Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

Campanya per millorar la qualitat de la recollida selectiva de matèria orgànica

#Gestió Ambiental
#Medi Natural

Entre altres accions, l'Ajuntament canviarà els contenidors de pisos i comerços i repartirà nous cubells per a les cases

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans engega aquesta setmana una nova campanya per millorar la recollida selectiva porta a porta de la matèria orgànica. L’objectiu principal d’aquesta campanya és reduir-hi la presència de residus impropis –rebuig, envasos o altres-. Aquest fet dificulta que la matèria orgànica pugui reciclar-se per obtenir compost de qualitat, augmenta els costos del tractament de les deixalles i fa que es redueixi l’aportació que l’Agència de Residus de Catalunya abona al municipi per fer arribar residus correctament separats a la planta de tractament. La campanya està finançada amb una subvenció de 50.865€ que l’Agència de Residus de Catalunya atorga a l’Ajuntament amb aquesta finalitat.

 

Pedro Sánchez, regidor de Gestió Ambiental, demana “la màxima col·laboració de la ciutadania per millorar en la separació de residus”. Sánchez recorda que “a més qualitat dels residus que es generen al municipi, més aportació econòmica rep l’Ajuntament de l’Agència Catalana de Residus”. I manifesta una meta ambiciosa: “Que el nostre municipi sigui una icona a Catalunya, un exemple a seguir en matèria de reciclatge i medi ambient”.

 

La campanya se centra en tres accions. En primer lloc, se substituiran els contenidors comunitaris d’ús exclusiu per a cada bloc de pisos i per a cada comerç. Els nous es tanquen amb clau, de manera que siguin només els veïns de cada edifici o els responsables de cada comerç els únics que puguin dipositar-hi residus. Així s’impedeix que persones alienes a la comunitat de veïns o al comerç en qüestió hi llencin altres deixalles. Aquesta mesura anirà acompanyada de reunions informatives amb les comunitats veïnals i amb els comerços que produeixen una gran quantitat de residus orgànics, com bars, restaurants i fruiteries.

 

En paral·lel també es repartirà a cada habitatge un kit format per un cubell per a la brossa orgànica, un paquet de bosses compostables i un imant recordatori del calendari de la recollida porta a porta i de com separar els residus. El nou cubell, de color marró, està foradat per permetre que es ventili. Aquest disseny redueix l’aparició de males olors, sempre i quan s’utilitzin bosses compostables, que transpiren més que les de plàstic. Un equip d’informadors s’encarregarà de visitar els domicilis per lliurar aquest kit i informar sobre el sistema de recollida d’escombraries i els seus avantatges.

 

A més, s’instal·laran punts informatius al carrer per explicar els canvis i regalar els kits:

 

 • Plaça de la Sardana
  3 i 4 de febrer, de 10 a 14h i de 15 a 19h
  12 i 13 de febrer, de 10 a 14h i de 15 a 19h
 • Plaça del Molí (mercat)
  21 de febrer de 10 a 14h
 • Deixalleria Municipal
  22 de febrer de 10 a 14h

D’altra banda, se celebrarà la Festa del Reciclatge el proper 22 de febrer a la Deixalleria Municipal. Hi haurà, des de les 10 i fins a les 14h, inflables, jocs, tallers i un aperitiu sense residus. A més, es repartirà un joc de bosses per a la recollida selectiva de paper, vidre i envasos.

 

Palau-solità i Plegamans és un dels 10 municipis catalans d’entre 5.000 i 50.000 habitants amb millors resultats de recollida selectiva neta al 2013. 9 d’aquests 10 municipis realitzen la recollida porta a porta. No obstant això, al municipi s’hi han fet darrerament passes enrere. Cada cop es troben més residus impropis a la brossa orgànica (10,29% d’impropis de mitjana al 2014), especialment als contenidors, i més abandonament de residus a la via pública.

 

 

Enllaços relacionats

Comparteix aquest contingut