Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Nou reconeixement al model de cogestió de l'Espai Jove l'Escorxador

#Joventut

23 d'octubre de 2015

El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals ha tornat a destacar el model de cogestió de l'Espai Jove l'Escorxador com a exemple a seguir. "És un referent dins l'àmbit de les polítiques públiques de joventut", assegura el resum que n'ha fet el Banc de Bones Pràctiques, ja que, segons aquesta plataforma: "És un model on les entitats juvenils col·laboren en la definició dels problemes i en el disseny de les polítiques, i decideixen sobre el funcionament i la programació de l'equipament".

 

Marc Sanabria, regidor de Joventut de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, afegeix que "la cogestió provoca que els i les joves tinguin una implicació plena amb tot el que es fa a l'Escorxador". Sanabria comenta que l'Espai Jove “ha rebut a 4.555 usuaris/es durant el darrer any". L'equipament es va inaugurar al 2008, complint amb les preferències expressades pels i les joves en un procés participatiu celebrat al 2005. És aquí on es va gestar el model de cogestió com l'idoni per a l'equipament, opció consolidada als pocs anys de la seva obertura i que continua plenament vigent com a òptima.

 

I és que la cogestió està al moll de l'os de tota l'activitat de l'Escorxador. "Els i les joves són decisius a l'hora de definir tot el què passa a l'equipament", sintetitza Sanabria. "Tenim la convicció que ha de ser així, perquè és aquest el col·lectiu que millor pot definir les accions que donin resposta a les seves necessitats", amplia el regidor.

 

La cogestió de l'Escorxador s'estructura en dos mecanismes bàsics. El primer és el Consell de Centre, on hi són presents amb veu i vot tres joves de la Federació la Descoordinadora i tres representants de l'Ajuntament. Cal dir, però que el Consell de Centre és l’espai de codecisió i resta obert a tota la població jove, que també tindria veu. El segon és el conveni de cogestió, què és l'eina de l'Organització Interna, en aquest document es defineixen els drets i deures i la metodologia de treball. A partir d'aquí es defineixen els projectes i les accions concretes del dia a dia, que s'avaluen per saber si responen als objectius previstos. Actualment, l'Espai Jove duu a terme 31 activitats, projectes o serveis, definits a partir d'aquest model de cogestió.

 

Avui ja fa 7 anys que l’equipament juvenil és un espai de convivència entre joves que associats i no associats, i de perfils molt diferents. Està fent d'escola de participació, ja que és un espai real de presa de decisions, responsabilitat compartida, intercanvi, treball cooperatiu i en equip... En aquest temps, els i les joves han sabut fer relleus intergeneracionals i treballar per sensibilitzar sobre l’herència que rebran els que encara són més joves.

 

El Banc de Bones Pràctiques, un projecte de la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer, recomana aquest model per a altres viles i recorda que l'Escorxador ja ha rebut visites de delegacions municipals per conèixer-lo (Ripoll, Tàrrega, Rubí, la Seu d'Urgell, Olot...). De fet, el model de cogestió també ha estat reconegut per la Diputació de Barcelona i l'Associació Catalana de Professionals de Polítiques de Joventut, a més d'haver despertat l'interès de la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

 

Comparteix aquest contingut