apel·lar directament a les entitats de la vila: “Estic segura que sabreu treure el màxim profit d’aquest magnífic espai i els recursos que tindreu a la vostra disposició, ja que l’objectiu és fer créixer els vostres projectes, que faran créixer les vostres entitats i, en conseqüència, el nostre poble i la cultura de tots”.

 

Alhora, la consellera va recordar que “la cultura no es fa mai sola, la fem entre totes i entre tots, amb criteri i comunitat, i encomanant la vostra estima per la cultura des de la gestió i programació fins a la creació”. Finalment, Garriga va acabar la seva intervenció agraint a la família Folch i Torres la cessió de la Torre i dels seus jardins perquè se’n faci un ús públic: “Gestos com aquest, pensant en el bé comú, s’han de destacar, agrair i aplaudir”, va concloure.

 

Tant al matí com a la tarda, les persones que es van apropar a la Torre Folch, van poder veure els diferents espais que s’han creat: Punt d’informació i recepció, la Tralla Espai Co working, la Terrassa de  Can FolchSala Lària de treball comúSala Patufet de reunionsEspai Massagran. L’alcalde, Oriol Lozano i la conseller, Natàlia Garriga, van descobrir una placa commemorativa de la inauguració d’ahir a la façana de la Torre Folch.

 

Nou espai cultural

Durant l’acte d’inauguració es va insistir que la Torre Folch és ara un nou espai cultural que donarà suport a les entitats culturals de la vila i que oferirà una programació cultural. El punt fort d’aquest projecte és la proposta de creació d’un centre de suport a les Entitats, dotant així al municipi d’un espai de recolzament centralitzat i especialitzat. S’ofereix un servei de cessió d’espais, acompanyament a la producció de les activitats, formació continuada i suport a la comunicació.

 

A més l’edifici compta amb un espai polivalent que està pensat per a fer exposicions, que es preveuen fer de forma trimestral, i també per a xerrades i converses dinàmiques. D’altra banda es podran fer activitats de petit format al jardí.

 

L’objectiu és oferir una programació d’activitats culturals plural, estable i de qualitat. Per tal de garantir l’accés a la cultura a tots els públics es proposa plantejar una programació intergeneracional, dirigida tant al públic familiar, com a joves i adults.

 

El plantejament és realitzar cicles de conferències generats per les entitats en torn als seus interessos Dia de les lletres, conferències literàries de la mà de la Fundació Propostes Documentals.

Comparteix aquest contingut