Escut Ajuntament de Palau-solità i plegamans

Palau-solità i Plegamans enceta una nova acció formativa per fomentar la separació i el reciclatge als establiments comercials

El Consorci de Residus del Vallès Occidental, amb la col·laboració de 10 petits municipis, organitza aquesta experiència que arribarà a 500 comerços de la comarca

 

Palau-solità i Plegamans ha acollit avui la presentació de la nova acció informativa per fomentar la separació i el reciclatge als establiments comercials i de restauració (grans generadors de residus) que s’inicia aquesta setmana i que arribarà a 10 petits municipis del Vallès Occidental.

La roda de premsa s’ha realitzat a la Plaça Ca l’Estruch i ha comptat amb la participació del president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Ricard Torralba i de l’alcaldessa del municipi, Teresa Padrós. També hi han assistit la regidora de Medi Natural i Gestió Ambiental, Luisa Fernández; i el regidor de Serveis Socials, Jaume Oliveras, així com els tècnics comarcals i municipals que participen a l’acció per millorar els nivells de separació i reciclatge dels grans generadors de residus.

Des del Consorci, de la mà dels ajuntaments, s’ha dissenyat una actuació informativa amb el nom “A la feina, separem els residus”, que arribarà a 500 establiments. La campanya vol incidir en els residus que es produeixen en aquests establiments i ajudar a propietaris i treballadors a millorar els resultats de la recollida selectiva. L’acció es desenvoluparà durant els mesos de novembre i desembre de 2016 i gener de 2017.

Teresa Padrós ha explicat que “aquesta campanya és especialment important perquè està dirigida als establiments comercials com a gran generadors de residus. Tot i això, tothom, no només els comerços, hem de col·laborar i ser respectuosos per intentar generar menys deixalles. Potser n’hi ha gent que no ho sap, però reciclar bé és un retorn de diners per als municipis, i això reverteix en una reducció dels costos en el tractament i recollida”.

El president del Consorci, Ricard Torralba, ha destacat: “Aquesta nova campanya vol arribar als grans productors, no només perquè reciclin sinó per millorar el com ho fan. Per això volem visitar a comerciants i restauradors, per poder saber amb quines dificultats es troben i com podrien millorar. També els oferim informació i els podem resoldre els dubtes que tinguin. Millorar els percentatges de separació és un repte per la comarca i aquesta acció es vol sumar a moltes d’altres que vindran, per incidir en la gestió dels residus municipals”. 

Els municipis que participen d’aquesta proposta són: Castellar del Vallès, Gallifa, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. Durant les properes setmanes, informadors ambientals visitaran els establiments, prèviament identificats junt amb els serveis tècnics dels ajuntaments participants.

Informadors ambientals

Els informadors ambientals visitaran principalment establiments de venda de productes d’alimentació i establiments de restauració, que són els que generen més residus d’envasos, vidre, paper i orgànica. Aquests faran una radiografia del tractament dels residus a l’establiment per tal de conèixer la situació actual en la separació de residus, detectar les necessitats, informar i oferir propostes de millora que es puguin implementar. Es repartirà un material informatiu visual per tal d’ajudar a separar a la feina.

S’informarà tant a propietaris com personal sobre les estratègies, eines i serveis disponibles per tal de reduir i separar correctament els residus. També se’ls proporcionarà contenidors de les diferents fraccions per al seu negoci, en cas que ho necessitin. A més a més, en aquells casos on es detecti la necessitat de col·locar o adaptar els contenidors de la via pública, es valorarà amb els ajuntaments i les empreses de recollida la idoneïtat dels canvis proposats. A més, els propietaris i propietàries dels establiments que participin de l’acció podran signar un document de participació pel qual s’impliquin en la millora de la separació i reciclatge al seu negoci.

Posteriorment es realitzarà una segona visita als grans productors per tal de revisar si s’estan duent a terme les propostes que se’ls van fer a la primera trobada. Els resultats de les visites permetran disposar d’informació actualitzada, avaluar els hàbits de separació als establiments del municipi i detectar les necessitats que hi pugui haver.  També se’ls lliurarà un adhesiu que identifiqui el seu establiment.

Aquesta actuació als petits municipis de la comarca s’emmarca en la voluntat d’impulsar una millora en la separació i el reciclatge que actualment es troben estancats al Vallès Occidental. Una de les línies estratègiques per tal de millorar els resultats és impulsar la separació i el reciclatge en els grans productors/generadors de residus dins els municipis. I és que entre un 20 i un 30 per cent dels residus municipals es produeixen en establiments del municipi del que s’anomena grans generadors: comerços, restaurants, establiments de càtering, hotels… 

Aquesta actuació es porta a terme amb el suport i el finançament de les empreses ECOEMBES i ECOVIDRIO en el marc de les accions de sensibilització que porten a terme.

Comparteix aquest contingut