Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Control Integral de Plagues

 

 

A Palau-solità i Plegamans es du a terme un control i vigilància de les plagues urbanes a la via pública i edificis públics per tal de mantenir aquests espais en les adequades condicions de salubritat i reduir el risc de transmissió de malalties a través dels animals, les anomenades zoonosis.

 

El control integrat de plagues prioritza la prevenció, higiene i sanejament amb mesures físiques, mecàniques i biològiques que dificultin l’aparició de plagues. Aquestes mesures menys nocives són prioritzades davant de les químiques, de tal manera que l’aplicació de biocides (insecticides, raticides...) es restringeix a aquells casos en què la gravetat i risc de la situació ho requereixi, sempre amb la màxima seguretat per a les persones i el medi ambient.

 

Vespa asiàtica

Hem elaborat aquest cartell sobre la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) per donar a conèixer aquesta espècie exòtica invasora que afecta negativament a les abelles autòctones.

 

Per tal de controlar-la s’extreuen els nius, també dits vespers, de la via pública. Informa’ns de la presència de nius tot indicant-ne la seva ubicació perquè en puguem prendre mesures. Per conèixer com són els nius i on i quan solen trobar-se, vegeu la infografia on trobareu informació més detallada.

 

Complementàriament també es fan captures amb trampes atraients per evitar la formació de nous nius durant els mesos de l’any en què les reines fundadores es dispersen.

  • cartell vespa_6 imatge-min.jpg

     cartell vespa_6 imatge-min.jpg

Mosquits

mosquito-1332382_640.jpg

Els mosquits són un dels insectes més molestos per a les persones per les seves picades. Algunes espècies poden ser transmissores de malalties infeccioses. Concretament en els darrers anys el mosquit tigre (Aedes albopictus), una espècie exòtica invasora originària de l’Àsia, ha colonitzat amb facilitat els espais urbans ja que pot reproduir-se en qualsevol petita acumulació d’aigua estancada, com ara recipients, conduccions d’aigua o d’altres elements presents als nostres jardins, balcons, terrasses...

 

És essencial combatre aquesta plaga de manera integral començant per campanyes informatives per conscienciar a la població de la problemàtica i demanar la seva col·laboració ja que sol proliferar en espais privats. Per un altre costat també es realitzen tractaments larvicides per tal de frenar la reproducció de mosquits en els embornals i proximitats de certs equipaments com els centres educatius.

 

Per a més informació pots consultar el web del projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert i descarregar-te l’app per informar de la seva presència.

 

Rosegadors i paneroles

El clavegueram és un hàbitat propici per a rates i paneroles. Per aquest motiu una empresa especialitzada fa un control continu de la xarxa de clavegueram, de la via pública i d'edificis públics per a disminuir i evitar la proliferació d’aquests animals o d’altres artròpodes.

 

Coloms

pigeons

Els coloms són aus urbanes que poden produir molèsties i problemes de salut quan es troben en altes densitats. La molèstia principal és la brutícia generada pels seus abundants excrements que malmeten edificis i via pública.

 

Per aquest motiu es realitza un control de la població de coloms on es prioritzen les mesures preventives com ara el vetllar pel bon estat de manteniment dels edificis perquè els coloms no disposin de punts de cria o la col·locació de barreres físiques (punxes, xarxes, fils tensors...) en edificis o arbrat públic.