El Festival Fancon fa de Palau-solità i Plegamans la capital de l'oci alternatiu aquest setembre
3 de juliol de 2015
La cita per als amants del món de la fantasia, la ciència-ficció i la cultura 'friqui' està fixada per als dies 4, 5 i 6 de setembre
Palau-solità i Plegamans torna a ser l'epicentre de l'oci alternatiu amb la celebració del Festival Fancon, que tindrà lloc els dies 4, 5 i 6 de setembre. Amb vocació d'atreure públic de tot arreu i d'inquietuds diverses, és l'únic esdeveniment vinculat al món fan que aplega les múltiples aficions que sovint es defineixen com a alternatives o 'friquis'. L'organització espera millorar l'èxit de l'any passat, quan es calcula que unes 2.000 persones van visitar Fancon, algunes d'elles provinents d'altres zones d'Espanya i d'Europa.
Hi haurà activitats per a tots els públics, de múltiples disciplines: jocs de taula, videojocs, rol en viu, cinema, còmic, miniatures, otaku o cultura asiàtica, recreacions històriques, lluita lliure, música... Tot plegat combinat amb una fira d'associacions, empreses i professionals que es dediquen a algun sector vinculat a l'oci alternatiu, des d'editorials i productores fins a il·lustradors. Ara bé, Fancon s'orienta també al públic no especialitzat, incloent-hi infants i famílies.
Marc Sanabria, regidor de Joventut de l'Ajuntament, destaca com a virtut del festival el fet que "Fancon es basa en l'oci alternatiu, pioner i nou, que fomenta les relacions personals en una societat molt individualista". Sanabria, a més, especifica que "no és només per a joves, inclou atractius lúdics, festius i culturals que transcendeixen aquesta franja d'edat". Per últim, el regidor posa l'accent en el fet que la fira de companyies i entitats "incentiva l'economia perquè proporciona contactes i oportunitats". Pak Gallego, empresari, subscriu les paraules de Sanabria: "Els jocs de taula estan en fase de creixement perquè socialitzen". "És un sector amb moltes empreses petites i aquestes fires tenen moltíssima importància per als professionals", afegeix Gallego.
Activitats
Aquesta edició inclou força novetats respecte a la de l'any passat. Així ho han explicat els organitzadors en la roda de premsa de presentació, celebrada aquest dimarts. Adam Torrus, de l'entitat Fancon, n'avança algunes: "Un dels objectius és potenciar les activitats que van tenir més èxit al 2014, com el festival de curts i la presentació d'obres originals".
"El programa de cinema tindrà més força", subratlla Torrus. En aquest apartat, un dels reclams més importants serà Kung Fury, que es podrà veure al Teatre de la Vila. És un film suec que homenatja el cinema fantàstic dels anys 80 a través de la sàtira i que està tenint una àmplia repercussió a nivell mundial.
També s'afegeixen al festival recreacions històriques en viu que faran que els visitants viatgin a través del temps, a la II Guerra Mundial, a l'Edat Mitjana i als móns víking i romà. El públic es podrà submergir també en els universos de Star Trek i Star Wars, i gaudirà de "sorpreses", comenta Torrus. Altres novetats tenen a veure amb modificacions en activitats que ja es van celebrar al 2014. "Els concerts es faran al Castell de Plegamans i seran en format acústic", detalla Torrus, qui també explica que es faran canvis "en la lluita lliure o pressing catch i en els tornejos".
La resta de variacions afecta a les ubicacions. "Se centralitzen la majoria d'activitats a l'àrea on es troben els pavellons, la pista coberta annexa que s'inaugura aquest estiu i l'Institut Marinada", subratlla Joan Carles Tinoco, membre de Scolfling Club de Rol. És on s'ubicaran els estands d'empreses, professionals i associacions i on hi haurà "més de 80 taules de jocs". També s'hi faran les exhibicions de pressing catch, les activitats otaku i de cultura asiàtica, les recreacions històriques i les partides de rol de taula i d'estratègia. Amb tot, alguns atractius tindran lloc en altres ubicacions, com el Teatre de la Vila (festival de cinema fantàstic i de ciència ficció), el Castell de Plegamans (concerts i rol medieval), l'Institut Ramon Casas (rol en viu i terror psicològic) i la Sala Polivalent (videojocs).
Enllaços relacionats
Comparteix aquest contingut