Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental analitzen les conseqüències de la LRSAL amb els presidents de l’ACM i l’FCM

#Alcaldia
#Unica

L'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, va reunir-se amb la resta de batlles de la comarca aquest dimecres, 3 de desembre, en el si del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental, celebrat a la seu del Consell Comarcal. Van comptar amb la presència i participació dels presidents de les dues entitats municipalistes catalanes: la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Durant la sessió van analitzar les conseqüències de l’aplicació de la llei estatal de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) i altres canvis legislatius i qüestions d’interès per als municipis.

 

La presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, va explicar que “el canvi legislatiu que més ens està afectant és la LRSAL. Des dels municipis s’està fent un esforç important per tirar endavant serveis sense afectar a les persones i amb moltes dificultats. També estem davant de la incertesa que provoca la nova Llei de governs locals que en aquest moment està en stand-by per la situació política que vivim a Catalunya”.

 

El president de l’FMC, Xavier Amor, va destacar que “trobem que la LRSAL és molt injusta. No soluciona, empitjora i a més provoca molta incertesa perquè una mateixa llei que és interpretada diferents per dos secretaris o interventors municipals és que no és prou clara. A més, aquesta llei provoca una afectació directa a la ciutadania, perquè hi ha un allunyament dels serveis i una estratègia de privatització”.

 

Per la seva banda del president de l’ACM, Miquel Buch va demanar al Tribunal Constitucional "que sigui ràpid en la resposta del recurs d’inconstitucionalitat que han presentat 2.500 ajuntaments de tota Espanya en contra de la LRSAL ja que aquesta llei afecta directament qüestions com els serveis socials, els serveis de promoció econòmica o d’altres que presten els ajuntaments”. Buch també va assegurar que “els consells comarcals són un element vital per al nostre país. Si algú pretén esborrar-los del mapa haurem de buscar un altre ens que faci la seva feina”.

 

Seguiment dels acords del Consell d’alcaldes i alcaldesses

En el consell d’alcaldes i alcaldesses del 3 de desembre també es va fer seguiment de tres acords que es van prendre en sessions anteriors.

 

D’una banda es va analitzar l’estudi que es va encarregar al Consell i al Copevo per determinar la viabilitat del Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica. Aquesta necessitat va néixer de les importants dificultats jurídiques que ha provocat sobretot la LRSAL i que també podria provocar la Llei de Governs locals en la figura dels consorcis i dels serveis que presten, i de les importants dificultats econòmiques per les quals passa el Copevo per poder continuar prestant els serveis en relació a les polítiques de promoció econòmica i ocupació. L’estudi es traslladarà al Plenari del Copevo.

 

També s’ha fet seguiment dels avanços del projecte “Boscos del Vallès” i del projecte d’integració orgànica dels recursos de l’àrea bàsica de serveis socials. En aquest cas s’ha avançat en el procés d’integració i s’ha treballat tant a nivell tècnic com polític amb els ajuntaments de la comarca. 

Comparteix aquest contingut